Problemy przy przewijaniu stron

Ahojj!

Mam pewien dość irytujący problem z niewidzialną poziomą kreską na ekranie. Owa anomalia ma może z piksel grubości i pojawia się gdy przewijam strony, na białym tle słabo to widać ale jak scrolluje po obrazkach czy filmach to już widać i to dość drastycznie, Ta linia jest "niewidzialna" bo to nie są typowe czarne czy kolorowe linie jak w przypadku uszkodzenia matrycy laptopa np ale jakby wcięcie malutkiego fragmentu ekranu przez co oddzielone fragmenty wyświetlają się z mikroskopijnym opóźnieniem względem siebie.

Problem występuje również podczas oglądania filmików na YT czy też na komputerze, są momenty bez "ścięć" gdy ekran jest stosunkowo statyczny ale jak następują jakieś szybkie cięcia filmu i dynamiczne momenty to potrafią się nawet 3 takie poziome kreski pojawiać.

Jestem świeżo po formacie z 8.1 do 7, która moim zdaniem jest o wiele stabilniejsza. Na starym systemie tych problemów nie było co chyba może wykluczyć uszkodzenie karty (gtx770 używany od roku) czy monitora bo ten problem nastąpił z godziny na godzinę po zmianie systemu.

Co chyba istotne widać różnice na Chrome i Firefoxie. W Chrome o ile ktoś mógłby na pierwszy rzut oka tego nie wyłapać to w Firefoxie aż razi po oczach, tak bardzo są te "cięcia" widoczne.

Przeczytałem masę tematów z takim problemem na forach polskich oraz zagranicznych ale żaden w pełni nie rozwiązał problemu.

Używam rozdzielczości 1920x1080 i odświeżanie 60Hz (max mojego monitora)

Kroki, które podjąłem:

-instalacja 3 różnych wersji sterowników do karty-od najnowszych do starszych

-instalacja różnych kodeków (K-Lite Codec Pack)

-zmiana z wyglądu klasycznego na Aero (o dziwo czasem niby pomaga)

-instalacja najnowszego Flash Playera

-wymiana kabla HDMI

-zmiana ustawień akceleracji sprzętowej i łagodnego przewijania w przeglądarkach

-ustawianie synchronizacji pionowej w panelu sterowania karty graficznej

(temperatury wszędzie są w normie, w stresie również)

Co ciekawe w Wiedzminie 3 taka anomalia potrafi się pojawić raz na jakiś czas podczas normalnej gry w trakcie np jakiejś cutscenki, no chyba, że zacznę gwałtownie ruszać myszką prawo-lewo. Wydawać by się mogło, że w grze to będzie dużo bardziej widoczne niż w przeglądarce.

Może ktoś poratuje z takim problemem? Wydaje mi się, że może czegoś brakować w systemie bo system jest świeżo po formacie ale wszystko co mi przyszło do głowy to zainstalowałem i dalej nic.

Czekam na jakieś propozycje naprawy ;)