Można powiedzieć ,że chce sie dowiedziec na ten temat wszystko bo ,ja i moja klasa informatyczna chcemy już coś kombinować ;d.
Programowanie gier
klasa informatyczna
Znaczy co? Mat-Inf?
chce sie dowiedziec na ten temat wszystko
ahahahahhaha...
serio inaczej na to odpowiedzieć nie można. Jak chcesz się dowiedzieć wszystkiego? Osoby, które robią gry w przykładowo ubisofcie nie wiedzą wszystkiego. Nie da się wiedzieć wszystkiego w tym temacie.
chcemy już coś kombinować ;d.
Znaczy, że macie grafików, programistów, itp. ? Sorry, ale zrobienie gry to nie jest 10 linijek kodu. Tu trzeba pracy, znajomości języka programowania, danego silnika graficznego, itd. itd.
Bawiliście się chociaż z banalnym do ogarnięcia pascalem? Robić gier wam nie pomorze, ale da przedsmak programowania.
Ogólnie powiem tak: Czego oczekujesz? Założyłeś temat i mam podać gotowy kod gry? Po prostu nie bardzo rozumiem czego oczekujesz...
przede wszystkim musicie powiedzieć jakie języki programowania znacie czy chcecie działać na gotowych silnikach(BAROK polski i darmowy)
c
c++
c#(java od microsoftu:P)
python
java
wymieniam tylko 4 z powodu niezwykle dużej ilości materiałów do każdego języka
generalnie bym proponował XNA pomimo że nie jest już wspierane przez microsoft ale jak dla mnie to najłatwiejsze pierwsza prosta gra po godzinie oganiania
jak napisał kolega wyżej napisanie gry poważniejszej wymaga zaangażowania dużej ilości sprzętowej i osobowej zanim zaczniecie cokolwiek pisać polecam z 3 miesiące conajmniej ogarniać jakiś język dopiero potem myśleć dalej
Wszystko zależy jakich gier. Jak Unity to musicie ogarnąć np. Blendera + wektorówka + C#. Jak webowe to Html5 + Javascript i biblioteki. Jak android to Java, albo Unity z C# i backend w Javie. Jak desktop to najszybciej zacząć od LOVE2d Lua a potem przesiąść się na coś poważniejszego.
c#(java od microsoftu:P)
Kodowałeś kiedyś że takie bzdury piszesz? C# bierze to co najlepsze w C++ i TROCHĘ z Javy. Ale daleko mu do samej Javy, szczególnie że jedyne co mają wspólnego to tylko semantyka w jakimś stopniu i trochę dziedziczenie.
Pythona nie warto obecnie ruszać z racji tego że większość bibliotek jest na 2.7. Warto poczekać na port do 3.3 gdzie składnia jest już w miarę oczyszczona ze śmieci.
Kodowałeś kiedyś że takie bzdury piszesz? C# bierze to co najlepsze w C++ i TROCHĘ z Javy. Ale daleko mu do samej Javy, szczególnie że jedyne co mają wspólnego to tylko semantyka w jakimś stopniu i trochę dziedziczenie.
A owszem kodowałem i z roku na rok na infie się utwierdzam że microsoft próbował skopiować javę . Nie mam nic przeciwko C# jest to fajny uproszczony język co przyspiesza kodowanie w wielu elementach.jak bawiłem się w XNA to mi się nawet podobało, no i dodatkowo nie ma problemów jak w cpp z winapi koniec z martwieniem się o alokacje i zwalnianie miejsca, rezygnacja z wskaźników.
Tak ale jest ten paskudny namespace. Nie mówiąc już o problemach przy natłoku private funkcji czy przy throwingu exceptionów + brak biginta (który jednak się przydaje). Wielu poleca C# na start z grami, ja jednak wolę polecić coś mniej rozbudowanego ala Lua. Żeby poznać przynajmniej podstawy produkcji gry oraz ogólnych wzorców z tym związanych. Bo później wychodzą kwiatki ala prosta platformówka w Unity zżerająca 80% przez wyciek pamięci (chwała bogu że Unity usuwa wsparcie dla Javascriptu oraz ogranicza dla Boo).
Z całym szacunkiem, ale jak zadaje się takie pytanie na forum, to znaczy że nie jesteś gotów stworzyć coś takiego. Chcesz programować, uczysz się programować, grafik to grafika, zagłębisz się w to (a najlepiej zrobić to na własną rękę) to będziesz wiedział od czego mniej więcej zacząć.
A tak to polecam na początek np. zrobienie jakiejś fajnej strony w grupie, albo jak koniecznie grę to na przeglądarkę.
Pozdrawiam.
że chce sie dowiedziec na ten temat wszystko bo ,ja i moja klasa informatyczna chcemy już coś kombinować ;d.
To chyba powinniście zapytać nauczyciela/nauczycielkę a nie tutaj lol...
Przede wszystkim musisz się zastanowić, co chcesz robić.
Jeżeli chcesz być tzw. gameplay programmerem, to warto znać języki skryptowe takie jak Lua, C#, Javascript i wiele innych. Mnóstwo silników z nich korzysta Unity, CryEngine, UDK ma swój własny UDKscript niemniej w czwartej wersji silnika z tego co słyszałem będzie można pisać skrypty w C++ co mnie bardzo cieszy bo mam większą kontrolę nad tym co piszę.
Jeżeli chcesz pracować przy silnikach graficznych pisać je, optymalizować już istniejące etc to warto umieć C i C++ znakomita większość silników jest pisana właśnie w tych językach.
Ja osobiście teraz pracuję nad silnikiem gry pod urządzenia mobilne (Android głównie) i buduję mój projekt opierając się o język C i JAVA. Im więcej języków programowania znasz tym lepiej. Jeżeli zrozumiesz na czym polega programowanie, działanie i budowa algorytmów to nauka języka programowania sprowadza się jedynie do nauki semantyki, z tego względu, że wszędzie algorytmy działają tak samo, różnią się jedynie składnią.
Jeżeli o mnie chodzi to kocham C, C++ i JAVA.
C bo jest to język jak najbardziej zbliżony do asemblera, lubię w tym pisać jakieś pierdoły pod mikrokontrolery, wstawki z asemblera też robię, ale nie lubię tego pamiętam jak się uczyłem asemblera to za ch*ja nie wiedziałem co z czym się je dopiero po paru projektach załapałem, ale to jest już dla świrów .
C++ z tego względu, że jest przenośny i mam praktycznie nielimitowaną kontrolę nad tym co piszę, gdzie w przypadku języków o wyższej abstrakcji aka C#, JAVA wiele rozwiązań jest wbudowanych i nie bardzo można kontrolować niektóre aspekty.
JAVA kocham z tego powodu, że niesamowicie szybko pisze się programy, jeżeli potrzebuję na szybko dla siebie jakiś program to nie piszę go w C++, czy w C, tylko w JAVA, bo zajmuje mi to o stokroć mniej czasu .
Jeżeli chciałbyś się uczyć języka C++, lub JAVA (bo mniemam, że robienie gier Cię interesuje a nie programowanie uC) to polecam 2 książki
Symfonia C++ od Grębosza, dla osób, które nigdy w życiu nie miały do czynienia z programowaniem ta książka w bardzo przystępny sposób pokazuje tajniki kodzenia w C++.
Thinking in C++ Bruce Eckel'a tak samo jak wyżej, jednak gościu zagłębia się w szczegóły, co dla laika może sprawiać na początku problem, ale jak ktoś szybko łapie co i jak to książka jest o wiele lepsza niż Symfonia C++.
Thinking in C++ Practical Programming, książka opisuje wiele zagadnień pozwalających pisać optymalne i bezpieczne programy. Polecam ją osobom, które przerobią dwie wyżej.
NO I PRZEDE WSZYSTKIM PISZ MNÓSTWO PROGRAMÓW OD PIERDÓŁ PO WIĘKSZE PROJEKTY NIE MA NIC LEPSZEGO NIŻ PRAKTYKA, NAPOTYKAJĄC PROBLEMY I ROZWIĄZUJĄC JE UCZYMY SIĘ NAJWIĘCEJ!!!!!
Do JAVA polecam Thinking in JAVA jedyna na rynku sensowna książka dla tego języka (co jest mega dziwne, bo ten język jest teraz popularniejszy niż C i C++ razem wzięte ).
Od razu mówię, gdy zaczniesz się uczyć programować to nie będziesz od razu po tygodniu umiał pisać silniku pokroju CryEngine , nauka wymaga czasu i cierpliwości, widziałem już wiele ludzi z zapałem, ale jak przyszło zderzenie z rzeczywistością, czyli nauka programowania, bardzo szybko odpadali
Jestem świadom , ile czasu i wysiłku trzeba w to włożyć, i że to nie jest takie proste. Nie zamierzam robić niewiadomo czego.
Dzięki za normalne odpowiedzi (szczególnie nehez),które nie pisały bzdur jak ten 1.
Dlaczego pisze tu? A czemu nie? Po to jest chyba forum, zeby pogadać z innymi użytkownikami .
Ogólnie zgodzę się z osobami, które was skrytykowały na dzień dobry. Jeśli zadajecie tak elementarne pytanie, to odpowiedź jest raczej prosta - nie jesteście gotowi na stworzenie gry. Inna sprawa że warto dać jakieś porady.
Może zacznijcie od nauki podstaw programowania w jakimś C++ czy innym języku o podobnej składni? (Przykładowo Java czy flashowy ActionScript jest bardzo zbliżony na pierwszy rzut oka.)
Jeżeli jesteście kompletnie zieloni w programowaniu to proponuje:
- Pobawcie się Scratchem albo Game Makerem, oba programy są darmowe (lecz Game Maker tylko do wersji 5.0). Ten pierwszy jest nieco mniej rozbudowany, ale ma polski interfejs (jest na tyle prosty, że dzieci z podstawówki robią w nim niesamowite rzeczy), zaś drugi pozwala na wstawianie własnego kodu oprócz klocków.
- Nauka C++ albo C# i stworzenie własnego "silnika" 2D z pomocą biblioteki Allegro. Polecam stronę www.cpp0x.pl gdzie sam uczyłem się podstaw C++.
- Jeżeli chcecie zabrać się za coś w 3D, polecam silniki Source i Unreal Engine 2 i 3. Są bardzo proste w obsłudze (czego nie powiem o Unity, które mnie do siebie nie przekonuje) i nie trzeba olbrzymiej programistycznej wiedzy by coś w nich zdziałać.
Możecie także poprosić nauczycieli o dodatkowe zajęcia z programowania czy multimediów, u mnie w szkole to jak najbardziej funkcjonuje dzięki czemu dużo ludzi rozwinęło swoje zainteresowania.
Ogólnie zgodzę się z osobami, które was skrytykowały na dzień dobry. Jeśli zadajecie tak elementarne pytanie, to odpowiedź jest raczej prosta - nie jesteście gotowi na stworzenie gry. Inna sprawa że warto dać jakieś porady.Może zacznijcie od nauki podstaw programowania w jakimś C++ czy innym języku o podobnej składni? (Przykładowo Java czy flashowy ActionScript jest bardzo zbliżony na pierwszy rzut oka.)
Najlepsze jest to, że programowania=myślenie+wyszukiwanie różnych pomocy w internecie i helpach i jeżeli zamiast przeszukać najpierw internet gdzie jest nardzo dużo odpowiedzi idzie się na łatwiznę i zadaje się pytanie (tłumaczone pewnie z kilka tysięcy razy) na forum.
@topic
Jeżeli chcesz się zabrać za programowanie to musisz bardzo dobrze umieć rozwiązywać różne problemy na wiele sposobów bo o to właśnie chodzi w programowaniu.
Kto pyta, nie błądzi. Zamiast mędzić lepiej się nie odzywać, naród narzekaczy i malkontentów. Chłopak zwrócił się z pytaniem do nas to wypada sensownie odpowiedzieć. Oczywiście lepiej jakby użył googli, tam jest wszystko, niemniej tego nie zrobił, ale to nie jest powód do zbywania takiej osoby. Od chęci programowania, do nauki jest krótka droga, ale od nauki do programowania daleka. Na swojej drodze spotka większe problemy, z którymi będzie musiał sobie poradzić, jeżeli posiądzie on umiejętność zdobywania informacji poprzez czytanie dokumentacji, wyszukiwanie wskazówek do rozwiązania problemu w googlach, czy umiejętność nie krępowania się aby zapytać doświadczonych ludzi z for ( lub teamu z pracy) o pomoc, wtedy może zostanie dobrym architektem oprogramowania ( programista brzmi dla mnie jak małpa ). Tak na prawdę to wszystko zweryfikuje go jako osobę, która jest, lub nie jest predystynowana do tworzenia oprogramowania, a takie błahostki jak zadanie pytania na forum są przy tym małym pryszczem.
Reasumując jeżeli w czasie procesu nauki nie nabierze on umiejętności rozwiązywania problemów to będzie d*pa a nie twórca oprogramowania, niemniej jak ktoś się o coś pyta, to należy z sensem odpowiedzieć i pokazać takiej osobie źródło wiedzy, czyli książki, jakies netowe tutoriale etc.
Kto pyta, nie błądzi. Zamiast mędzić lepiej się nie odzywać, naród narzekaczy i malkontentów. Chłopak zwrócił się z pytaniem do nas to wypada sensownie odpowiedzieć. Oczywiście lepiej jakby użył googli, tam jest wszystko, niemniej tego nie zrobił, ale to nie jest powód do zbywania takiej osoby. Od chęci programowania, do nauki jest krótka droga, ale od nauki do programowania daleka. Na swojej drodze spotka większe problemy, z którymi będzie musiał sobie poradzić, jeżeli posiądzie on umiejętność zdobywania informacji poprzez czytanie dokumentacji, wyszukiwanie wskazówek do rozwiązania problemu w googlach, czy umiejętność nie krępowania się aby zapytać doświadczonych ludzi z for ( lub teamu z pracy) o pomoc, wtedy może zostanie dobrym architektem oprogramowania ( programista brzmi dla mnie jak małpa ). Tak na prawdę to wszystko zweryfikuje go jako osobę, która jest, lub nie jest predystynowana do tworzenia oprogramowania, a takie błahostki jak zadanie pytania na forum są przy tym małym pryszczem.Reasumując jeżeli w czasie procesu nauki nie nabierze on umiejętności rozwiązywania problemów to będzie d*pa a nie twórca oprogramowania, niemniej jak ktoś się o coś pyta, to należy z sensem odpowiedzieć i pokazać takiej osobie źródło wiedzy, czyli książki, jakies netowe tutoriale etc.
Ta i wcale temu nie przeczę. Właśnie dobrze, że na forach dyskusyjnych(nie tylko) jest coraz więcej osób, którzy chcą pomóc i sam nie lubię zbywać innych do googla jeżeli potrafię odpowiedzieć na pytanie ale co prawda niesmak pozostaje, gdy ludzie mają plany co do programowania gdzie kluczowym jest myśleć i zamiast poczytać o tym wszystkim (jest masa ciekawych poradników, informacji o tym) to idą na łatwiznę i proszą o wszystko na talerzu.
Obczaj sobie te książki http://www.dummies.com/how-to/computers-software/programming/games.html
Większość z nich to tłumaczenie pt. "Krowie na rowie"
Można powiedzieć ,że chce sie dowiedziec na ten temat wszystko bo ,ja i moja klasa informatyczna chcemy już coś kombinować ;d.