Problemy po instalacji dysku SSD

Witam,

Dzisiaj zainstalowałem dysk SSD. Wszystko poszło ok, zainstalowałem system, sterowniki, antywirus, wszystko działało, ale teraz jest kilka problemów:

-kompozycje nie chcą mi się zmieniać i jak klikam na swoją zapisaną to i tak się nic nie zmienia i pozostaje z trybie 'Podstawowy Windows 7'. Nawet kliknięcie na te domyślne kompozycje systemu Aero nic nie daje. Zmieniają się tylko pulpity, ale nie paski.

-przeglądarka nie zapamiętuje stron tak jak powinna, zarówno w pasku jak i na stronie startowej, gdzie powinny zapisać się najczęściej używane strony(Chrome)

-system traktuje dysk HDD tak jak pendriva i przy włączeniu pokazuje mi okno wybierania jak otworzyć pliki, tak jak po włożeniu pendriva

-mam zainstalowany system na SSD i na HDD, ale komputer nie pyta o wybranie systemu podczas włączania(nie jest pewien czy powinien)

-pulpit otwiera się nie tylko z tym oknem od HDD, ale też z tabliczką 'Aby zastosować zmiany musisz uruchomić komputer ponownie', czy coś podobnego, nie przepisuję słowo w słowo. Tak sama tabliczka jak po edycji msconfig.

-system nie zapamiętuje ustawień, np. graficznych ustawień gier

-występują problemy z paskiem zadań, np nie wyświetla się godzina i data, a potem się jakby sam odświeża się cały pulpit i data i godzina wraca

-w Komputerze pojawił się jakiś dziwny dysk Zastrzeżone przez system(D:), 37 MB wolnych z 99.9 MB, jak wejdę w niego to nic tam nie ma

Z czasem pewnie znajdzie się więcej takich małych błędów.

System oryginalny Windows 7 Home Premium 64-bit Service Pack 1.

Płyta główna Gigabyte GA-H81M-HD3

Dysk SSD Crucial MX100 256 GB

Dysk HHD Seagate 1 TB

8 GB Ram

Intel i3-4150

R9 270x

Zasilacz SilentumPC Vero 500W

Według programu do testowania SSD wszystko jest w porządku i parametry są takie jakie powinny.

Jedyne co robiłem, to Fast Boot w Biosie żeby móc zrobić USB Support na Enabled, bo nie chciała mi działać myszka i klawiatura podczas instalacji systemu. Przed chwilą przywróciłem tam ustawienia domyślne ale nic to nie dało.

EDIT

Znalazłem też kolejny błąd. Gdy wciskam alt+x to zamiast literki która powinna się pojawić pojawia się jakaś siatka i pisze tam "Kliknij lewym przyciskiem myszy i przeciągnij aby wybrać obszar który chcesz wyciąć na zrzucie ekranu", kompletnie nie wiem co to jest i nigdy czegoś takiego nie widziałem.

Raport taktyczny:

Zdenerwowałem się tym wszystkim i postanowiłem to wszystko sformatować i zacząć od nowa. Także dysk HDD i SSD zostały sformatowane. Przy okazji zamontowałem ten dysk SSD tak jak się należy, porządnie, już nie do góry nogami Wesoły Oczywiście zainstalowałem system, na dysku SSD.
Co robiłem dalej:
-zainstalowałem sterowniki z płytki od płyty gównej
-zainstalowałem wszystkie aktualizacje, dużooo aktualizacji, ponad 200 pozycji
-zainstalowałem sterownik do mojego Radeona z płyty
-zaktualizowałem go aplikacją pobraną ze strony AMD
-zaktualizowałem sterowniki za pomocą Iobit Driver Boostera(przed formatem próbowałem SlimDrivers i oczywiście zainstalował złe sterowniki i wyskakiwały błędy typu "Sterownik jest nieprawidłowy lub nie jest zainstalowany")
-podążając za radami z innego forum zrobiłem indeks wydajności, który był wcześniej niedostępny, wyszło 7,3. Procesor 7,3 - Ram 7,6 - reszta 7,9.
Co się zmieniło, lub co zostało naprawione:
-system zapamiętuje już kompozycje i w ogóle one działają prawidłowo
-system przestał odczytywać dysk HDD jak pendriva
-Starting Windows zmieniło się na Uruchamianie systemu Windows, czyli wróciło do normy
-prawdopodobnie zniknęły problemy z paskiem zadań skoro działają kompozycje
-zniknęły te dziwne dyski z Komputera i teraz jest tylko C: i D:, czyli prawidłowo
-zniknęła tabliczka sugerująca ponowne uruchomienie przy każdym uruchomieniu
Jakie problemy pozostały lub się pojawiły:
-system nadal nie zapamiętuje ustawień graficznych gier
-system nadal nie zapamiętuje stron w przeglądarce, tak samo z resztą jak historii przeglądarki
-pozostał błąd z alt+x, zdjęcie tutaj
-Iobit Malware Fighter co chwilę sygnalizuje usuwanie "Śledzących plików cookie", co ciekawe czasem po polsku, a czasem po angielsku. Najpierw jeden, potem trzy, a przed chwilą osiem. Na HDD nie było takich sytuacji, a system antywirusów i ogólnie programów "anty" był dokładnie taki sam
Dyski są podpięte tak, że są na tym samym kablu, najpierw jest HDD, a potem SSD. HDD jest zupełnie pusty bez żadnego pliku w tym momencie. SSD zawiera system, sterowniki i jedną grę dla testu czy system zapamiętuje ustawienia.
EDIT:

Problem alt+x rozwiązany, tak była zbindowana opcja screenshotu z nowego Advnaced System Care 8(brak słów...)

@up

Zmieni to jedynie max. prędkość odczytu dysku SSD. SATA 2 max 300mb/s.

Jeśli chodzi o przęglądarkę, sprawdź jej opcje. Może masz zaznaczone, żeby usuwał wszystkie dane podręczne po zamknięciu. Jeśli jest zalogowany w przęglądarce to nawet po formacie te ustawienia mogą wracać.

Nie wiem jak robiłeś formata, ale ja proponowałbym zrobić to, gdy TYLKO SSD jest podłączony. Instalator nie ma prawa wtedy chcieć czegokolwiek od HDD.

Po wszystkim podpiąć HDD, który będzie działał jak magazyn danych. Jednak wszystkie "poważniejsze" błędy wyeliminowałeś mimo wszystko.

Nie sądzę, żeby brak zapisu ustawień gry był spowodowany złym działaniem dysku. Raczej sterownik wideo jest za to odpowiedzialny.

Nie jestem specem od komputerów, jednak lubię się nimi "bawić". Pisz co się zmieniło, pomyślimy, podziałamy ;)

Dysk SSD jest na nowym kablu SATA 3, podłączony do wejścia SATA 3 na płycie głównej.

Wiecie że wygląda na to, że ten durny bind hotkeya w Advanced System Care 8 powodował to wszystko? To jest jakaś magia. Zrobiłem ten hotkey na 'brak' i nagle przeglądarka działa w porządku:D Nie wiem jakim cudem jest to możliwe. Ściągam jeszcze grę żeby się upewnić że wszystko jest w porządku.

Wszystko jasne, ten program czyści rejestr i inne tego typu śmieci. Pewnie robi to automatycznie i to on czyści Ci pamięć podręczną przeglądarki. Ustawienia gry pewnie też... Usuń to dziadostwo. Zainstaluj zwykłego antyvirusa, a jeśli chcesz od czasu do czasu "przeczyścić" komputer to polecam CCleaner ;)

Dobra już wszystko rozwiązane, wszystkie poważne błędy załatwił format, a te mniejsze powodował Advanced System Care 8, któremu dodali jakieś dziwne opcje, wracam do wersji 7.

Witam,

Dzisiaj zainstalowałem dysk SSD. Wszystko poszło ok, zainstalowałem system, sterowniki, antywirus, wszystko działało, ale teraz jest kilka problemów:

-kompozycje nie chcą mi się zmieniać i jak klikam na swoją zapisaną to i tak się nic nie zmienia i pozostaje z trybie 'Podstawowy Windows 7'. Nawet kliknięcie na te domyślne kompozycje systemu Aero nic nie daje. Zmieniają się tylko pulpity, ale nie paski.

-przeglądarka nie zapamiętuje stron tak jak powinna, zarówno w pasku jak i na stronie startowej, gdzie powinny zapisać się najczęściej używane strony(Chrome)

-system traktuje dysk HDD tak jak pendriva i przy włączeniu pokazuje mi okno wybierania jak otworzyć pliki, tak jak po włożeniu pendriva

-mam zainstalowany system na SSD i na HDD, ale komputer nie pyta o wybranie systemu podczas włączania(nie jest pewien czy powinien)

-pulpit otwiera się nie tylko z tym oknem od HDD, ale też z tabliczką 'Aby zastosować zmiany musisz uruchomić komputer ponownie', czy coś podobnego, nie przepisuję słowo w słowo. Tak sama tabliczka jak po edycji msconfig.

-system nie zapamiętuje ustawień, np. graficznych ustawień gier

-występują problemy z paskiem zadań, np nie wyświetla się godzina i data, a potem się jakby sam odświeża się cały pulpit i data i godzina wraca

-w Komputerze pojawił się jakiś dziwny dysk Zastrzeżone przez system(D:), 37 MB wolnych z 99.9 MB, jak wejdę w niego to nic tam nie ma

Z czasem pewnie znajdzie się więcej takich małych błędów.

System oryginalny Windows 7 Home Premium 64-bit Service Pack 1.

Płyta główna Gigabyte GA-H81M-HD3

Dysk SSD Crucial MX100 256 GB

Dysk HHD Seagate 1 TB

8 GB Ram

Intel i3-4150

R9 270x

Zasilacz SilentumPC Vero 500W

Według programu do testowania SSD wszystko jest w porządku i parametry są takie jakie powinny.

Jedyne co robiłem, to Fast Boot w Biosie żeby móc zrobić USB Support na Enabled, bo nie chciała mi działać myszka i klawiatura podczas instalacji systemu. Przed chwilą przywróciłem tam ustawienia domyślne ale nic to nie dało.

EDIT

Znalazłem też kolejny błąd. Gdy wciskam alt+x to zamiast literki która powinna się pojawić pojawia się jakaś siatka i pisze tam "Kliknij lewym przyciskiem myszy i przeciągnij aby wybrać obszar który chcesz wyciąć na zrzucie ekranu", kompletnie nie wiem co to jest i nigdy czegoś takiego nie widziałem.