Witam,mam pytanie co do procesorów.Miedzy innymi chodzi mi o ich użycie,cały czasz są na 100% zużycia(sprawdzone 3 programami),niezależnie od tego co robię.Procesory to AMD E-450 APU with radeon hd graphics x2,temperatura to mniej więcej 53 stopni C.A więc jak to naprawić?
Procesory na setce
Daj zrzut z Menadzera zadań. Tam masz napisane jaki proces obciąża Ci procka.
Znając życie to będziesz miał jakiegoś wirusa. Zainstaluj jakiś dobry antywirus np. AVG i przeskanuj całego kompa.
Ja obstawiam proces nazywający sie cpu.exe , kiedys mialem takiego szkodnika
Zaraz pobiorę BitDefendera i przeskanuje kompa.
@UP Nie mam takiego programu.
Kiedy instalowałeś windowsa ?
Jeszcze w tym roku.
sprawdź temperatury Core-Temp. Pewnie grzeje jak w peicyku , przeczyść sobie cooler z kurzu i zmień paste .
Wejdź w menedżer zadań -> wydajność -> Procesor CPU -> wyłącz wszystko co zajmuje +10% ( oczywiście zrób to po restarcie )
sprawdź temperatury Core-Temp. Pewnie grzeje jak w peicyku , przeczyść sobie cooler z kurzu i zmień paste .
To nie ma nic wspólnego z przyczyną problemu.
A jaki masz system tak w ogóle, bo nie podałeś?
Pokaż screenshota z Menadżera Zadań. Albo napisz jak sie nazywa proces/y, który wykorzystuje Ci najwięcej % procesora.
Na Twoim miejscu zmieniłbym tego BitDefendera na coś normalnego, co nie udaje, że jest antywirusem, tylko faktycznie nim jest
@UP Bitdefendera crackuje pobieram bo podobno jest jednym z lepszych.System to win7,a co do procesów to zaraz sprawdzę.
Eset smart security albo kaspersky
@UP Bitdefendera crackuje pobieram bo podobno jest jednym z lepszych.System to win7,a co do procesów to zaraz sprawdzę.
Jak chcesz. Zostałeś ostrzeżony
Czemu miałbyś crackować ?Używanie pirackiego antywira jest bez sensu, bo nie będziesz miał aktualnej bazy wirusów.
Jeśli do tej pory używałeś bitDefendera to jest spora szansa, że to on wpuścił Ci jakiego syfa i stąd te problemy. Ale to się dopiero okaże.
AVG jest całkowicie za free i zajmuje czołowe miejsca w rankingach. Polecam go, bo wykrywa wszystko i nawet nie zauważysz, że go masz na kompie.
Kurde, zrobił sie z tego temat o antyriach, a ja gadam jak jakiś akwizytor od AVG. Przepraszam
Przepraszam że tak długo.Co do tego procesu to:Dgen.exe -ponad 80%
@UP Eh,ja go nie używam,miałem go użyć tylko na ten jeden raz i wywalić,a z ogólu używam avasta.
No to tak,wiem jak to sprawdzić,wiem jak go wyłączyć,tylko co to jest i jak to wywalić?
Przeskanuj cały dysk tym, powinien go usunąć https://www.malwarebytes.org/
Daj znać czy pomogło.
Co do avasta... aż mi ręce opadły. Normalnie jakbym w pysk dostał...
Proszę, PROSZĘ ! Dla swojego dobra! Wywal to coś i zainstaluj prawdziwego antywirusa. Avg, Norton, Kaspersky (płatny więc odradzam pirata). Avast przepuszcza wsio jak leci i w dodatku zużywa tyle zasobów systemu co 3 Windowsy.
Mały ranking, pierwszy z góry w googlach http://artykuly.softonic.pl/najlepsze-programy-antywirusowe-2014-wielki-test-softonic
Programy, jak avast, bo antywrusem ciężko to nazwać, przepuszczają wszystko jak leci. Stąd pewno ten trojan na Twoim kompie.
Dobrze,skoro już tak nalegasz to zainstaluje tego Avg ^^ Zedytuje posta po skanowaniu.
@Edit #1 -5minut i 15 plików.
@Edit #2 -W trakcie pisanie tego poniżej wybiło 26 plików/keyi.
@Edit #3 -Dobra,na koniec wybiło 73,dzięki za pomoc.
Tak swoją drogą co myślisz o Advanced System Care?Niby ma w cholerę opcji,niby może pomóc,a jednak używam go tylko do rejestru,natomiast ich smart defrag wydaje się być dobry.Pytam,ponieważ widzę że się znasz na rzeczy.
Nigdy nie miałem styczności z nim. Używam od zawsze do takich celów CCleanera i wszystko śmiga jak należy. A z żadnym spyware, malware i innym ustrojswtem nie mam raczej do czynienia - AVG jest od tego, żeby to ścierwo gonić
Za miesiąc mój Win7 skończy 5 lat. A chodzi jak nowy mimo, iż przewineło się przez niego z milion gier i programów.
Dobrze,skoro już tak nalegasz to zainstaluje tego Avg ^^
Dla swojego własnego dobra. Nie pożałujesz. Za free lepszego nie ma na pewno. A nazywanie avasta antywirusem, to jak nazywanie chłodziarko-zamrażalki helikopterem
edit.
Smart defrag ? To coś do defragmentacji dysku ? Nie potrzebujesz tego, jesli masz Windowsa Viste,7 czy 8. One mają automatyczny defrag.
Win Xp za to musi być defragmentowany regularnie, żeby jako tako działał. (Ten system nawet świerzo po zainstalowaniu na pusty dysk jest rozyebany na nim jak pomidor rzucony o ściane.
Wszystko pięknie,jednakże po resecie ten badziew znów jest.Widzę,że na necie ludzie też mieli z tym problem,ale jako takiego rozwiązania nie wyczytałem.To coś niby jest w systemie 32,ale nie znalazłem go.Co do defragmentacji to jednak ja tam wole tego używać,kompa mam słabego a to mi lekko go przyśpiesza.
@Edit Niby coś znalazłem,ale tak niejasno zapisane że nic z tego nie rozumiem.
http://www.bleepingcomputer.com/download/adwcleaner/dl/125/
Uruchom, nacisnij Skanuj, jak skończy to naciśnij Usuń i resnij kompa jak zapyta, a zapyta na pewno.
Co do defragmentacji to jednak ja tam wole tego używać
Wszystko dobre, co dobrze działa;)
Uh uh,znów ten program,że też o nim zapomniałem(pomógł mi z kochanym virusem ze zmianą strony głównej na sweet page ).Przy okazji wywalę tym jeszcze parę śmieci.Najlepsze jest to,że tylko raz,ale naprawdę tylko raz nie przeczytałem co instalator dorzuci w "gratisie" i teraz się tak męczę z tym.
Mój brat zrobił dokładnie tak samo jakiś tydzień temu. Coś tam do telefonu instalował i zainstalował sie pzy okazji jakiś syf, który zmieniał strone startową na jakiś szajs. Kazałem mu to naprawić, ale po jakiś dwóch godzinach skapitulował
Jest z tym trochę roboty, to fakt.
I jak Adw usunął co trzeba ? Nie ma już tego DGEN.exe po resecie ?