Procesor

Witam.
Ostatnio myślałem nad wymianą procesora "Intel Core 2 Duo E8400" z kilku powodów:
- jego temperatura wacha się przeważnie od 80 do 100*C(szczególnie 100 w grach itd.)
- jest dość stary(jakieś 3+ lat)
- tu: nie jestem pewny czy to wina procesora, ale czasem zdarza się, że byle proces obciąża go w taki sposób, że nie da się pracować

Procesor nad którym myślałem to "INTEL CORE 2 QUAD Q8200"

Moja płyta główna to EP45-DS3LR, która nie obsługuje Core i3 / i5 itd. itp.
Mam na owy zakup maks 300 zł
Tak więc pytanie do was, czy opłaca mi się zmiana procesora czy też lepiej dozbierać do nowego blaszaka?

Poniżej pełna specyfikacja
Płyta: EP45-DS3LR

Proc: Intel Core 2 Duo E8400

Ram: 4GB DDR2
Karta Graficzna : GeForce GTS 450 Gainwarda

Z góry dzięki za pomoc

Za dużego skoku ten procesor nie da. Jeżeli masz markowy zasilacz to kręć i jeszcze raz kręć.

Podkręcanie nie wchodzi w rachube ze względu na i tak wysokie temperatury. Zdaje sobie również sprawę, że ogromnych efektów nie będzie, bardziej interesuje mnie stabilność temperatur i systemu, ze wgzlędu, że teraz jest raczej mało stabilny i są widoczne problemy z płynnością itd. :(

Kiedy wymieniałeś paste na procesorze?

Bo temperatura powoduje że obniża taktowana dlatego masz problemy z jego wydajnością.

Nie opłaca sie wymieniac na q8200 ( q9550 to poziom pentium g3220 s.1550 ktorego kupisz za 210 zl )

Wyczysc komputer z kurzu i zmien paste na procesorze bo to moze byc przyczyna wysokiej temperatury.

Sprawdz jakie procesy obciazaja ci system ( ctrl+alt+delete ) moze masz zainfekowany system.

To ja dodam cos od siebie. Kolego 7Deadly. Jesli twój procek łapie 80-100 stopni to znaczy że :

1. Albo pasta wymaga wymiany (najmniej prawdopodobne bo przez paste az tak gigantycznych skoków temperatur nie ma)

2. Musisz wyczyścić radiator pod wiatrakiem bo zapewne zawalony i chłodzenia nie ma (bardzo prawdopodobne)

lub 3. Jesli żadne z powyższych lub juz je wykonałes to żle docisnąłeś chłodzenie do procesora (ja tak raz zrobiłem poprostu jeden zatrzask nie załapał i wtedy temp miałem takie jak ty)

Jak juz to ogarniesz to nie opłaca Ci sie wymieniac tego procka na nic innego bo nic lepszego nie wsadzisz tam poza tym do tej karty co ja masz to podkręcony dwurdzeń w sam raz. Więc ograni temp i wykręc mu ze 4ghz. Mnie sie udało i jestem zadowolony. Pozdrawiam

Ok dzięki spróbuje z pastą i sprawdzeniem radiatora. Temat do zamknięcia

Zamykam

Witam.
Ostatnio myślałem nad wymianą procesora "Intel Core 2 Duo E8400" z kilku powodów:
- jego temperatura wacha się przeważnie od 80 do 100*C(szczególnie 100 w grach itd.)
- jest dość stary(jakieś 3+ lat)
- tu: nie jestem pewny czy to wina procesora, ale czasem zdarza się, że byle proces obciąża go w taki sposób, że nie da się pracować

Procesor nad którym myślałem to "INTEL CORE 2 QUAD Q8200"

Moja płyta główna to EP45-DS3LR, która nie obsługuje Core i3 / i5 itd. itp.
Mam na owy zakup maks 300 zł
Tak więc pytanie do was, czy opłaca mi się zmiana procesora czy też lepiej dozbierać do nowego blaszaka?

Poniżej pełna specyfikacja
Płyta: EP45-DS3LR

Proc: Intel Core 2 Duo E8400

Ram: 4GB DDR2
Karta Graficzna : GeForce GTS 450 Gainwarda

Z góry dzięki za pomoc