Problemy z laptopem LENOVO słaba wydajność karty

Witam serdecznie,

Chciałbym się zwrócić do Was kochani ponieważ mam mały problem ze sprzętem komputerowym. Problem ten dotyczy laptopa LENOVO V310 posada on następujące parametry :
Proc INTEL Core I5-6200U
Ram - 8GB DDR3
Karta Graficzna - Radeon R5 M430 2GB DDR3

Zintegrowana kartę graficzną Intel 1GB

Dysk SSD 256 GB

WINDA 10

Inne tam mniej ważne rzeczy.

Chodzi o gry, kupiłem tego laptopa ponieważ służy mi do pracy i sprawuje się świetnie aczkolwiek czasem miewam długie wyjazdy służbowe gdzie chętnie bym sobie pocisnął w jakąś gierkę.

Pierwsza moja próba dotyczyła ARK Survival Evolved, przy średnich ustawieniach chodziło koszmarnie, ściny, zwiechy no masakra. Pomyślałem, że jest to nie możliwe Ark nie jest aż tak wymagający no ale wytłumaczyłem sobie to słabą optymalizacją. Dodam że gra na najniższych chodziła nawet płynnie Problem powrócił dziś, jutro szykuje mi się podróż kilku dniowa, mam zamiar zabrać ze sobą laptopa. Od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem CS GO i dla relaksu czasami sobie w niego pykam. Ściągnąłem grę ze steam, odpalam grę, ładuje się na server i bach... czas się zatrzymał grać się nie da. Zaczynam się zastanawiam co jest granę mój komputer stacjonarny wcale mocniejszy od tego laptopa nie jest a wszystko chodzi płynnie i bez problemu ?

Mam wrażenie, że wszystkie gry korzystają z zintegrowanej karty graficznej ale za bardzo nie wiem jak to sprawdzić. W opcjach zintegrowanej karty graficznej przełączyłem aby dane gry chodziły w a maksymalnym poborze energii., Sterowniki mam zainstalowane a problem wciąż jest. HW monitor wykrywa moją kartę graficzną gdy włączam jakąś grę temperatura waha się miedzy 50 -70 st. C czyli karta pracuje.

W związku z tym czy na forum znajdzie się jakiś czarodziej (w końcu forum o grach mmorpg więc liczę na tego magika) i mi pomoże w moim problemie. Komputer kosztował trochę pieniędzy ale co by nie było działa :( Czy wychodzi na to że karta graficzna jest za słaba czy uszkodzona :(

Podam jeszcze parametry komputera stacjonarnego :

Proc Intel Core I5 3350P

Karta graficzna AMD Radeon HD 7800 2GB DDR3

RAM 16 GM DDR3
HDD + SSD 128 na którym jest WINDA 7

Z góry dziękuje.

https://www.notebookcheck.pl/AMD-Radeon-R5-M430.160199.0.html

Czego po tym syfie się spodziewałeś ? Brawo jeszcze kupiłeś z jakimś dokładanym dyskiem SSD !

https://www.notebookcheck.pl/AMD-Radeon-R5-M430.160199.0.html

Czego po tym syfie się spodziewałeś ? Brawo jeszcze kupiłeś z jakimś dokładanym dyskiem SSD !

Pracy biurowej :) Prezentacje, obsługa programów biurowych i multimedialnych mam WINDE i pakiet office oryginalny więc było warto go kupić :) Akurat gry nie były wyznacznikiem ale pomyślałem, że jak będzie jakaś karta to w coś się pogram :( z tych dysków to akurat jest bardzo zadowolony przepływ danych jest szybki jednak widzę, że karta graficzna jest koniem trojańskim w tym komputerze :( No cóż specem nie jest a komputer był kupowany na szybkiego bo był potrzebny :( czasu nie było się poradzić

P.S Cenna netto 2300 z WINDĄ i Officem 360 to dobra cena, samo oprogramowanie kosztowało by mnie 1k zł

Komputer do pracy jak najbardziej ok z względu na procesor. Do gier.. No nie, może takie utrzymane w retro grafice zwana inaczej pixelowej :). Chocisz mnie dziwi że nie odpaliles CSa. To powinno chodzić na nokii 3310 :)

R5 jest wydajności starszej karty zintegrowanje HD4600 niestety ale zakup był słaby.

Czy ja wiem, dostał pakiet Office :). Pakiet + lapek do pracy. A jako ze i5 to przez lata nie bedzie potrzebował niczego innego. Ja kupiłem za 550zl lapka do pracy i przeglądania internetu/youtube/filmow z i5 2400. Do tej pory sprawuje się bosko :). Ludzie kupują za ponad 1000zl laptopy z prockami Celerona, Atoma przychodzą do domu, odpadają i obserwują przez 30 min jak się ładuje ekran startowy, po czym idą sobie robić kawę :). Owszem do gier, nie ta bajka. Do pracy biurowej... Propsuje :)

ja tam mam asus strig rog 554 i mi smiga gta 5 na maxa wiec polecam ci tego lapka

Witam serdecznie,

Chciałbym się zwrócić do Was kochani ponieważ mam mały problem ze sprzętem komputerowym. Problem ten dotyczy laptopa LENOVO V310 posada on następujące parametry :
Proc INTEL Core I5-6200U
Ram - 8GB DDR3
Karta Graficzna - Radeon R5 M430 2GB DDR3

Zintegrowana kartę graficzną Intel 1GB

Dysk SSD 256 GB

WINDA 10

Inne tam mniej ważne rzeczy.

Chodzi o gry, kupiłem tego laptopa ponieważ służy mi do pracy i sprawuje się świetnie aczkolwiek czasem miewam długie wyjazdy służbowe gdzie chętnie bym sobie pocisnął w jakąś gierkę.

Pierwsza moja próba dotyczyła ARK Survival Evolved, przy średnich ustawieniach chodziło koszmarnie, ściny, zwiechy no masakra. Pomyślałem, że jest to nie możliwe Ark nie jest aż tak wymagający no ale wytłumaczyłem sobie to słabą optymalizacją. Dodam że gra na najniższych chodziła nawet płynnie Problem powrócił dziś, jutro szykuje mi się podróż kilku dniowa, mam zamiar zabrać ze sobą laptopa. Od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem CS GO i dla relaksu czasami sobie w niego pykam. Ściągnąłem grę ze steam, odpalam grę, ładuje się na server i bach... czas się zatrzymał grać się nie da. Zaczynam się zastanawiam co jest granę mój komputer stacjonarny wcale mocniejszy od tego laptopa nie jest a wszystko chodzi płynnie i bez problemu ?

Mam wrażenie, że wszystkie gry korzystają z zintegrowanej karty graficznej ale za bardzo nie wiem jak to sprawdzić. W opcjach zintegrowanej karty graficznej przełączyłem aby dane gry chodziły w a maksymalnym poborze energii., Sterowniki mam zainstalowane a problem wciąż jest. HW monitor wykrywa moją kartę graficzną gdy włączam jakąś grę temperatura waha się miedzy 50 -70 st. C czyli karta pracuje.

W związku z tym czy na forum znajdzie się jakiś czarodziej (w końcu forum o grach mmorpg więc liczę na tego magika) i mi pomoże w moim problemie. Komputer kosztował trochę pieniędzy ale co by nie było działa :( Czy wychodzi na to że karta graficzna jest za słaba czy uszkodzona :(

Podam jeszcze parametry komputera stacjonarnego :

Proc Intel Core I5 3350P

Karta graficzna AMD Radeon HD 7800 2GB DDR3

RAM 16 GM DDR3
HDD + SSD 128 na którym jest WINDA 7

Z góry dziękuje.