Problemy z wydajnością

Witam, już któryś raz doskwiera mnie ogromny problem jeśli chodzi o mojego laptopa, a konkretnie jego wydajność w różnego typu grach.

Od czerwca(zgadza się to już prawie 6 miesięcy) jak już mam ten problem. Laptop mój ma niecały rok, więc jest prawie "nowy".

Podczas grania w World of Tanks gdzie wcześniej miałem po 60-80 fpsów nagle wraz z wejściem aktualizacji naszły mnie ogromne spadki do 15 fpsów w grze przez co musiałem odpuścić grę. Przerzuciłem się później na inne gry typu Call MW 3, GTA IV, nawet załapałem się na Battlefielda 4 Beta(ale to był koszmar). Obecnie w ciągu ostatnich 2 miesięcy grywałem sobie w League of Legends, wraz ze znajomym grało się super(dla samej przyjemności z gry), gdzie początkowo fps miałem po 50+ to teraz mam aż zaledwie 15-20 w normalnej walce, a gdy przyjdzie moment kulminacyjny mam zaledwie 5 fpsów - czyli automatycznie wielki lag i dead.

Nie chcę odpuszczać sobie kolejnej gry bo będę chyba tak robił w nieskończoność. Szukałem wiele odpowiedzi na mój problem, jednak bez skutecznie ;/

Teraz przedstawię parametry lapka:

* ASUS U40Sd

* Windows 7, 64bit

* Intel Core i5-2450M CPU 2.5 GHz

* RAM 8 GB

* Karta Graficzna GeForce GT 520M oraz zintegrowana intel 3000

* Indeks wydajności na 5.9

* Szybkość internetu w dzień 30 mb/w nocy 60 mb

Dodam, że wszelkie ustawienia w grze są na minimum, wyłączone wszelkie komunikaty aby nie zabierały tych kilku fps i niestety dalej to samo.

Podczas gry uruchamiam lola na wysokiej wydajności, plan zasilnia też na wysokiej wydajności, wyłączone są wszelkie komunikatory typu GG, Teamspeak, wyłączone jest też proces PMB.exe.

Mam nadzieję, że na dobre forum znalazłem i zaoferujecie mi wszelką pomoc.

Z góry dzięki za wszelką pomoc.

Pobierz Gamebooster i zobacz. Kumplowi bardzo pomaga na lapku.

Masz najnowsze stery do karty?

Przeczyść kompa Ccleanerem.

Gt520m to low end, na tym bf3 nie bedzie dzialac w 30 fpsach na low, nie wiem czego oczekujesz po nowszych tytulach. A spadki fps może oznaczać zasyfienie systemu,problemy z dyskiem,temperatury. Najbardziej prawdopodobna jest opcja 1 i 3. Jezeli mozesz to zrob format po prostu.

Tak więc czytając powyższe wypowiedzi od razu odpowiem.

Poza grami laptop sie laguje? Moze po prostu sie grzeje komponent. Jezeli w grach to moze sterowniki zaktualizuj.

Lapek się nie laguje tylko w samej grze są straszne lagi przy 5 fps'ach..

Pobierz Gamebooster i zobacz. Kumplowi bardzo pomaga na lapku.Masz najnowsze stery do karty?Przeczyść kompa Ccleanerem.

Słyszałem o czymś takich i jestem w stanie jeszcze dzisiaj to sprawdzić co to pomoże. Najnowsze sterowniki posiadam(wszystko z aktualizowane na bieżąco). Ccleaner mam od początku.

Gt520m to low end, na tym bf3 nie bedzie dzialac w 30 fpsach na low, nie wiem czego oczekujesz po nowszych tytulach. A spadki fps może oznaczać zasyfienie systemu,problemy z dyskiem,temperatury. Najbardziej prawdopodobna jest opcja 1 i 3. Jezeli mozesz to zrob format po prostu.

Niestety nie znam się za bardzo na komputerach i jego podzespołach. Co do bf 3 to grałem tam z początku na średnich i całkiem fajnie było ale to wszystko zależało od servera. Temperatura - według mnie nie przegrzewa się bo sam laptop nie "buczy" zbyt głośno grając, ale mogę sprawdzić, powiedzcie mi czym lub gdzie.

Słyszałem też, że to może być wina samej zintegrowanej karty.

sciagnij sobie gpu-z i cpu-z pograj i srpawdz temperatury .

Gameboostera nie pobieraj. Mhm mi to wygląda na śmieci w systemie :

1. Pobierz Malwarebytes Ani Malware przeskanuj może coś wykryje może nie.

2. Sprawdź czy producent nie udostępnił nowych sterowników do twojego lapka.

3. Widzę iż masz grafikę intela na procesorze i Geforce (Czy podczas gry ci się przełącza na dedykowaną czyli w tym wypadku na Geforce ?.).

4. Sprawdź temperatury podzespołów (najlepiej poczujesz czy lapek nie nagrzany).

5. Ja miałem też długo długo problem z lolem ale to na windows 8 na windows 7 stałe 60 fps.

6. Sprawdź i pousuwaj śmieci od producenta może masz zbędny soft.

7. Przeskanuj komputer pod kątem błędu rejestru (esui free regestry ceklener chyba nie ta nazwa ale poprawną ci w google wyszuka).

8. Jak wszystko zawiedzie pozostaje czysty format (nie recovery) i wgranie tego wszystkiego to co chcesz a nie narzuca producent.

Pobrałem, uruchomiłem GameBoostera Razera i zauważyłem zwiększenie fpsów o zaledwie 2-3 ale dalej mam te same utraty fps czyli lagi.

Gameboostera nie pobieraj. Mhm mi to wygląda na śmieci w systemie :1. Pobierz Malwarebytes Ani Malware przeskanuj może coś wykryje może nie.2. Sprawdź czy producent nie udostępnił nowych sterowników do twojego lapka.3. Widzę iż masz grafikę intela na procesorze i Geforce (Czy podczas gry ci się przełącza na dedykowaną czyli w tym wypadku na Geforce ?.).4. Sprawdź temperatury podzespołów (najlepiej poczujesz czy lapek nie nagrzany).5. Ja miałem też długo długo problem z lolem ale to na windows 8 na windows 7 stałe 60 fps.6. Sprawdź i pousuwaj śmieci od producenta może masz zbędny soft.7. Przeskanuj komputer pod kątem błędu rejestru (esui free regestry ceklener chyba nie ta nazwa ale poprawną ci w google wyszuka).8. Jak wszystko zawiedzie pozostaje czysty format (nie recovery) i wgranie tego wszystkiego to co chcesz a nie narzuca producent.

1. Znalazło aż 67 obiektów, skasowane rzecz jasna.

2. Mam najnowsze aktualizacje do sterowników

3. Owszem mam niestety grafikę intela, ale uruchamiając grę(np. lola) ustawiłem automatycznie aby włączał się GeForce z większą wydajnością.

4. Sprawdzę

6. Zbędny soft? - co masz na myśli pod tym hasłem?

7. Sprawdzone i usunięte

8. Format będzie dla mnie ostatecznością w tym przypadku, jeżeli nikt z forum nie pomoże lub nie będzie na to żadnej rady.

Dobrze iż format w ostateczności bo ja też nie jestem za formatowaniem windy co miesiąc. Zbędny soft od producenta no nie wiem dodatkowe programy zainstalowane a tak naprawdę niepotrzebne :). Spróbuj tak jeśli chodzi o lola usuwasz grę, czyścisz programem eusing free registry cleaner ten to rejestru jest lepszy, a potem ccleaner. Jak ja w laptopie nie ustawie plan zasilania na zróżnicowany to też mam spadek fps w lolu.

Sprawdź jeszcze czy przypadkiem ktoś/coś nie zmienił ci planu zasilania. Może dla wysokiej wydajności/zrównoważony masz ustawione np 10% stanu procesora w zarządzaniu jego energią.

Sprawdź jeszcze czy przypadkiem ktoś/coś nie zmienił ci planu zasilania. Może dla wysokiej wydajności/zrównoważony masz ustawione np 10% stanu procesora w zarządzaniu jego energią.

W planie zasilania(zaawansowane opcje --> mam ustawione wszystko ręcznie gdzie szło na maksymalną wydajność).

Dobrze iż format w ostateczności bo ja też nie jestem za formatowaniem windy co miesiąc. Zbędny soft od producenta no nie wiem dodatkowe programy zainstalowane a tak naprawdę niepotrzebne . Spróbuj tak jeśli chodzi o lola usuwasz grę, czyścisz programem eusing free registry cleaner ten to rejestru jest lepszy, a potem ccleaner. Jak ja w laptopie nie ustawie plan zasilania na zróżnicowany to też mam spadek fps w lolu.

Zrobiłem tak 2 dni temu tym sposobem zasugerowanym od znajomego. Reinstall, uruchomienie ccleaner, przeczyszczenie jakimś programem ala ccleaner, defragmentacja, skasowanie zbędnych plików po czym zainstalowałem ponownie lola.

A powiedzcie mi czy jest taka opcja gdzieś w ustawieniach aby tam gdzie mam zainstalowaną grę(np. Dysk A - system, Dysk B - gry itp) dać więcej RAM do wykorzystania?

RAM przydzielany jest przez system operacyjny dla konkretnej aplikacji automatycznie.

Dla przykładu zainstalowałem War Thunder, w grze pisze mi, że przy średnich ustawieniach fpsów mam do 8-10 max a żadnego laga nie łapię.. Jak to możliwe? Inna optymalizacja gry?

Jeżeli chodzi o lapy to prawie na pewno chodzi o przegrzewanie się- gdy odpalasz grę to wszystko wchodzi na wyższe obroty i tym samym emituje więcej ciepła. Zobacz sobie jak podczas gry wiatraczek chodzi i jak ciepły jest jego podmuch.

Też mam asusa (ale o wiele starszego niż Twój) i miałem z tymi niezły problem. Pomogły wiatraczki pod lapa, ale to po części gdyż do momentu zamontowania, cały lapek już się trochę spiekł, że tak powiem, więc więcej od niego nie wyciągnę. Ale chłodzenie powinno pomóc.

Jeżeli to nie to, to zerknij na procesy i które ciągną najwięcej % podczas grania, może to da Ci jakąś wskazówkę. Poza tym defragmentacja tak dysku jak i rejestru, plus sprawdzenie błędów dysku (to ostatnie Glary Utilities 4 i chyba tam też jest defrag rejestru).

EDIT (2013-12-15 9:54)

sorry, kompletnie zapomniał→em: przyczyną przegrzewania się była wadliwa bateria, która nagrzewała wszystkie podzespoły lapa, dlatego spróbuj podłączyć zasilanie bez baterii w lapie.

Witam, już któryś raz doskwiera mnie ogromny problem jeśli chodzi o mojego laptopa, a konkretnie jego wydajność w różnego typu grach.

Od czerwca(zgadza się to już prawie 6 miesięcy) jak już mam ten problem. Laptop mój ma niecały rok, więc jest prawie "nowy".

Podczas grania w World of Tanks gdzie wcześniej miałem po 60-80 fpsów nagle wraz z wejściem aktualizacji naszły mnie ogromne spadki do 15 fpsów w grze przez co musiałem odpuścić grę. Przerzuciłem się później na inne gry typu Call MW 3, GTA IV, nawet załapałem się na Battlefielda 4 Beta(ale to był koszmar). Obecnie w ciągu ostatnich 2 miesięcy grywałem sobie w League of Legends, wraz ze znajomym grało się super(dla samej przyjemności z gry), gdzie początkowo fps miałem po 50+ to teraz mam aż zaledwie 15-20 w normalnej walce, a gdy przyjdzie moment kulminacyjny mam zaledwie 5 fpsów - czyli automatycznie wielki lag i dead.

Nie chcę odpuszczać sobie kolejnej gry bo będę chyba tak robił w nieskończoność. Szukałem wiele odpowiedzi na mój problem, jednak bez skutecznie ;/

Teraz przedstawię parametry lapka:

* ASUS U40Sd

* Windows 7, 64bit

* Intel Core i5-2450M CPU 2.5 GHz

* RAM 8 GB

* Karta Graficzna GeForce GT 520M oraz zintegrowana intel 3000

* Indeks wydajności na 5.9

* Szybkość internetu w dzień 30 mb/w nocy 60 mb

Dodam, że wszelkie ustawienia w grze są na minimum, wyłączone wszelkie komunikaty aby nie zabierały tych kilku fps i niestety dalej to samo.

Podczas gry uruchamiam lola na wysokiej wydajności, plan zasilnia też na wysokiej wydajności, wyłączone są wszelkie komunikatory typu GG, Teamspeak, wyłączone jest też proces PMB.exe.

Mam nadzieję, że na dobre forum znalazłem i zaoferujecie mi wszelką pomoc.

Z góry dzięki za wszelką pomoc.