Procesor

Sprawa jest tego typu. Bd wymieniał procesor aktualnie mam AMD Althon 64 x2 dual core 4400+ 2.3ghz... Możecie mi polecić jakiś procesor który ma dobry stosunek wydajności do ceny ? Kolega mi podpowiada żebym zakupił i3. Ważne jest żeby procesor miał nóżki

ile masz pieniędzy? bo najlepiej wypada i5 4590 (jeśli nie robisz OC) + płyta główna(w twoim wypadku) - tak ogólnie mówiąc o procesorach

Tutaj masz spis CPU, razem z ich ceną, wydajnością, i przeliczeniem "mocy na dolara":

http://www.cpubenchmark.net/cpu_list.php

Ten twój obecny procek pozwala Ci cokolwiek odpalić?

Podaj kwotę, a wyczarujemy coś.

ile masz pieniędzy? bo najlepiej wypada i5 4590 (jeśli nie robisz OC) + płyta główna(w twoim wypadku) - tak ogólnie mówiąc o procesorach

ile to w sumie może kosztować ? i czy jest opcja wymienić tylko gniazdo ?

co do budżetu to tak 400 zl

Samego gniazda nie da się wymienić, do tego twój procesor jest już stary - sama podstawka 939 ma chyba z 10 lat. Podaj dokładną specyfikacje komputera + zasilacz a coś się wymyśli. Za te 400zł kupi się płyte główną + jakiegoś intela (na upartego nawet g3258), ew. można pobawić się w używki

Kolega podarował mi procesor intel pentium 4 czy jest on dobry albo choc wystarczajacy ?

Jaki model? Bo to trochę tak, jak byś się pytał czy audi to dobry samochód. Chociaż w sumie nawet nie musisz pisać modelu, na najlepszym pentium 4 będziesz śmigał wolniej od kilkuletniego laptopa, ze średniej półki.

poszukałem na allegro i znalazłem taki procesor: http://allegro.pl/procesor-intel-core-i3-540-slbmq-3-06ghz-4m-09a-i4925901128.html

co do plyty glownej to jest taki problem ze musi być na stare ddr2

Pchanie się w i3 1 generacji jest nieopłacalne. Podaj dokładny model płyty głównej którą masz.

model pyty to mam :

Gigabyte ga m56s-s3

Płyta obsługuje nawet Phenoma II X4 955 a to już jest nie głupi procesor. Nie możesz sobie wsadzić procesor Intela do płyty AMD czy na odwrót, dodatkowo stare płyty nie obsługują nowych procesorów. Ja bym na twoim miejscu szukał Phenoma II X4 945/955 na allegro czy olx.pl. Jeżeli masz komputer z marketu zalecałbym wymianę zasilacza, najlepiej byłby jakbyś otworzył obudowę i sprawdził markę oraz model zasilacza, ale na 99% będzie to jakiś chińczyk. Jakbyś chciał mam do sprzedania używanego w moim komputerze mocnego Fortona 450W, bo przesiadłem się na 500W. Kartę graficzną jaką masz?

Mogę Ci polecić, żebyś zrobił to co ja. Otóż mój komputer ma już ponad 8 lat, a w czasie zakupu już nie był z górnej półki, więc zdecydowałem się na wymianę. Pracowałem na niego prawie rok i w zeszły czwartek zamówiłem sobie nowe części, fakt wydałem lekko ponad 1400zł, ale mam pewność, że wytrzyma spokojnie parę ładnych lat, w przyszłości tylko wymienię grafę, bo ona mi została :) Polecam ogólnie, niby rok męczarni na starym sprzęcie, ale potem masz porządną maszynę :)

Sprawa jest tego typu. Bd wymieniał procesor aktualnie mam AMD Althon 64 x2 dual core 4400+ 2.3ghz... Możecie mi polecić jakiś procesor który ma dobry stosunek wydajności do ceny ? Kolega mi podpowiada żebym zakupił i3. Ważne jest żeby procesor miał nóżki