Program do nagrywania i obróbki

Jak w nazwie tematu ze względu na dość spore doświadczenie i jeszcze więcej czasu postanowiłem spróbować swoich sił w kręceniu gameplayów.

Jakie programy do obróbki video mi polecacie oraz jakie programy do nagrywania.

Oraz ostatnie pytanie czy opłaca się nagrywać na komputerze z monitorem o formacie 4:3 ?

Sony Vegas Pro do obróbki, jak chcesz tworzyć jakieś swoje zaawansowane efekty( rozbłyski, szklane rozsypujące się napisy itp) to Adobe After Effect. Do nagrywania najlepszy jest Fraps.

Proste i szybkie programy to: HyperCAM, Fraps (nie wiem jak obecnie działa wersja Free), Game CAM Pro.

Jeśli myślisz o czymś profesjonalnym to: Corel MotionStudio 3D + Corel VideoStudio. Używane do tworzenia reklam i prezentacji filmowych (np. przez Clevver).

P.S.: Hmm ... tylko wydaje mi się, że już o tym było na forum.

Był podobny temat niedawno niestety mimo podobnego tytułu miał inną treść użytkownik pytał się w nim jak zmienić wagę plików nagrywanych frapsem.

http://mmorpg.org.pl/forum/topic/28696-czym-nagrywac/

ALGAIST, wersja free Frapsa pozwala na nagranie kilkunastu sekundowego filmiku, tak więc nie opłaca się :) ale łatwo można znaleźć na internecie pełną (crackowaną) wersję Frapsa, wpisz 'cracked fraps download' w google i powinno wyskoczyć.

Tylko te filmy nagrane Frapsem mają b. dobrą jakość, ale cholernie dużo ważą, właśnie ten problem opisałem w moim temacie :)

HyperCam jest dobry, jak nagrywasz to, co robisz na komputerze, albo flashowe "browserówki", czyli gry via WWW, np. Realm of the Mad God. Wtedy HyperCam jest niezastąpiony, i właśnie nim kręciłem filmiki na YT. Jednakże, jeżeli chcesz nagrywać większe gry, np. CODa, to na pewno nie HyperCamem. Nagrany film będzie klatkował, a podczas kręcenia gra będzie lekko przycinała. Game Camem też próbowałem, ale jakoś nie mogłem ogarnąć ^^

Jak w nazwie tematu ze względu na dość spore doświadczenie i jeszcze więcej czasu postanowiłem spróbować swoich sił w kręceniu gameplayów.

Jakie programy do obróbki video mi polecacie oraz jakie programy do nagrywania.

Oraz ostatnie pytanie czy opłaca się nagrywać na komputerze z monitorem o formacie 4:3 ?