Project Spark

Witam.

Całkiem niedawno poznałem ten program i uznałem że warto się nim zainteresować.

Od wielu lat Interesuję się tworzeniem gier - niestety nie jestem programistą i moje pomysły realizowane są na papierze ( np w formie planszówek) "archetypowo" zdecydowanie bliżej mi do desingera.

Moją największą pasją jest tworzenie mechaniki i ogólnych zasad regulujących świat gry. Nigdy nie udało mi się poznać programisty, który zechciałby pomóc przenieść moje pomysły "na komputer".

Jednak Project Spark daje pewne możliwości i... w tej chwili uczę się "programować" za pomocą obrazkowego "czegoś" ;) o nazwie "Kode" - jakkolwiek dziwnie to brzmi, po zapoznaniu się z możliwościami tego niestandardowego tworu od firmy Microsoft, stwierdzam że jest to dla mnie stosunkowo ciekawa alternatywa.

Próbowałem znaleźć w internecie coś konkurencyjnego o jeszcze większych możliwościach --- jednak nie znalazłem.

Temat zakładam z prostej przyczyny, być może ktoś jeszcze jest zainteresowany tematem i chce o coś zapytać lub podzielić się wiedzą.

Pozdrawiam

Słyszałem również o Spark kilka miesięcy temu, zapowiada się obiecująco.
Sam tworzę gry w m.in gamemaker, do którego nawet mam wykupioną licencję a nie znam żadnego języka programowania.
Ten Spark to może być przełomowe narzędzie dla takich amatorów tworzenia gier.

@ Maqes

Napisałeś trochę tak, jakby Spark miał dopiero powstać, a on już jest i działa :)

Ogólnie jestem pozytywnie zaskoczony możliwościami jakie oferuje ta aplikacja, jednak zawsze jest coś za coś.

Po pierwsze - stworzone przez Nas gry nie są naszą własnością (podobno Microsoft zastanawia się nad innymi opcjami)

Po drugie - Spark działa tylko pod Windows 8

Po trzecie - ....na razie jeszcze nie odkryłem co po trzecie :) (ale na pewno coś jeszcze jest)

a co jest na plus (dla mnie) ?

Po pierwsze - ogromny potencjał programowania AI

Po drugie - możliwość tworzenia gier z wielu gatunków

I po trzecie - wygodne i bardzo przyjazne przemieszczanie się pomiędzy trybami tworzenia, edycji i grania :)

To ostatnie to dla mnie ogromna zaleta, ponieważ pracowałem już przy różnych projektach i wiem jak dużo czasu pochłania "przełączanie" się pomiędzy tworzeniem/edycją a testowaniem/graniem.

Kurczę ja nie mam win 8 niestety żeby to przetestować a chciałem zobaczyć koniecznie ,a tak swoją drogą dlaczego nie nauczysz się C++ lub cuś na silniku Unity ? to nie jest aż takie trudne zapewniam ;)

Jeżeli nie umiesz programować, ale znasz podstawy, polecam zainwestować w Unreal Engine 4(19 dolarów co miesiąc lub raz na większą aktualizację).

Wraz z jego blueprintami i naprawdę sporą ilością aktualnych tutoriali na youtube(sam oficjalny kanał ma ich ponad 100) byłby dla Ciebie idealny.
Jednak cóż, trzeba mieć potężny komputer :)

@ Hoobix

Każdy ma jakieś predyspozycje i fajnie jest jak zajmuje się tym, w czym czuje się jak ryba w wodzie.

Pytasz dlaczego nie nauczę się programować w C++ lub coś w tym stylu ?

Jestem humanistą, owszem, mógłbym nauczyć się programować, pisać skrypty itd... ale po pierwsze, nie jest to dla mnie łatwe i przyjemne - bo jestem raczej humanistą. A po drugie, uważam że warto robić to w czym jest się naprawdę dobrym i co się lubi.

Dlatego, jako programista byłbym przeciętny, a jako ktoś kto robi to co bardzo lubi - mam szansę wybić się ponad ową przeciętność.

A ja od dziecka lubię zajmować się tworzeniem i modyfikowaniem zasad i celów w grze, zależności, mechanika i co z czego wynika i dlaczego... oraz balansowanie pomiędzy wyborami i konsekwencjami w trakcie rozgrywki... choćby takie kółko i krzyżyk, od dziecka korciło mnie, co by było, gdyby dodać do takiej gry parę dodatkowych zasad, takie rzeczy po prostu mnie kręcą i tyle. :)

Oczywiście tworzenie gry (zwłaszcza bardziej złożonej) w Project Spark, także wymaga programowania i nie jest łatwe. Jednak w związku z tym iż jest to obrazkowy język programowania, cały proces jest dla mnie o wiele łatwiejszy i przyjemniejszy, choćby dlatego że np: w każdej chwili podczas długich dni pracy nad grą... jednym kliknięciem przechodzę w tryb grania/testowania.

Dlatego alternatywa w postaci żmudnego pisania skryptów, to nie jest zajęcie dla mnie, tysiące ludzi robi to od dziecka o wiele lepiej ode mnie.

Project Spark nie jest idealnym rozwiązaniem.

Ma pewne ograniczenia i oceniłbym jego możliwości swobody tworzenia gier na solidne 80-90%, to dużo (zwłaszcza, jeśli spojrzymy na to przez pryzmat przyjaznej i stosunkowo prostej obsługi) ale jednak to nie jest 100%.

No i... nawet, podkreślam: NAWET ---- gdybym stworzył za pomocą Sparka mega wypasioną grę, to ani nie będą miał do niej praw(choć Microsoft niby coś w tej sprawie ma zrobić), ani nic na niej nie zarobię(patrz przecinek wcześniej), a żeby w nią zagrać potrzebny będzie Windows 8 i Spark... itd... itp...

Jest to jednak dla mnie jakaś szansa, na sprawdzenie ile naprawdę jestem wart.

Jeśli sam chcesz zobaczyć (lub może ktoś jeszcze) możliwości tego obrazkowego języka programowania a nie posiadasz Windows 8 - to ściągnij i zainstaluj Kodu Game Lab ------>

http://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=10056

Działa także pod Windows 7 (sprawdzałem) a nawet pod Windows XP (nie sprawdzałem) - nie zawiera wszystkich funkcji Project Spark i posiada o wiele gorszy silnik graficzny, ale pozostałe rzeczy, czyli możliwości programowania obrazkowego - są takie same, lub bardzo zbliżone.

P.S.

No i Project Spark a także Kodu Game Lab, mają jeszcze jedną zaletę - są dostępne w języku polskim, dla niektórych to dodatkowy plus.

@ MaqesNapisałeś trochę tak, jakby Spark miał dopiero powstać, a on już jest i działa Ogólnie jestem pozytywnie zaskoczony możliwościami jakie oferuje ta aplikacja, jednak zawsze jest coś za coś.Po pierwsze - stworzone przez Nas gry nie są naszą własnością (podobno Microsoft zastanawia się nad innymi opcjami)Po drugie - Spark działa tylko pod Windows 8Po trzecie - ....na razie jeszcze nie odkryłem co po trzecie (ale na pewno coś jeszcze jest)a co jest na plus (dla mnie) ?Po pierwsze - ogromny potencjał programowania AIPo drugie - możliwość tworzenia gier z wielu gatunkówI po trzecie - wygodne i bardzo przyjazne przemieszczanie się pomiędzy trybami tworzenia, edycji i grania To ostatnie to dla mnie ogromna zaleta, ponieważ pracowałem już przy różnych projektach i wiem jak dużo czasu pochłania "przełączanie" się pomiędzy tworzeniem/edycją a testowaniem/graniem.

Hm za długo nie byłem w temacie :P

Mam słabego lapka z win8, a wymagania są nawet duże więc raczej odpuszczę.

Ja tego Sparka zainstalowałem na Win 10 i był taki lagfest jakiego nie widziałem od czasów Pacz Pieseł (mimo że w tej chwili mam 40-50 fps'ów w Closed Becie Evolve przy wszystkich ustawieniach High). Być może z winy samej 10, a może po prostu zrobili ze Sparka niezły Ubisoft?

Sam działam w fundacji, pomagającej dzieciom nauczyć się "używać kreatywnie sprzętu elektronicznego" i do nauki "programowania" używamy m.in. Game Makera (standard jest za darmo i jest całkowicie wystarczająca do "domowych" rozwiązań), Stencyla (wersja darmowa oferuje tylko eksport do pliku flash) czy dla trochę starszych, chcących pobawić się Kinectem czy Oculusem właśnie Unity.

Od siebie polecam Stencyla, ponieważ jest dużo bardziej przyjazny od Game Makera, a dodatkowo zawiera rozbudowaną bibliotekę kolizji Box2D (programujący co nieco na pewno znają tą biblioteczkę). Natomiast Game Maker ma przewagę w tym, że grę można skompilować do pliku exe, w sposobie licencjonowania (kupujemy 1, dożywotnią licencję gdzie w Stencylu należy ją odnawiać co roku) oraz tym, że przy którejś tam licencji zawiera wbudowane biblioteki do renderowania 3D (chociaż mając standard bez problemu da się podpiąć DirectX'a ale mówimy tutaj o osobach nie znających się zbytnio na programowaniu). Różnica jest także w językach używanych w obu programach - Game Maker działa na C++, Stencyl na Javie, ale dopóki układa się klocki nie ma to żadnego znaczenia.

Rzeczywiście Project Spark przy wysokich ustawieniach, zacina i to ostro - żeby było śmieszniej, tak samo na moim słabym laptopie jak na o wiele mocniejszym od laptopa stacjonarnym.

Na razie działam po prostu na niższych ustawieniach.

To kolejna wada i to duża, jednak jak na razie (dla mnie), przeważają zalety, a konkurencji (dla mnie), obecnie raczej nie ma w tym temacie.

5 minutowy filmik przedstawiający 5 różnych gier zrobionych za pomocą Sparka ----->
https://www.youtube.com/watch?v=z6x2aR9EwG4

Niczego wielkiego do tematu nie dodam, chcialem tylko podziekowac za niego, bo nie znalem Project Spark, a widze, ze warto sie tym pobawic.

Czytalem kiedys o tym w cda, wydawalo sie ciekawe, szkoda ze na win8 tylko jest :/

~Desu

Hmm a może CryEgnine 3? Też jednym kliknięciem przechodzisz do gry, a możliwości ma ogromne. Sam od czasu do czasu lubię w nim coś potworzyć.

Polak potrafi :)

Bo jedna z ciekawszych gier jaką znalazłem w Sparku, to gra zrobiona przez Polaka

Nie jest to nic nadzwyczajnego, i sam autor zapowiada że chce w przyszłości dodać więcej rzeczy do gry (np: inventory i generator itemów jak w Diablo), ale wygląda to całkiem przyzwoicie ----->
https://www.youtube.com/watch?v=fs2-PK_QAPY

A tu jeszcze ciekawostka, tak wygląda kod żródłowy do tej gry ----->
https://www.youtube.com/watch?v=Hr2s4vum1BU

Zainteresowałeś mnie tym Sparkiem. Już od dawna myślałem aby przesiąść się na nowszy system niż 7, a teraz mam ku temu dodatkową motywację.

@ Hanz

Polecam przesiadkę z Windows 7 na Windows 8.1 (tylko nie 8.0), ja jestem zadowolony i nie wrócę już do 7-ki.

A jeśli chodzi o tą grę Dark Mines zrobioną w Sparku, to pograłem trochę i jestem pozytywnie zaskoczony, system zmęczenia (kiedy postać wykona zbyt wiele akcji w krótkim czasie, zaczyna dyszeć i jej ciosy słabną aż do momentu, złapania oddechu) nontargetowa walka, przejmowanie inicjatywy w wyniku udanego ataku, unikanie ciosów i wycofanie się na chwilę aby odzyskać równowagę... itd...
w sumie niby nic rewelacyjnego... ale wiele wysokobudżetowych gier wypada pod tym względem gorzej.

Możliwości zaprogramowania AI, zachowania wszystkich postaci są praktycznie nieograniczone... i naprawdę, banalne hasło: "podczas tworzenia ogranicza Cię tylko wyobraźnia" ---- po prostu tutaj pasuje.

Żeby nie było że jestem za bardzo stronniczy, doleję trochę dźiegciu do tego miodu... :

Project Spark jest darmowy ale żeby szybciej zdobywać dodatkową zawartość musimy zapłacić, generalnie mamy następujące opcje:

1 - tylko grać i nie tworzyć gier /// bez płacenia ----- i np w takie gry jak Dark Mines gramy bez ograniczeń.

2 - grać i tworzyć gry bez płacenia ----- w tym wypadku zbieramy za aktywność (granie, tworzenie, dzienne wyzwania) kredyty i za nie kupujemy dodatkową zawartość, trwa to stosunkowo długo, a nowości są dla nas dostępne dopiero po 2 miesiącach.

3 - grać i tworzyć opłacajac tylko konto premium (36 zł/m-c) ------ dzięki temu zdobywamy dwa razy więcej kredytów za aktywność i trwa to szybciej.

4 - grać i tworzyć bez konta premium, kupując dodatkowe pakiety za prawdziwą kasę ------ niby gorsze od sposobu trzeciego - ale wszystko zależy od indywidualnego planu działania.

5 - grać i tworzyć opłacając konto premium i kupując dodatkowe rzeczy za prawdziwą kasę ------ opcja dla burżujów i niecierpliwych.

Wniosek:

Jeśli interesuje Cię tworzenie gier w Sparku ale dopiero uczysz się programować - wystarczy Ci opcja numer 2 (zanim nauczysz się programować i tworzyć coś z rozmachem w Sparku, uzbierasz kredyty na resztę)

Niby nie jest tak wesoło... jednak dalej upieram się że dla niektórych osób Spark jest ciekawą alternatywą w kwestii utylizacji wolnego czasu ;), zawsze można coś stworzyć i mieć to w porfolio, a wiadomo jak wiele może zdziałać odpowiednia jego zawartość.

P.S.

Ja wybrałem opcję numer 3 - ale chcę też od razu zakupić jeden duży pakiet (który będzie mi generował dziennie kilkaset kredytów) da mi to możliwość większej swobody w wykupieniu reszty paczek za aktywność.

Witam.

Całkiem niedawno poznałem ten program i uznałem że warto się nim zainteresować.

Od wielu lat Interesuję się tworzeniem gier - niestety nie jestem programistą i moje pomysły realizowane są na papierze ( np w formie planszówek) "archetypowo" zdecydowanie bliżej mi do desingera.

Moją największą pasją jest tworzenie mechaniki i ogólnych zasad regulujących świat gry. Nigdy nie udało mi się poznać programisty, który zechciałby pomóc przenieść moje pomysły "na komputer".

Jednak Project Spark daje pewne możliwości i... w tej chwili uczę się "programować" za pomocą obrazkowego "czegoś" ;) o nazwie "Kode" - jakkolwiek dziwnie to brzmi, po zapoznaniu się z możliwościami tego niestandardowego tworu od firmy Microsoft, stwierdzam że jest to dla mnie stosunkowo ciekawa alternatywa.

Próbowałem znaleźć w internecie coś konkurencyjnego o jeszcze większych możliwościach --- jednak nie znalazłem.

Temat zakładam z prostej przyczyny, być może ktoś jeszcze jest zainteresowany tematem i chce o coś zapytać lub podzielić się wiedzą.

Pozdrawiam