Procesor

Jaki procesor polecacie do 250 zl (do laptopa ) ? mój laptop to

Toshiba Satellite C50D-A-133
Jaki procesor polecacie do 250 zl (do laptopa ) ?

Nie wiem czy zdajesz sobie sprawę, ale ta wypowiedź jest chyba pewniakiem do podium na posta roku w tym dziale (o ile zwyczajnie nie trollujesz).

Pomijam już fakt samego stopnia komplikacji wymiany CPU w laptopie, podanej ceny, niepodania choćby nawet podstawki, ale już nie podanie w tym przypadku modelu laptopa i zadanie takiego pytania, to już zakrawa o wróżbiarstwo żeby móc udzielić prawidłowej odpowiedzi :D

A tak poza tym to zdajesz sobie sprawę na co się porywasz, czy raczej tak średnio? ^^

na co się porywam bo nwm ?

Pomijając to, że w 90% przypadków w laptopach podzespoły są przylutowane do płyty głównej (której także nie podałeś), to części do komputerów przenośnych są 2x droższe niż do zwykłego komputera. Tak więc za 250zł lepiej kupić toster, chleb i ser; przy odrobinie szczęścia zadziała lepiej niż laptop, a do tego zrobisz sobie śniadanie/kolacje.

Wujaszek nie gryzie jak się go pyta :P

Odpowiedź znalazłem na pierwszej stronie leniu http://www.webhostingtalk.pl/topic/49815-wymiana-procesora-w-laptopie/ !

Jaki procesor polecacie do 250 zl (do laptopa ) ? mój laptop to Toshiba Satellite C50D-A-133

Ok, to jest Twój obecny CPU http://www.notebookcheck.pl/AMD-E-Series-E1-2100.93088.0.html

Teraz tylko musisz znaleźć taki, który będzie pasować pod jego TDP, technologie i sprawdzić czy Twój bios go obsługuje no i czy nie jest za gruby do obudowy. Jeśli jakimś cudem Ci się to uda, to musisz jeszcze "tylko" znaleźć kogoś kto go sprzedaje (zakrawa na cud). Po spełnieniu misji bardzo trudnej i prawie niemożliwej, musisz już tylko nie rozwalić płyty głównej swojego lapka przy wyciąganiu starego procesora i mieć narzędzia do montażu nowego (stopień komplikacji w porównaniu do wymiany w stacjonarce, powiedziałbym że x10). Nie chcę Cię obrazić, ale wątpię że dasz radę choćby wybrać procesor samemu, że o reszcie nie wspomnę. Jeśli jakimś cudem znajdziesz kogoś kto zna się na tym, to bardzo wątpliwe że policzy Cię taniej niż 100pln za robotę.

Zaczynasz rozumieć czemu pytałem czy wiesz na co się porywasz? To zadanie na krawędzi niemożliwości wykonania (na Twoje warunki) a już na 100% nie jest to opłacalne, bo jeśli po drodze nie spalisz lapka, to będziesz po traumatycznych przejściach, a zyskach w lapku 20% mocy CPU.

Odpuść sobie, sprzedaj tego lapa i kup trochę lepszego - najlepsza rada jaką możesz tu dostać. Chcesz ulepszać komuter? Kup stacjonarkę. Laptopy dla graczy są przereklamowane.

Dokładnie słuchaj kolegi wyżej. Co do procka to kupić można tanio jak ktoś będzie sprzedawał na forum notebookcheck jeśli Ci tak bardzo zależy. Oczywiście temperatury podskoczą na 100% Wymiana procesora przy takim laptopie to tylko strata czasu i pieniędzy, przy takim laptopie jak Y510p np. z i5 4200M na i7 4700MQ to już jest coś. Lecz przy twoim no cóż... Masz wybór.

Jaki procesor polecacie do 250 zl (do laptopa ) ? mój laptop to

Toshiba Satellite C50D-A-133