Problemy z kartą graficzną

Witam, wczoraj podczas gry w overwatch, gra nagle wcięła się, kolory dziwnie się zmieniły, rozmazało się. Słyszałem tylko wcinające się dźwięki, aż nagle wszystko się wcięło i musiałem zrestartować komputer. Potem wszystko było dobrze, aż do dzisiaj kiedy to stało się to samo jeszcze raz, po resecie komputera myślałem, że to może nie zaktualizowane sterowniki. Pobrałem i nagle komp się wyłączył. Włączyć się już nie dało, jak tylko się włączał to po paru nastu sekundach się albo wyłączał, albo obraz się wyłączał, monitor wchodził w stan uśpienia(jakby nie był do niczego podłączony). Myślałem, że to coś z sterownikami, więc wszedłem przez system awaryjny(tam wszystko działa z kartą, tylko wiadomo, wygląda jak gówno) i usunąłem wszystko związane z nvidią, sterowniki, geforce expierience i w ogóle. Włączył się, jednak bez sterowników, pobrałem je odnowa, zainstalowałem i przy restarcie systemu znów nie mogłem włączyć. Robiło się to co wcześniej, czyli albo cały komp się wyłączał, albo obraz. Pomyślałem, że zrobię restart systemu, tzn wszystko wróci do stanu z czystej instalacji, tylko moja pliki zostaną. Niestety, gdy resetowanie systemu już przechodzi to sama instalacja przerywa się poprzez samoczynny restart komputera, po czym dostaję informacje, że instalacja się nie powiodła i wszystkie zmiany zostają wycofane. Komputer włącza się normalnie gdy odłączę kartę i podłączę się do karty zintegrowanej. Obawiam się najgorszego, coś musiało się spalić w karcie. Teraz zastanawiam się jaką kartę kupić, prosiłbym o pomoc.

Mój sprzęt to:

Procesor - Intel core i7-4770k 3,50GHz

RAM - 8GB

Zasilacz - Seasonic SSR-550RM 80plus gold

Chłodzenie mam takie bardzo duże, zapomniałem nazwy teraz. Jak będzie bardzo potrzebne to jakoś sprawdzę.

Karta graficzna - geforce gigabyte gtx 780 ti (nie działa poprawnie)

Gdyby czegoś brakował proszę pisać. Mam zamiar wydać tak max do 350 euro.

Dziękuję i pozdrawiam

Witam. Karta padła. Z nowych kart masz takie możliwości albo z mid/high endow RX 580(na GTX 1060 nie patrz chyba że pamieciami 9gbps) albo high endy GTX 1070. Vegi od AMD nawet nie biorę pod uwagę bo długo ich nie będzie na rynku. Ponoć będą mega dobre do koparek więc długo ich nie będzie dostępnych. Teraz tak... o RX 580 też ciężko(też w koparkach) max jaką ja bym dał cene za nie to 1400zl(przelicz sobie na eurol) i albo od Szafira w wersji Nitro(chyba najlepszy RX na rynku), Gigabyte AUROS XTR(nowe chłodzenie) albo PowerColor czy MSI(ale tylko w wersji gaming x+ bez + nawet nie patrz).

Co do GTX to oczywiście Zotac nr 1 :) albo MSI albo Gigabyte(swietny stosunek wydajność/cena tylko w wersji gaming g1) tylko uwaga.... Sa dość głośne. Unikaj Evga, mają problemy z termopadami.

Nie wiem jak z ceną ale zawsze mozesz poszukac używanych.

Witam. Niestety kolega FreeQ ma 100 % rację i będzie ciężko coś sensownego złapać do 350 euro . Nawet dziś żeby kupić kompletnie nowego RX 580 8GB ( o to nie tego topowego z cichym chłodzeniem tylko najtańszego ) , będzie ci brakowało +/- 49 euro brutto . Co zaś idzie o GTX 1070 to ceny oscylują między 447 / 449 euro brutto za nowe sztuki " z paragonem lub fakturą " . Ceny są jakie są ... a nawet modele używane ( 2-3 miesiące ) nie pozwalają na to by kupić je w przyzwoitej cenie . Na dziś masz tylko 1 opcję , dozbierać kasy i celować w 1070 do tych 447 euro , szukając nowych sztuk w sklepach internetowych lub na aukcjach ( i tu też tylko z dokumentem zakupu ) . Aha i taki drobiazg EVGA w rev.2 nie ma już problemów z " temperaturami " więc też możesz braci je pod uwagę .

Pozdrawiam .

Aktualnie GTX 1070 nie opłaca się brać, chyba że po taniości z allegro lub olx. Na morele cena 1070 Strix wynosi 2399zł, a ile 1080 Strix? Well... tyle samo, czyli 2399zł. Przez tych cholernych kopaczy ceny kart graficznych szlag trafił. Nie jestem pewien obecnej wydajności i opłacalności GTX 1060, ale wersję 6GB możesz dostać za +/- 1350zł.

Ja kupiłem uzywke gtx 1070 na olx. 1650zl za gigabyte g1 27 miesiecy gwarwncji, papierki wszystko. A gdybym poczekal jeszcze 1 dzien mogłem kupic MSI za 1700zl :). Ale jest cacy, moc w niej ogromna jest :P, fajnie się kręci. Tylko trochę głośna, ale czarami takimi jak słuchawki problem znika :D.

Edit: za 2100zl mozna kupic na morele.met palita 1070 w wersji GameRock. Lepsze chłodzenie niż w wersji JetStream i wyższe zegary w trybie boost. A sama cena jest nooo dość przyzwoita. Musicie brać pod uwagę 1 rzecz, nawet jak skonczy się boom na kopanie, ceny raczej już nie wrócą do tych z przed szału na kryptowaluty.

FreeQ " za prawdę powiadam ci " :) Gigabyte G1 jest " do opanowania " względem kultury pracy , musisz tylko ustawić jej krzywą wentylatorów do temperatury ( % towo ) . Zyskasz około 3-4 decybeli ciszy ( ofc o ile nią nie kręcisz i działa tylko w trybie boost ) . Jak ją odpowiednio ustawisz to " wypluje z siebie " max +/- 39 decybeli na 90% / 100% mocy boost mode .

Pozdrawiam .

Wiem właśnie wczoraj czytałem o tym.... Tylko mało czasu na zabawę :(.

Na allegro przez sklep esc.pl widze szafira RX 580 http://allegro.pl/sapphire-radeon-rx-580-nitro-8gb-w-magazynie-i6916850699.html niestety ponad 350euro no i sama cena nie jest atrakcyjna(ale to lepszy wybor niz gtx 1060)

Ale jak myslimy o gtx 1060 to w budżecie mieści sie MSI gtx 1060 6gb gaming X+(to jest już z pamieciami 9gbps) w tym samym sklepie esc.pl

Nom za +/- tę samą kasę można skubnąć GTX 1070 . Tyle że trza poszukać .

Pozdrawiam .

Dzięki za odpowiedzi, kupiłem strix 1080TI.

Spox , miłej zabawy .

Pozdrawiamy . :)

Witam, wczoraj podczas gry w overwatch, gra nagle wcięła się, kolory dziwnie się zmieniły, rozmazało się. Słyszałem tylko wcinające się dźwięki, aż nagle wszystko się wcięło i musiałem zrestartować komputer. Potem wszystko było dobrze, aż do dzisiaj kiedy to stało się to samo jeszcze raz, po resecie komputera myślałem, że to może nie zaktualizowane sterowniki. Pobrałem i nagle komp się wyłączył. Włączyć się już nie dało, jak tylko się włączał to po paru nastu sekundach się albo wyłączał, albo obraz się wyłączał, monitor wchodził w stan uśpienia(jakby nie był do niczego podłączony). Myślałem, że to coś z sterownikami, więc wszedłem przez system awaryjny(tam wszystko działa z kartą, tylko wiadomo, wygląda jak gówno) i usunąłem wszystko związane z nvidią, sterowniki, geforce expierience i w ogóle. Włączył się, jednak bez sterowników, pobrałem je odnowa, zainstalowałem i przy restarcie systemu znów nie mogłem włączyć. Robiło się to co wcześniej, czyli albo cały komp się wyłączał, albo obraz. Pomyślałem, że zrobię restart systemu, tzn wszystko wróci do stanu z czystej instalacji, tylko moja pliki zostaną. Niestety, gdy resetowanie systemu już przechodzi to sama instalacja przerywa się poprzez samoczynny restart komputera, po czym dostaję informacje, że instalacja się nie powiodła i wszystkie zmiany zostają wycofane. Komputer włącza się normalnie gdy odłączę kartę i podłączę się do karty zintegrowanej. Obawiam się najgorszego, coś musiało się spalić w karcie. Teraz zastanawiam się jaką kartę kupić, prosiłbym o pomoc.

Mój sprzęt to:

Procesor - Intel core i7-4770k 3,50GHz

RAM - 8GB

Zasilacz - Seasonic SSR-550RM 80plus gold

Chłodzenie mam takie bardzo duże, zapomniałem nazwy teraz. Jak będzie bardzo potrzebne to jakoś sprawdzę.

Karta graficzna - geforce gigabyte gtx 780 ti (nie działa poprawnie)

Gdyby czegoś brakował proszę pisać. Mam zamiar wydać tak max do 350 euro.

Dziękuję i pozdrawiam