Witajcie, korzystając z komputera nie raz natrafiałem na różne programy mające usunąć "pliki śmieci", zoptymalizować system, chronić przed wirusami, obciążeniami itd. Ile właściwie jest w tych programach prawdy? Czy faktycznie magicznie "przyśpieszają" nasz komputer? Jakie programy wy używacie, lub polecacie? Ostatnio Driver booster zaproponował mi pobranie Advanced SystemCare, no i w sumie się skusiłem. Macie jakąś opinię na jego temat?
Programy "czyszczące"
Odinstaluj te wszystkie wspomagacze jakie masz z dysku, chłam jakich mało.
Jedyny sens to ccleaner oraz anti-malvare notification (czy jakoś tak).
Podobno AVG PC Tuneup jest bardzo dobry ale... Niestety płatny
A tak to w sumie tylko CCleaner tak jak kolega pisze wyżej, cała reszta to na ogół chłam, który zamiast pomagać to w sumie pogarsza stan komputera.
CCleaner jest dość solidny, wersja free jest wystarczająca. Wyczyści Ci wszystkie resztki po odinstalowanych programach, śmieci z przeglądarki, wygasłe klucze. Reszta to zazwyczaj chłam (te programy takie jak tuneup'y, pc przyspieszacze itp). Jedynie pamiętaj, że samo usunięcie z dysku nie przyspieszy Ci zbytnio pracy komputera. Najlepiej porządnie sfragmentować go raz na jakiś czas, szczególnie gdy usuwasz dużo plików/duży plik, który pozostawia Ci ''dziurę'' na dysku, co znaczy, że komputer musi ''przelecieć'' więcej klastrów na dysku, by znaleźć pożądany przez Ciebie pliczek. Defragmentacja Ci wszystko ''ściska'' i przesuwa na początek co skraca czas wyszukiwania.
Advanced System Care do takiego ogólnego czyszczenia i trzymania porządku, Adw Cleaner i Malwarebytes do czyszczenia malware, jakichś szkodliwych wtyczek z przeglądarki używających 100% procesora itp. Jeden taki program to trochę mało, często jest tak że jeden nic nie wykryje a drugi tak, więc lepiej mieć więcej niż jeden.
Do czyszczenia rejestru ze śmieci używaj CCleaner.
Do czyszczenia syfu z internetu używaj AdwCleaner i Malwarebytes Antimalware.
I do tego jakiś dobry antywirus (Avast to nie antywirus), np. AVG Free.
Czyścisz tym kompa co kilka miesięcy i masz spokój. Antywirus oczywiście zawsze miej zainstalowany, zaktualizowany i włączony.
Nie będziesz miał żadnych problemów, a komp będzie chodził normalnie. Nie da się przyspieszyć działania kompa magicznymi sposobami i żaden z podanych tu programów tego nie uczyni. One jedynie sprawią, że spowolniony system zacznie działać z normalną szybkością.
Nie używaj Windowsa XP ani Vista, nie używaj systemu plików FAT32, a wszystko będzie pięknie działać przez wiele wiele lat.
Nie używaj programów proponowanych Ci przez reklamy! Zasięgaj opinii na forach i szukaj informacji w google o danym programie, zanim go zainstalujesz. Inaczej niechcący zaaplikujesz sobie kiedyś jakiegoś wirusa i będziesz stawiał system na nowo, zobaczysz
Ja używam jedynie dwóch, które działają - ComboFix i ADWCleaner. ComboFix całkowicie czyści nasz komputer ze śmieci, wirusów, oraz rozwiązuje problemy ze zgodnością. ADWCleaner natomiast wywala malware czyt. reklamy w przeglądarce(inna strona startowa, samo otwierające się okienka) itp. Czyli ogólnie te dwa programy przyśpieszają komputer.
PS. Antywirus spowalnia komputer nie używam... i nigdy nie miałem problemów w związku z tym, więc posiadaczom słabszych komputerów polecam też odinstalować
Kiedyś na samych początkach, rok ~2000, miałem kasperskiego który jak się okazało sam w sobie był wielkim cholernym wirusem. Dysk twardy liczący 50Gb (teraz to SD za 30zł ma więcej ) był do wyrzucenia już po 3 miesiącach od zakupu - ja brzdąc liczący wtedy 7-8 lat pojęcia o tym nie miałem, a wielcy informatycy z serwisu stwierdzili że nie są wstanie odzyskać danych ani go nawet sformatować - wylądował na strychu wśród innych niepotrzebnych rzeczy. Kiedy się człowiek sam zaczął bawić w naprawy komputera - totalny 'newbie' w tych sprawach - format bez problemu =.= - czemu ludzie muszą tak oszukiwać?
PS. Antywirus spowalnia komputer nie używam... i nigdy nie miałem problemów w związku z tym, więc posiadaczom słabszych komputerów polecam też odinstalować
No chyba cię bogi opuściły - założę się że jakbyś jakimś płatnym antywirem lub trialem (AVG Premium) przeleciał to by Ci szczena opadła od ilości "crapu" które masz na dysku. Pozdrawiam nosicieli ;3
Jak nie miałeś nigdy na kompie porządnego antywirusa, to się nie dziwę, że takie brednie wygadujesz.
Avast spowalnia kompa i do tego przepuszcza mnóstwo syfu, dlatego tego gówna nie polecam nikomu. Zainstaluj sobie AVG Free i pokaż mi screena z MU, albo nagraj filmik kiedy to będzie Ci "spowalniał" komputer. Chętnie to zobaczę, bo używam go od chyba od 8 lat i nigdy nie zauważyłem, żeby kiedykolwiek dał o sobie znać w sposób negatywny, czego nie mogę powiedzieć o Avaście, czy Nortonie.
@up
Kaspersky to jeden z najlepszych antywirusów na rynku. Pewno wtedy miałeś jakąś lipną piracką wersję, bo Kaspersky jest płatny. Albo skończyła Ci się wersja testowa i potem komp nałapał syfu.
Ja używam jedynie dwóch, które działają - ComboFix i ADWCleaner. ComboFix całkowicie czyści nasz komputer ze śmieci, wirusów, oraz rozwiązuje problemy ze zgodnością. ADWCleaner natomiast wywala malware czyt. reklamy w przeglądarce(inna strona startowa, samo otwierające się okienka) itp. Czyli ogólnie te dwa programy przyśpieszają komputer. PS. Antywirus spowalnia komputer nie używam... i nigdy nie miałem problemów w związku z tym, więc posiadaczom słabszych komputerów polecam też odinstalować
Co za głupoty gadasz, nic dziwnego, że słabsze PC działają max. 5 lat skoro do czyszczenia używasz aż ComboFix-a.
Tak, antywirus spowalnia system, a wiesz dlaczego? Bo to aplikacja - tak, to nie jest żadna oddzielna jednostka w komputerze czy coś tylko program komputerowy.
Nic dziwnego, że masz wolny komputer, pewnie i nawet śmieciowy avast coś Ci wykryje - instalowanie antywirusa to pierwsza rzecz jaką się robi po pierwszym włączeniu komputera. Oprogramowanie masz praktycznie teraz gołe, a teraz wyobraź sobie, że klikasz jakiś link - w takim przypadku nie masz pewności czy coś Ci się z komputerem nie dzieje, a jak pobierasz ze strony, która nie ma certyfikatu również, że masz jakiś syf. Najlepiej jest z robakami itd. - tutaj to i możesz mieć te AVG, ale bez antymalware to klapa. Z czego to ja pamiętam to niektóre syfy robią się samoistnie, a najlepsze jest to, że syfem może być wszystko - zwłaszcza pliki o wielkości kilku bajtów, oczywiście duże lub przeciętne pliki to również dobra miejscówka - bardzo łatwo jest coś takiego złapać, bardzo.
Witajcie, korzystając z komputera nie raz natrafiałem na różne programy mające usunąć "pliki śmieci", zoptymalizować system, chronić przed wirusami, obciążeniami itd. Ile właściwie jest w tych programach prawdy? Czy faktycznie magicznie "przyśpieszają" nasz komputer? Jakie programy wy używacie, lub polecacie? Ostatnio Driver booster zaproponował mi pobranie Advanced SystemCare, no i w sumie się skusiłem. Macie jakąś opinię na jego temat?