Problem

Witam serdecznie.

Piszę ponieważ irytuje mnie to od dłuższego czasu, a mianowicie chodzi mi o spadki FPS w grach tylu lol, fortnite, cs go, w sumie każda gierka. Nie ruszało by mnie to gdyby nie fakt że mój komputer spełnia wymagania owych gier. W wielu grach sprawdzałem rożne metody, żadne nie działają, nawet zmniejszenie ustawień graficznych z maximum na minimum nie dają żadnych efektów i różnicy nie ma żadnej. Instalowanie gier na dysku SSD rownież nie dało efektów. Zmieniałem również kartę graficzną, bez skutku. Temperatury procesora nie przekraczają 63 stopni. Karta graficzna nie przekracza 55.

Specyfikacja komputerowa:

-AMD FX 6300 X6 4.10Ghz.

-KiNGSTON DDR3 3X4GB 1600Mhz CL9 hyperx Blue.

-SSD NOW UV400 240GB

-HDD TOSHIBA P300 1TB 3.5

-MODECOM VOLCANO 750W

-AMD RX 460 - AMD RADEON R9 200. Aktualnie gram na tej drugiej, ale na obu jest to samo.

-Chodzenie: COOL MASTER SEIDON 120V VER.2

-PŁYTA GŁOWNA: GIGABYTE 970A-DS3P

Komputer jest świeżo po formacie, ale to też nie pomogło. Sterowniki najnowsze.

Dziękuje z góry za pomoc.

-Jaki windows i w ilu bitowej wersji?

-Od jakiego momentu tak się dzieje? (upgrade kompa czy sam z siebie?)

-Zrób test programem occt na okolo 5-10min i w miarę możliwości wklej screena. (tak wiem, że podałeś temperatury, jednakże nie podałeś jakim programem je sprawdzałeś a zawsze lepiej dla nas mieć czarno na białym)

-Przeskanuj oba dyski programem typu hd tune (ale pełnym skanem)

-Czy bios jest zaktualizowany?

-Dziwi mnie fakt, że korzystasz z 3 kości, bo tak to 2 działają w dual channel a 1 samo sobie chodzi. Kości na szczęście wszystkie te same, ale mimo wszystko zobacz jak będzie działał na 2 kościach w dualu

-Czy procek był podkręcany?

-Zrób proszę screena programu HWMonitor. Być może napięcia są nie takie jak powinny

-No i standardowo. Czy czyściłeś w środku komputer? Być może jakiś wentylator nie domaga, może uszkodzone łożysko, lub zasyfione i nie kręci się tak jak powinien.

Posiadam Windows 10 64 bit, kilka dni temu formatowałem, miałem 7 64 bit na którym również występował problem, to się dzieje w sumie od samego początku, gdy komputer dostałem w prezencie, czyli dłuższy czas, samo z siebie tak się dzieje, komputer (części) były nowe. Dopiero od niedawna mam czas na spędzanie większej ilości czasu przed komputerem wiec postanowiłem ten problem jakoś rozwiązać.
Procek był delikatnie kręcony sądziłem że to choć troszkę mi pomoże rozwiązać problem, lecz bez skutku.
Komputer jest czyściutki, wiatraczki też chodzą bez najmniejszego problemu, mam szybę boczną w obudowie więc obserwuje pracę komputera. Wyjąłem jedną kość pamięci, żadnego efektu.

Bios: American Megatrends Inc. FD, 26.02.2016

Napięcia: (Używam 2 monitorów dlatego taki screen)

OCCT: Temperatura teraz jest wyższa, powodem jest upał.

HDTuneSSD:
HDTune_Benchmark_________KINGSTON_SUV400S

HDTune:
HDTune_Benchmark_TOSHIBA_DT01ACA100

Temperatura procka dość wysoka, chociaż większy problem by się pojawił przy około 90*, jednakże Twój proc powinien mieć temp w okolicach 60 w stresie. Rozumiem, że przed OC również spadki były?

Sprawdź jeszcze w panelu sterowania> opcje zasilania czy masz ustawione na wysoką wydajność.

Jak będziesz miał jeszcze chwile to w HDTune przeskanuj w zakładce error scan. Chociaż żeby na 2 dyskach wystąpiły bad sectory to mało prawdopodobne, jednakże nie zaszkodzi sprawdzić. Test potrwa około 30 minut (pełny, nie ten quick scan)

No na chwile obecną nic więcej nie przychodzi mi do głowy.

A tak swoją drogą z ilu do ilu Ci klatki skaczą? Czy są to freezy?

Podkręcenie było powodem tych własnie spadków. Przed podkręceniem miał dużo niższe temperatury niż aktualnie są, co do opcji zasilania jest na wydajność. Powiem tak, w każdej grze gdy synchronizacja pionowa jest wyłączona to jest tragedia, niby jest, daje przykład w lolu 200 gdy pojawie się na mapie w bazie, bedąc na lini gdy są stwory jest już 70-80 do 40, w akcjach 30-40… Gdy synchronizacja jest włączona to jest 60, co jakiś czas 58-59. 61-62. W akcjach spada do 30-40 często mniej… Nawet mając te ponad 100 czuje jak by mi gra klatkowała… W każdej grze tylko na synchronizacji muszę grać inaczej spadki w płynności w grze są bardzo odczuwalne… Dużo bardziej niż na włączonej. Nawet zmiany ustawień graficznych z max na minimum nie przynosi jakiegokolwiek efektu, jest dosłownie tak samo. Tutaj masz skan z SSD, na nim mam aktualnie gry.

HDTune_Error_Scan_________KINGSTON_SUV400S

Spróbuj jeszcze tego https://www.youtube.com/watch?v=kPiE9dWQK1A

Dodatkowo, jak będzie chłodniej, zrób jeszcze raz test w occt i zobacz temperatury

Z tego co wiem to z FX’ami lepiej działają karty Nvidii, na radeonach mogą być mniejsze fps’y, ale nie powinno być takich dropów.
Dodatkowo powiem, że karta może być ograniczana przez procka, jednakże kręciłeś go troszeczkę, więc powinno teoretycznie być lepiej.
Powiedz jeszcze, czy OC robiłeś manualnie czy automatycznie? (przyznaję bez bicia, że nie sprawdzałem jak to jest u Ciebie w biosie, czy ma opcje auto OC)

Link do metody który wysłałeś już dawno sprawdzałem, w konfiguracji systemu w opcjach zaawansowanych rozruchu również zmieniłem na maxymalną liczbę procesorów. OC robiłem manualnie, szynę w sumie podkręcałem, do tego troszkę napięcie zwiększyłem co z resztą widać na screenach… Opcji do kręcenia tam jest wiele, do tego nawet pamieć można kręcić, są również opcje supportowe, pozwalające na zmniejszenie poboru prądu podczas mniejszego obciążenia procesora i tym podobne, akurat mam je wyłączone tak aby wszystko chodziło na pełnej. Opcje turbo, włączenie wielu rdzeni mam właczone, akurat turbo mam wyłączone gdyż procek był kręcony, z resztą różnicy nie ma żadnej… Tak na poważnie dostaje już wścieklizny macicy, mój siostrzeniec na jakimś dualu, z karta graficzna radeona 5570, 4 gb pamięci, ma stałe 60 fps nawet mu nie drgnie, a ja mam taki cyrk…

Postanowiłem jeszcze wejść w giereczke, pograć jakaś dłuższa chwilkę i wstawić tego screena, może będzie coś istotnego, a tak w ogóle, zwróć uwagę na wykorzystanie procesora i karty graficznej… nawet się nie spociły…

odświeżam

Keto a weź przetestuj taki mały myk
1.wyjmij ramy
2.odpal kompa-wiadomo nie wystartuję
3. po nieudanym rozruchu włóż tylko 2x4 [pełny dual]
4. odpal PC
5. przetestuj jak będzie działać bez tej jednej kości.

Może nie pomóc, ale może i pomóc.

Problemem może być jeszcze “świeżość” samego systemu. W sensie że będzie miał uwalone rejestry jakimś syfem bo się komuś posprzątać nie chciało :slight_smile:

Zaraz sprawdzę podana metodę, choć jestem przekonany że wina nie leży w kościach, w każdej grze procesor i grafika nie dochodzi nawet do 60% obciązenia tak jak by się dusiły, nie dają pełnej śmocy, nawet w wymagających grach… w testach tylko dochodzi do 100% wykorzystania a co do rejestru oraz porządku systemu to jestem uczulony, i czyszczę wszystko po każdej deinstalacji ręcznie. Poza tym od tygodnia mam nowy system zainstalowany

Kiedyś miałem podobny problem z fpsami. Też dużo kombinowałem i wymieniałem niektóre części i finalnie pomogła wymiana pasty na procku

w sumie to może być rzeczywiście pasta skoro takie nienaturalnie wysokie temperatury łapie, ale ja akurat zawsze problemy z ramami miałam, co jakieś większe problemy to się okazywało że ram był winowajcą. :slight_smile: i czasem ta metoda pomagała zwłaszcza z nietypowymi peakami przy procesach w których teoretycznie nie powinno być problemów.
Wzięłam ja od współlokatora który mówił że czasem w bankach/ramach [wybaczcie mi ale aż tak dobrze się nie znam" pozostałości potrafią zapchać transfery i ram będzie teoretycznie działał normalnie a w praktyce będzie rzucał błędami przez co CPU będzie próbował to wyrównać tracąc moc. Tego problemu nie ma przy pamięciach ECC ale do nich potrzeba grubej kasy i bardzo drogich procesorów typu serwerowego :slight_smile: .

Gdybyś zapoznał się z tematem, chociaż by z moim postem otwierającym temat, to byś wiedział że nie mogę wymienić pasty na procesorze, ponieważ mam wodne chłodzenie,COOL MASTER SEIDON 120V VER.2. Co do pamięci to nawet zmiana na całkowicie inne kości nie przyniosła żadnego efektu. To nie są nie naturalne temperatury, tylko procek jest pod kręcony, 64 stopnie w 100% stresie to nie jest aż tak dużo. Nie wiem już co mógł bym jeszcze sprawdzić co zrobić… Dlaczego karta i procek są w tak niskim stopniu wykorzystywane przy takich spadkach fps…

a sprawdzałeś ustawienia prądowe? cpu od AMD musi mieć ustawione max użycie a nie plan “umiarkowany”.

Nie czytaliście widzę niczego z powyższych postów ^^, w sumie mi też by się nie chciało. Opcja zasilania jest ustawiona na wysoka wydajność. W konfiguracji systemu w opcjach zaawansowanych rozruchu również zmieniłem na maxymalną liczbę procesorów.

a ustawienie [osobne] dla dysków?

wiem to głupie przy dzisiejszych ssd i hdd ale czasem nawet pierdoła potrafi utrudnić życie :).

jak nie znajdziesz rozwiązania pożycz drugiego kompa od kogoś z rodziny i sprawdzaj po kolei każdy komponent pod innym kompem, bo takie coś sugeruję błędy ale czy one leżą po stronie GPU, CPU, RAM czy dysków to dopiero dowiesz się po dokładnym sprawdzeniu.

Było to już robione, i w sumie wychodzi na to że to procesor, ale miałem cichą nadzieje że można to jakoś inaczej rozwiązać, bo wymieniałem wszystko w tym kompie aby sprawdzić, i ciągle jest to samo, a tylko procesor był nie ruszany…

wyjmij CPU i sprawdź czy nóżki ma proste i czy wszystkie są na swoim miejscu :slight_smile: [żart ale nie bezpodstawny bo to PGA a nie LGA]

Oj to już zaczyna mieć znaczenie pierrrdologii, u mnie to nie takie proste… Ale coś wymyśle

z ciekawości looknęłam i ten CPU można dostać w okolicach 230-300pln więc w razie problemów nie jest to aż tak wielki wydatek [na całe szczęście]. Choć wiadomo, każde dodatkowe 100PLN wydane na nie przewidziana modernizacje bardzo boli :slight_smile: ja ostatnio tak miałam z GPU, już myślałam że oberwał się slot PCIex ale ostatecznie po miesiącu dziwnych efektów padła stara padaka 7770. Z powodu ograniczonych możliwości finansowych i gównianego okresu na rynku GPU byłam zmuszona zainwestować w 1050Ti.