Program do nagrywania gier

Hej,

Jak wiadomo kiedyś prym w nagrywaniu gier wiódł Fraps, ale biedak się już nieco zestarzał i wiele z nowszych gier nawet nie wyłapuje. Drugim problemem jest to, że ma słabą kompresje więc nagrywanie nim dłuższych filmów wiąże się z zawaleniem całego dysku twardego. Szukam jakiegoś dobrego jego odpowiednika darmowego lub płatnego (ale sensowne pieniądze a nie 100000 zł). przede wszystkim zależy mi na:

- Nagrywaniu w full HD, przechwytywaniu gry (a nie żadne bawienie się w przechwytywanie ekranu)

- Dobra kompresja czyli możliwe najmniejsza waga plików

- Automatyczne dzielenie dużego pliku - tak jak robi to Fraps by dało się je załadować do Camtasia czy innego programu do obróbki video.

Próbowałam Dxtory, ale szczerze mam ciągle z nim jakieś problemy - enkoder jakiego używam zmniejsza rozmiar pliku, ale ten nie chce być odtwarzany przez Camtasie z niewiadomego mi powodu...

Jeśli jesteś gotów na wydanie pieniędzy to wręcz zalecam Ci zakup AVERMEDII - chyba nie muszę tłumaczyć jak to działa.

WTF, ktoś wymyślił jakieś dziwactwo za 300 zł co przechwytuje obraz i dźwięk? Nie dzięki, może na pieniądzach śpię, ale nie mam zwyczaju rozstawać się z nimi w tak głupi sposób (smocza choroba, wiecie). Program do przechwytywania ekranu spokojnie mi wystarczy, jak tu nie planuje podbijać sceny Youtubowej ani inne z tych rzeczy, chce to robić czysto for fun.

P.S. Ja nie mam konsoli, to ma być dla PC.

Hmm, a ja polecam OBS(jest darmowy). Korzysta z tego spora część "jutuberów gejmingowych" np. Rock ;)

Właśnie zastanawiałam się nad tym OBSem, ale w moim mniemaniu nagrywa w słabej jakości albo nie umiem go ustawić :P Takie rozmyte jest wszystko jak nim nagrywam, ale poszukam na necie jeszcze jakiś poradników, może faktycznie kwestia ustawień.

WTF, ktoś wymyślił jakieś dziwactwo za 300 zł co przechwytuje obraz i dźwięk? Nie dzięki, może na pieniądzach śpię, ale nie mam zwyczaju rozstawać się z nimi w tak głupi sposób (smocza choroba, wiecie). Program do przechwytywania ekranu spokojnie mi wystarczy, jak tu nie planuje podbijać sceny Youtubowej ani inne z tych rzeczy, chce to robić czysto for fun. 

P.S. Ja nie mam konsoli, to ma być dla PC.

WTF ktoś wymyślił urządzenie, które zdejmuje obciążenie z komputera podczas nagrywania. To zbędne Twoim zdaniem urządzenie pozwala nie obciążać w żaden sposób komputera podczas rozgrywki. Całą pracę nagrywania wykonuje urządzenie, a więc za te 300zł grasz w takiej samej jakości jak normalnie i masz nagrany obraz w bardzo dobrej jakości. Do tego dochodzi program. Masz wszystko w jednym i wyjdziesz na tym lepiej niż płacąc za sam program.

WTF ktoś wymyślił urządzenie, które zdejmuje obciążenie z komputera podczas nagrywania. To zbędne Twoim zdaniem urządzenie pozwala nie obciążać w żaden sposób komputera podczas rozgrywki. Całą pracę nagrywania wykonuje urządzenie, a więc za te 300zł grasz w takiej samej jakości jak normalnie i masz nagrany obraz w bardzo dobrej jakości. Do tego dochodzi program. Masz wszystko w jednym i wyjdziesz na tym lepiej niż płacąc za sam program.

No spoko, ale ja nie planuje nagrywać Arka czy czegoś tam, tylko Smite, więc raczej komputer spokojnie da radę ;) Poza tym serio nie widzę potrzeby takiego czegoś jak ma się dobry sprzęt, teraz jak wyjdzie i9 to w ogóle nie wiem po co to komu, no ale ok :) Jak dla mnie to bardziej rozwiązanie dla konsol.

http://plays.tv/

Dziękuję pozdrawiam.

czy przypadkiem GF EXPERIENCE nie posaida jakieś funcji do nagrywania? o ile rzecz jasna posiadasz sprzęt od zielonych.

czy przypadkiem GF EXPERIENCE nie posaida jakieś funcji do nagrywania? o ile rzecz jasna posiadasz sprzęt od zielonych.

A posiada, ale szczerze nie bawiłam się tym, a też jakoś nie widzę by ludzie to chwalili. Poza tym to chyba jest bardziej streamowanie. Na razie testuje tego OBS i nawet daje radę, chociaż ostre jak żyleta full HD to niestety nie jest, ale w sumie daje radę.

Generalnie mogę polecić OBS'a. Możesz nagrywać w bdb jakości, tylko trzeba wiedzieć jak to ustawić. Dawno tego nie robiłem, więc osobiście Ci z tym nie pomogę. Ja streamowałem i nagrywałem Poe i jakościowo było okej.

https://www.youtube.com/watch?v=2iJ5k7PrltU

Mam procesor G4560, więc nagrywanie/streamowanie nie pasowało my zbytnio, dlatego moje filmy były tylko w 720P. Nie wygląda to źle.

Ja dawno temu używałem Bandicama. Na prawdę spoko programik swego czasu. Nie wiem jak teraz ale sprawdź, ja byłem bardzo zadowolony.

Bandicam też znam, aczkolwiek zawsze używałam Frapsa i w sumie nadal bym go używała gdyby 2 minuty nie ważyły u niego 2 GB. Ostatnio jak nim nagrałam film to zajął on prawie 300 GB, a i tak były potem straszne problemy z jego obrobieniem.

W OBS 4 minuty filmu ważą niecałe 200 MB. Naprawdę duża różnica a jak wrzuciłam go na YT bez obróbki to spokojnie wchodzi full HD. Minimalne rozmazanie jest, ale jak porównałam to z np. gameplayem Rocka (bo ktoś tu pisał wyżej, że też używa OBS do nagrywania) to jakość jest ta sama.

Reasumując: Chyba zostanę przy tym OBSie.

OBS Studio - na Youtube znajdziesz dużo poradników jak ustawić go na jakość FULL HD. Pliki nie zajmują zbyt wiele miejsca, a dodatkowym plusem jest wielokanałowe nagrywanie dźwięku, dzięki czemu możesz później obrobić dźwięk mikrofonu :) Dodatkowo można robić całkiem fajne przejścia podczas filmu bez konieczności montażu jeżeli już nauczysz się go dobrze obsługiwać.

Prawdopodobnie dałeś zbyt niski bitrate nagrywania przez co rozmywa Ci się ekran.

Ja uzywam Action i jestem z tego programu zadowolona. Polecam :)

Jeśli masz Win 10 możesz też spróbować z Windows DVR, jakość jak OBS, ale mniejsze obciążenie na komputerze. Jedyny problem to minimalna ilość opcji :<.>

Hej,

Jak wiadomo kiedyś prym w nagrywaniu gier wiódł Fraps, ale biedak się już nieco zestarzał i wiele z nowszych gier nawet nie wyłapuje. Drugim problemem jest to, że ma słabą kompresje więc nagrywanie nim dłuższych filmów wiąże się z zawaleniem całego dysku twardego. Szukam jakiegoś dobrego jego odpowiednika darmowego lub płatnego (ale sensowne pieniądze a nie 100000 zł). przede wszystkim zależy mi na:

- Nagrywaniu w full HD, przechwytywaniu gry (a nie żadne bawienie się w przechwytywanie ekranu)

- Dobra kompresja czyli możliwe najmniejsza waga plików

- Automatyczne dzielenie dużego pliku - tak jak robi to Fraps by dało się je załadować do Camtasia czy innego programu do obróbki video.

Próbowałam Dxtory, ale szczerze mam ciągle z nim jakieś problemy - enkoder jakiego używam zmniejsza rozmiar pliku, ale ten nie chce być odtwarzany przez Camtasie z niewiadomego mi powodu...