Problem z wysokim pingiem i packet loss

Polis spoko ja do najblizszego miejsca gdzie jes swiatlowod mam 12 km zaplacisz mi za tak krotka trase ? A co do neti faktycznie zobacze :)

no my mieliśmy prościej bo u nas dużo ludzi nagle zachciało sobie światłowód sprawić to było blisko już ;) a to jest małe miasteczko ;)

Ja z własnego doświadczenia powiem wam, że światłowód nie jest wcale taki super jak się wydaje. dlaczego? Bo firmy prowadzące go są zwykle niewielkimi, lokalnymi pośrednikami jakiś większych firm, przez co niestety jakość ich usług jest taka sobie. Sama mam właśnie taki internet i jego stabilność oceniam na 4/6, w piątki i soboty w okolicach godziny 18 prawie zawsze pada bo "administrator serwerowni coś przełącza". Jak sobie chce się bawić w małego elektryka to niech to robi w środku nocy a nie w weekendy wieczorami, pomijając fakt, że ta wymówka jak dla mnie jest co najmniej naciągana.

Prędkość też nie zawsze jest taka za jaka płacę, niby ma być 50 mb/s a często mam w okolicach 30. Dobrze, że przynajmniej w miarę tanio bo 50 zł miesięcznie.

Na radiówkach pingi w grach skaczą często jeszcze bardziej więc albo kabel albo w sumie nic, taka prawda :P

Dobrze! Sponsorujcie im linie światłowodowe, kutasiarze tylko na to czekają.

Swego czasu miałem internet CDMA(radiówka) i packet loss praktycznie nie występował z tym, że ping był 100-140 zależnie od serwera. Zazwyczaj grałem na 120 pingu.

Zmieniłem na LTE i teraz pingi są 70-90 w CS 0% packet loss. Największą wadą tego internetu jest to, że ma zablokowane praktycznie wszystkie porty przez co nie mogę sobie pograć na gameranger, hamachi albo tunngle. Co do portów z obserwacji wynika, że problem braku synchronizacji/złego połączenia w gamerangerze mam tylko z osobami, które również mają LTE w cyfrowym polsacie/plusie lub play'u. Problem nie występuje z osobami, które mają kabelek.

Jeśli chodzi o limit LTE to jest 30GB i niby bez limitu w zasięgu LTE po wyczerpaniu limitu abonamentowego. Słyszałem, że prędkość łącza ograniczana jest kiedy wykorzysta się powyżej 100GB oraz w zależności od liczby użytkowników korzystających z tego samego nadajnika(BTSa). Ja dwukrotnie w miesiącu wykorzystałem trochę ponad 80GB a w ostatnim miesiącu prawie 100GB. Póki co nic nie zwolniło i staram się nie przekraczać tych 100GB żeby nie trafić na czarną listę.

Jeśli chodzi o orange to nie polecam również ich internetu bezprzewodowego w jakiejkolwiek postaci. Kiedy kończy się umowa, polecam uważnie wsłuchiwać się w to co proponuje konsultant, moją mamuśkę naciągnięto na drugą umowę pod koniec trwania pierwszej. A tyle razy mówiłem, żeby zmieniła sobie telefon bo nic z niego nie słychać :P .

Witam, mam ostatnio pewiem problem z graniem w gry, mianowicie gdy pinguje sobie strony, robie speed testy itp mój ping jest normalny, natomiast gdy zaczynam grać w jakąkolwiek gre, ping natychmiastowo skacze do ~100 i posiadam jakieś 10% packet loss, nie wiem co jest grane, jestem podpięty kablem bezpośrednio do routera dodam że brat jest na wifi i ma dokładnie takie same pingi, wcześniej takie coś nie występowało.