Procesor AMD Phenom II X4 955 3.2ghz pokazuje 1.6ghz

Witam, gdy wchodzę do biosa pokazuje mi dane:

Processor CPUID 00100F43

Processor Speed 1600MHz

Processor Clock 200MHz

Model Name M61PME-S2

BIOS Version F5b

Co mam zrobić żeby pokazywało mi 3.2 a nie 1.6ghz? Wyłączyłem Cool n Quiet i nie pomogło, zaktualizowałem bios do F5b na nowym procesorze i również nic nie dało.

Od zawsze tak miałeś? Jesteś pewien, że to na pewno ten procesor?
Core clock jest standardowy, płyta obsługuje ten procesor. W takim razie mnożnik musi być ustawiony na 8x, zamiast 16x, jak powinno być standardowo i co dawałoby 3,2 GHz.

Od zawsze tak miałeś? Jesteś pewien, że to na pewno ten procesor?
Core clock jest standardowy, płyta obsługuje ten procesor. W takim razie mnożnik musi być ustawiony na 8x, zamiast 16x, jak powinno być standardowo i co dawałoby 3,2 GHz.

Wcześniej miałem inny procesor, wymieniłem go na nowy, zaktualizowałem bios na nowym procesorze i pokazuje złe parametry :/ Okej spróbuję z tym mnożnikiem, jak mogę go zmienić? W komputerze pokazuje mi procesor AMD Phenom II X4 955 tylko z 1.6ghz zamiast 3.2

Skoro zmieniałeś procesor, to przywróć pierw ustawienia fabryczne BIOSu, powinien ustawić standardowe napięcia i taktowania, najprawdopodobniej stary procek miał mnożnik x8.
Miałem podobnie przy testowaniu procesora, stary Phenom przez przypadek uruchomił się na 4,8 GHz:D.

Skoro zmieniałeś procesor, to przywróć pierw ustawienia fabryczne BIOSu, powinien ustawić standardowe napięcia i taktowania, najprawdopodobniej stary procek miał mnożnik x8.
Miałem podobnie przy testowaniu procesora, stary Phenom przez przypadek uruchomił się na 4,8 GHz.

Ustawienia fabryczne? Jak to zrobić? Muszę wyjąć baterię czy coś w tym stylu? Nigdy tego nie robiłem :/

Bateryjka to jedna opcja, wyjąć ją, poczekać te 30 sekund, włożyć i powinno działać, prościej chyba w biosie.

Jeśli strona http://boot-keys.org/ nie kłamie, to na twojej płycie wejdziesz tam poprzez naciskanie klawisza Del przy uruchamianiu.

Tak to będzie wyglądało:

Potem klikasz w tym menu Load Optimized Defaults, potwierdzasz, potem F10 aby zapisać i opuścić bios.

Bateryjka to jedna opcja, wyjąć ją, poczekać  te 30 sekund, włożyć i powinno działać, prościej chyba w biosie.

Jeśli strona http://boot-keys.org/ nie kłamie, to na twojej płycie wejdziesz tam poprzez naciskanie klawisza Del przy uruchamianiu.

Tak to będzie wyglądało:

Potem klikasz w tym menu Load Optimized Defaults, potwierdzasz, potem F10 aby zapisać i opuścić bios.

Przywrócenie BIOSu z jego ustawień nic nie dało, jak zmienić ten mnożnik? I to normalne, że memory clock mam na x3.33?

Coś jest nie tak, sprawdź jakie masz dokładnie ramy, jeśli mnożnik razy częstotliwość da tyle ile powinny mieć, to jest ok :D, jeśli chodzi o procka, to zrób zdjęcie monitora w tej zakładce:
gigabyte_ga_x58_usb3_b4.jpg

Coś jest nie tak, sprawdź jakie masz dokładnie ramy, jeśli mnożnik razy częstotliwość da tyle ile powinny mieć, to jest ok :D, jeśli chodzi o procka, to zrób zdjęcie monitora w tej zakładce:

Tylko, że za cholere nie mogę znaleźć tej zakładki, szukam i szukam i nic :/ Ctrl+f1 pokazuje mi inną z pci latency timer tylko.

Wejdz w Standard CMOS Features

Otwieraj wszystkie po kolei, w którejś musi być CPU frequency, voltage i multiplier, jak nie znajdziesz, to wstaw zdjęcie ze strony głównej biosu.

Otwieraj wszystkie po kolei, w którejś musi być CPU frequency, voltage i multiplier, jak nie znajdziesz, to wstaw zdjęcie ze strony głównej biosu.

CPU Frequency MHz 200

K8nb ht speed auto

K8nb ht width auto

a voltage i multiplier nie ma nigdzie :/ już wstawiam zdj głównego menu biosu14971691_986802871466599_814233931_o.jpg

Advanced Frequency settings i ustaw mnożnik na typowy dla tego modelu czyli x16 przy HT równym 200Hz. takie jest fabryczne dla tego procesora.

Advanced Frequency settings i ustaw mnożnik na typowy dla tego modelu czyli x16 przy HT równym 200Hz. takie jest fabryczne dla tego procesora.

Dokładnie, ale żeby to zrobić, musi znaleźć ustawienia mnożnika.

Jesteś pewien, że nie ma tam nigdzie takiego ustawienia? Może przez to, że wersja F5B to wersja beta biosu?

,, BETA describes a new version that is reliable yet may not include all the features of the final product. During this phase we are previewing new features and gathering customer input to insure our product provides the best experience possible."

Dokładnie, ale żeby to zrobić, musi znaleźć ustawienia mnożnika.

Jesteś pewien, że nie ma tam nigdzie takiego ustawienia? Może przez to, że wersja F5B to wersja beta biosu?

,, BETA describes a new version that is reliable yet may not include all the features of the final product. During this phase we are previewing new features and gathering customer input to insure our product provides the best experience possible." 

hmm to zaktualizować go do innej wersji?

M I T MB inteligent tweaker... tam masz mnożnik prawdopodobnie na auto.

Może wcześniej sprawdź jeszcze na pewno, czy w żadnej zakładce tego nie ma, zwróć uwagę jeszcze na to, że jak z menu głównego biosu wejdziesz w jakąś zakładkę, to w niej może być np, ,,Press enter" jak na zdjęciu niżej, żeby w nią wejść ,,głębiej" ;)

jaką rewizje płyty głównej masz???

Sprawdziłem wszystko i nie ma :/ w mit wyskoczyło mi cpu northbridge freq na auto, rozwinąć mogę to i dać x16. Może to to? Poza tym nie ma opcji nigdzie tych, o których mówiłeś :/

NB to co innego, zrób zdjęcie CPU-z jeszcze zanim będziesz zmieniał bios, bo innego pomysłu nie mam.