@ Hoobix
Każdy ma jakieś predyspozycje i fajnie jest jak zajmuje się tym, w czym czuje się jak ryba w wodzie.
Pytasz dlaczego nie nauczę się programować w C++ lub coś w tym stylu ?
Jestem humanistą, owszem, mógłbym nauczyć się programować, pisać skrypty itd... ale po pierwsze, nie jest to dla mnie łatwe i przyjemne - bo jestem raczej humanistą. A po drugie, uważam że warto robić to w czym jest się naprawdę dobrym i co się lubi.
Dlatego, jako programista byłbym przeciętny, a jako ktoś kto robi to co bardzo lubi - mam szansę wybić się ponad ową przeciętność.
A ja od dziecka lubię zajmować się tworzeniem i modyfikowaniem zasad i celów w grze, zależności, mechanika i co z czego wynika i dlaczego... oraz balansowanie pomiędzy wyborami i konsekwencjami w trakcie rozgrywki... choćby takie kółko i krzyżyk, od dziecka korciło mnie, co by było, gdyby dodać do takiej gry parę dodatkowych zasad, takie rzeczy po prostu mnie kręcą i tyle. ![:)]()
Oczywiście tworzenie gry (zwłaszcza bardziej złożonej) w Project Spark, także wymaga programowania i nie jest łatwe. Jednak w związku z tym iż jest to obrazkowy język programowania, cały proces jest dla mnie o wiele łatwiejszy i przyjemniejszy, choćby dlatego że np: w każdej chwili podczas długich dni pracy nad grą... jednym kliknięciem przechodzę w tryb grania/testowania.
Dlatego alternatywa w postaci żmudnego pisania skryptów, to nie jest zajęcie dla mnie, tysiące ludzi robi to od dziecka o wiele lepiej ode mnie.
Project Spark nie jest idealnym rozwiązaniem.
Ma pewne ograniczenia i oceniłbym jego możliwości swobody tworzenia gier na solidne 80-90%, to dużo (zwłaszcza, jeśli spojrzymy na to przez pryzmat przyjaznej i stosunkowo prostej obsługi) ale jednak to nie jest 100%.
No i... nawet, podkreślam: NAWET ---- gdybym stworzył za pomocą Sparka mega wypasioną grę, to ani nie będą miał do niej praw(choć Microsoft niby coś w tej sprawie ma zrobić), ani nic na niej nie zarobię(patrz przecinek wcześniej), a żeby w nią zagrać potrzebny będzie Windows 8 i Spark... itd... itp...
Jest to jednak dla mnie jakaś szansa, na sprawdzenie ile naprawdę jestem wart.
Jeśli sam chcesz zobaczyć (lub może ktoś jeszcze) możliwości tego obrazkowego języka programowania a nie posiadasz Windows 8 - to ściągnij i zainstaluj Kodu Game Lab ------>
http://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=10056
Działa także pod Windows 7 (sprawdzałem) a nawet pod Windows XP (nie sprawdzałem) - nie zawiera wszystkich funkcji Project Spark i posiada o wiele gorszy silnik graficzny, ale pozostałe rzeczy, czyli możliwości programowania obrazkowego - są takie same, lub bardzo zbliżone.
P.S.
No i Project Spark a także Kodu Game Lab, mają jeszcze jedną zaletę - są dostępne w języku polskim, dla niektórych to dodatkowy plus.