Witam poszukuję dobrego programu do tworzenia grafiki 3D.
Głównie zamierzam modelować zbroję średniowieczne i steampunkowe.
Jakie programy polecacie z tych darmowych oraz jaką ich wersję?
od siebie poleciłbym Pov-ray 3.6.2. Ale zwykły zjadacz chleba tego nie ogarnie ^^
Polecam Blender, darmowy i dobry.
Blender - darmowy i naprawdę spore możliwości, ale mało sensownych tutoriali (ostatnio coś tam sobie w nim tworzyłem), a jak przypadkiem masz wolne 3500$ to 3ds Max
Dodam, że blendera użyto np. do tworzenia grafiki w Ether Fields
Blender, Yafray i LuxRender. Te trzy programy ze sobą współpracują, w Blenderze wszystko fajnie wymodelujesz, w LuxRenderze stworzysz jak najrealniej efekt rozchodzącego się światła, a wszystko najlepiej wyrenderujesz w Yafrayu. Sam używam (ale tylko Blendera), i jestem zadowolony, może nie ogarniam go aż tak dobrze, ale jest wiele tutków. Wygodny interfejs, możliwość samodzielnego ustawiania okienek (czyli gdzie które okienko ma być) i zapisywania tych ustawień. Co najważniejsze, jak już koledzy wyżej napisali, wszystkie te programy są darmowe, ale są też jednymi z najlepszych (i najpopularniejszych) programów do grafiki 3D. Polecam z całego serca.
@up tutki są, ale niestety do pojedynczych rzeczy, czyli albo tworzysz samego pluszowego misia (tak, widziałem taki tutek) bez żadnego tła itd. albo tworzysz trawę, ale bez żadnego obiektu, brakuje tutków do całości, np. statek kosmiczny z całą galaktyką w tle, a może jakąś planetą (tak se wymyśliłem na prędce) itp.
Jeżeli chcesz się uczyć całości, wszystkich funkcji i możliwości, to najlepsza jest praca z podręcznikiem, np. "Blender. Kompendium." - bardzo dobry podręcznik (do wersji 2.3 Blendera), niestety trza wybulić stówkę, albo na WikiBooks masz podręcznik "Blender 3D: Noob to pro." za darmo, jednakże jest on po angielsku, lecz był on pisany pod najnowszą wersję (2.6).
Blender - możesz zrobić dokładnie to samo co w 3d maxie (najbardziej zaawansowany program do renderowania dla 3d maxa to v ray [www.vray.com/] obecnie trwają pracę nad exporterem dla Blendera co bedzie znaczyc tyle, ze oba programy beda w stanie wyrenderowac dokladnie taki sam obraz).
Exporter ma kosztować jakieś 1600$ podobno, no ale to już nie to samo co w przypadku 3d maxa 3500$ + 1600$ ;]
@Skouper
Pov-Ray z tego co czytałem bardziej służy do renderowania niż modelowania.
@All
Blendera znałem ale liczyłem na inne propozycje.
Cóż nie pozostaje mi nic innego niż praca na blenderze, a tak liczyłem na jakąś alternatywę.
Polecam program blender ! bardzo dobry (jak dla mnie ) i za free .