Programowanie (strony)

Witam,

Mam do was pytanie a dokładnie do ludzi którzy się na tym znają a mianowicie jakiego języka do programowania stron najlepiej się uczyć chodzi mi o konkretny język np PHP, HTML ? Jakie są wasze opinie i stopień trudności języka i jego możliwości.

heh.... ^^

jeżeli chcesz tworzyć strony (sam szablon) to musisz umieć:

-HTML/HTML5

-CSS/CSS3

Jeżeli natomiast chcesz żeby te strony miały jakieś sensowe funkcje (typu użytkownicy itp.)

-MySql

-PHP

I zapamiętaj to na całe życie, programista PHP brzmi jak kierowca pojazdu bojowego typu rowerek dziecięcy XD

Programować to możesz w Delphi, C# a nie php ^^

@UP

DAT BASH :D

Do tego dorzuciłbym jeszcze jave, mimo wszystko często będziesz się z nią spotykał.

Ale tak jak w poście powyżej - php, html.

HTML, PHP TO NIE SĄ języki programowania. Można się upierać że od 5.5 php tak się nakradł, że można go już językiem nazwać, jednak nadal jest to skryptówka bez polotu od której się odchodzi.

Co do webdevu to zależnie.

Na pewno podstawą jest HTML5 z SASS albo LESS (bardziej rozbudowane CSS3) oraz Javascript (szczególnie z biblioteką jQuery).

Podstawy na spokojnie ogarniesz na codeschool albo codeacademy.

Jeśli zaś chodzi o bardziej zaawansowane, to jest pełno dróg.

-> PHP (tylko tutaj full OOB. bez zabawy w skrypty) i do tego jakiś MVC np. Symphony, Laravel, Yii + Javascript + SQL (i tu już zależnie. Od MySQL obecnie się odchodzi na rzecz MariaDB. Dobrą opcją jest nauka PostgreSQL + Marii + PL/SQL)

-> Java i MVC typu Spring, Vaadin, GWT, Dropwizard. Oczywiście standardowo dochodzi Javascript + SQL. Często też warto ogarnąć Scalę.

-> Javo-podobny Groovy z MVC Grails. Dodatkowo Javascript i SQL

-> Ruby z Railsami na pokładzie. Też obowiązkowo Javascript (szczególnie Backbone.js, Ember.js i Angular.js) i SQL.

-> .NET z całą otoczką MVC od MicroSoftu. Dojdzie ci do tego SQL i Javascript.

-> Rozwój stricte pod Javascript z użyciem Node.js i MVC ala BackBone, Ember, Angular, Dojo etc.

Ogólnie najlepiej iść takim torem:

HTML5 -> CSS -> SASS/LESS -> Javascript -> jQuery -> zapoznanie się z bazami danych (obecnym standardem są relacyjne bazy danych) -> i tu już zależy od ciebie. Ruby i PHP są dość proste w nauce, jednak PHP staje się mało rozwojowe (niedługo wychodzi Zephyr od Phalcona, dojdzie do tego stabilny Rust i PHP będzie przydatny tylko w klasie enterprise).

Zresztą, nauka technologii czy języka to jedno, a później twoja rola to drugie. Warto już na starcie znać pojęcia:

-> Frontend

-> Backend

-> Zaplecze SEO

-> Relacyjne bazy danych

-> GIT (ewentualnie SVN)

-> Node.js

-> MVC

-> OOP

-> RWD

-> Herokuapp system

-> VPS

Jeśli chcesz znaleźć pracę to obecnie najszybciej wyłapiesz robotę na Railsach oraz Javie ze Springiem + Vaadinem. Programistów .Net też chętnie szukają.

Witam,

Mam do was pytanie a dokładnie do ludzi którzy się na tym znają a mianowicie jakiego języka do programowania stron najlepiej się uczyć chodzi mi o konkretny język np PHP, HTML ? Jakie są wasze opinie i stopień trudności języka i jego możliwości.