Projekt Oldschoolowy Grind mmo-rpg HELP

Chyba co było do napisania zostało juz napisane, dodam jednak cos od siebie po przeczytaniu posta "skwarek89" Na razie odpuść MMO i to w dodatku z open world bo polegniesz na mechanice sieciowej a to najistotniejszy element w mmo bo kto chce grac z botami duplikantami i całą masą syfu który musisz zablokować a programistą nie jesteś i dobrego nie znajdziesz a jak znajdziesz to 15-20tys na miesiac minimum.

Chcesz zrobić gre nie ma problemu ściągnij Ue4 wpisz sobie na Yt ue4 tutorial i poświęć na powtarzanie projektów 2miesiace a potem cofnij sie zbierz paru ludzi i zrób małą gre w 2d singleplayer z i sprzedawaj ja na Steam za 2-3euro  Ale pomysł musisz mieć coś co cie bedzie wyróżniać albo coś co sie po prostu dobrze sprzeda.

Ja wiem że teraz hasło wszystko możesz wystarczy tylko upór jest modne no ale kurcze wstań jutro skocz na księżyc i przynieś kamyk możesz ? Nie od razu kraków zbudowano. Jeśli ci sie powiedzie z małym projektem grą którą  będzie można przejść w 5-7h to po pierwsze nie będziesz gołodupcem gadając z kimkolwiek będziesz miał podparcie.

Sensowny projekt mmo= lata pracy gigantyczne pieniądze + wiedza doświadczenie albo po prostu jeszcze wiecej pieniedzy

Mała gra single = od paru miesęcy do roku + jesli faktycznie sie do tego nadajesz zdobędziesz budżet na coś większego

zawsze można zrobić tak: zrobić dobrą gre taką jak planuje ale nie MMO. single ewentualnie co-op na max 3-4 osoby. żeby nie komplikować zbyt bardzo. jak się sprzeda dobrze to robić updaty. i pewnego dnia albo zrobić update z trybem mmo.(tryb i single i mmo(kiedy masz czas , Hajs i wiesz jak to zrobić) albo nowa część tej gry po wielu latach tym razem mmo

Ja się trochę interesuję game designem, możesz ze mną konsultować projekt gry. Zajrzyj na http://www.gamasutra.com/ chyba największa strona poświęcona projektowaniu gier.

Hej.

Jestem w Twoim wieku i pracuje jako grafik od 12 lat. Rowniez chcialem stworzyc wlasna gre (ale taka, ktora moglaby odniesc wzgledny komercyjny sukces, wczesniej wypuscilem jedynie kilka gier we flashu). Pomyslow mam wiele, wiele uwazam za dobre. Nie bylem az tak szalony zeby porywac sie na gre mmo. Chcialem stworzyc platformowke indie 2d z zagadkami, ktora na tle innych indykow moglaby obronic sie jedynie klimatem i fabula. Mialem programiste (rodzina), ja mialem zajac sie grafika i kontrolowac calosc. Muzyka niestety miala byc z darmowych zrodel, niewymagajacych licencji.

Konkluzja jest taka, ze projekt nas przerosl. Nie zrobilismy nawet dema (nie liczac prostego dema technicznego). Z jednej strony brak umiejetnosci (bo nie robimy gier na codzien), z drugiej brak czasu. Po 8 godzinach w biurze, przed ekranem, niechetnie znow siedzielismy przy komputerze. Problemy z pieniedzmi pojawilyby sie pozniej, przy probie wydania gry. Liczylismy na kickstarter, ale to tez ryzyko. Nie wiem, czy to nadal aktualne, ale wtedy konieczne bylo zalozenie firmy za granica, bo usluga jest niedostepna dla Polakow. Z polskiego crowdfundingu nie ma szans na zadowalajace wplaty (spojrzcie jak wyglada developing Franko 2, ktore dzieki sentymentowi graczy uzbieral wymagana, moim zdaniem mala, kwote).

Sam nic nie zrobisz, umiejetnosci nie masz i malo kto zna sie na wszystkim.

Dlatego, zeby zrobic gre musisz miec pieniadze. I to duze pieniadze, zeby zaplacic za czas ludzi, ktorzy maja umiejetnosci. Musialbys otworzyc wlasne studio, zaplacic kazdemu przynajmniej 4 tys netto i dac umowe na czas nieokreslony. A i wtedy pewnie zastanawialiby sie czy warto, bo baliby sie ze studio zaraz padnie.

Ale moze sie myle, moze stac Cie na to. Moze jestes w stanie zaplacic malej grupie (5-10 osob) te 4 tys miesiecznie na glowe i zapewnic im prace na przynajmniej 5 lat (bo tyle minimum potrwa praca nad gra, o ile gra nie bedzie zbyt duza).

Jesli liczysz na ludzi, ktorzy zrobia cos za darmo z pasji, do portfolio, czy za symboliczne male lub jednorazowe duze kwoty to mozesz od razu zrezygnowac. Tez to przerabialem, ale jak mialem 18 lat. Z takimi osobami moze cos zaczniesz, ale na pewno nie skonczysz. Strata czasu i pieniedzy.

Podsumowujac, zeby Ci sie udalo...

Musisz miec kupe kasy.

Jeśli szukasz ludzi to popytaj na : https://warsztat.gd/.

Jest tam pełno osób które albo zaczęły swoje przygody z branżą gier (sam do nich należę) albo są już weteranami.

Dzieki za powyższe uwagi, jutro z rana zabieram się za GDD

Trochę średnio dla mnie tak to wygląda. Podałeś nam swoje pomysły, która są zlepka z innych gier, dodaj coś od siebie nowego to może przyciągniesz graczy. Nie polecam tez uderzać w grafikę oldschoolową, w grach SP na pewno się to przyjmie ale w mmorpg już nie bardzo, jak chcesz robić grę z izometrycznym wyglądem to zrób coś co będzie wyglądało dobrze na dzisiejsze czasy. Zastanów się nad tym dobrze inaczej podzielisz losy Linkrealms.

Sam zacząłem przelewać swoje pomysły w unity i się uczyć C# przy 2D, bo nie ma nic ciekawego.

Trochę średnio dla mnie tak to wygląda. Podałeś nam swoje pomysły, która są zlepka z innych gier, dodaj coś od siebie nowego to może przyciągniesz graczy. Nie polecam tez uderzać w grafikę oldschoolową, w grach SP na pewno się to przyjmie ale w mmorpg już nie bardzo, jak chcesz robić grę z izometrycznym wyglądem to zrób coś co będzie wyglądało dobrze na dzisiejsze czasy. Zastanów się nad tym dobrze inaczej podzielisz losy Linkrealms.

Sam zacząłem przelewać swoje pomysły w unity i się uczyć C# przy 2D, bo nie ma nic ciekawego.

Linkrealms obserwowałem od początku oraz grałem, podobnie jak kilka innych produkcji tego typu i nie dziwię się specjalnie, że nie ma szału i 5 os online. Grafika razi w oczy a rozgrywka jest drewniana, przynajmniej w moim odczuciu. Trochę złe może określiłem swój pomysł. Rzut izometryczny tak, ale z grafiką ok 2,5d ala coś jak w PoE. Natomiast rozgrywkę H&S non target chyba najlepiej oddaje wspomniany Nox w którego gorąco polecam pograć. Jest on na platformie origin za pare groszy.

Reasumując, wiem z doświadczenia jak ważną rolę odgrywa level design oraz sama dynamika gry. Bez obaw, wiem czego gracze oczekują :)

Linkrealms obserwowałem od początku oraz grałem, podobnie jak kilka innych produkcji tego typu i nie dziwię się specjalnie, że nie ma szału i 5 os online. Grafika razi w oczy a rozgrywka jest drewniana, przynajmniej w moim odczuciu. Trochę złe może określiłem swój pomysł. Rzut izometryczny tak, ale z grafiką ok 2,5d ala coś jak w PoE. Natomiast rozgrywkę H&S non target chyba najlepiej oddaje wspomniany Nox w którego gorąco polecam pograć. Jest on na platformie origin za pare groszy.

Reasumując, wiem z doświadczenia jak ważną rolę odgrywa level design oraz sama dynamika gry. Bez obaw, wiem czego gracze oczekują 

Dodam może swoje 3 "duże" grosze do tematu jako osoba z kilkuletnim doświadczeniem.

Po pierwsze sam pomysł to kompletnie nic, pies z kulawą nogą się tym nie zainteresuje, bo pomysły to chciałby dawać każdy a robić to nie ma komu.

Popatrz na te tematy:

https://forum.unity3d.com/forums/non-commercial-collaboration.17/

https://forums.unrealengine.com/forumdisplay.php?76-Job-Offerings

A są to tematy gdzie ludzie już coś konkretnego mają, grywalne demo lub team do którego chcą tylko kogoś dobrać, a prace są w toku. Ocen teraz swoje szanse i gdzie większość profesjonalistów nawet jak się zainteresuje to czy będzie ryzykować swój czas, aby po kilku tygodniach projekt upadł i zespół się rozpadł.

Popatrzyłem sobie na tego Linkrealms i z tego co znalazłem gra była w produkcji od 2012 a wydana 2016, czyli około 4 lata bez przerwy przez opłaconych ludzi robiących na etat. Nie znalazłem też żadnej informacji na temat zbiórki na ta grę, a więc mieli swój własny budżet.

Jeśli więc ta grafika razi w oczy (mi się tam podoba... wychowałem się na baldurach itp) i mechanika jest drewniana, to co możesz zaoferować twoją produkcją, która będzie robiona "po godzinach" przez innych, o ile będzie.

Jak już ktoś wspomniał większość prac wykonają inni, więc musisz się określić kim chcesz być dla zespołu. Oczywiście game designer i PM też są bardzo ważni ale nie może to być na zasadzie "mogę pisać questy". Bo game designer wymyśla też mechaniki, których implementacja może być czasochłonna. Więc nie tylko należy coś wymyśleć ale wiedzieć jak to zrobić i ocenić ile może to zająć dla zespołu.

Możesz np. być PM i jeśli zespól czegoś potrzebuje to ty to załatwiasz, a oni skupiają się na pracy. Np. piszą Ci ze musza mieć licencje na np. Photoshopa i ty to ogarniasz. Ale to musisz mieć kasę.

Ale aby nie było, ze jestem potworem i deptam marzenia... czego osobiście nie lobię bo dobre produkcje rodzą się z marzeń, ale trochę źle do tego podchodzisz. Oto kilka propozycji od czego możesz zacząć:

1) mówisz, że masz trochę grosza więc możesz zainwestować w ten asset:

https://www.assetstore.unity3d.com/en/#!/content/51212

Jest to dość ciekawy mocno rozwinięty framework do MMORPG. Zrobisz w nim koncept, przedstawisz świat, fabułę, questy, skille itp.

Mając coś w co można zagrać jest lepsze niż "pomysł". Dzięki temu tracisz potrzebę inwestycji na programistów w pierwszej fazie i masz to out-of-box bez tracenia czasu na produkcję. Samo pisanie mechanik od zera pochłonie ogromne zasoby i jeśli ma to być robione pro-bono to zajmie długie miesiące jeśli nie lata. Oczywiście później będziesz ich potrzebował aby dorobili to czego ten asset nie oferuje.

Kosz to tak naprawdę 80$ + vat, bo Unity 3d ma darmowa wersje.

Alternatywa za 40$: https://www.assetstore.unity3d.com/en/#!/content/9002

Warto poczytać na temat tych assetów.

2) http://www.gamebryo.com/

Bardzo dojrzały silnik do produkcji gier open world i mmorpg, nie mają "stałej" stawki. Możesz do nich uderzyć poprzez email i coś ugrać. Jednak ten silnik jest przeznaczony na dość profesjonalny i duży zespół.

Z tego co pamiętam ostro korzysta z niego Bethesda, ale jak popatrzysz na filmiki na stronie to jest dużo MMO robionych.

3)http://www.heroengine.com

Na nim bangla SWTOR oraz ES online a to już coś znaczy. Ceny też są znośne i nie musisz się przejmować serwerami, ustawieniami, administracją itp. 150$ rocznie za 5 użytkowników to nie majątek.

http://www.heroengine.com/heroengine/heroengine-pricing

4)https://www.ascensiongamedev.com/community/files/file/3-intersect-engine/

Darmowy banalny aż do bólu silnik do MMO, ogólnie użyłbym go tylko do prototypowania.

Tak więc opcji masz dość trochę, nic tylko zakasać rękawy i do dzieła.

Powodzenia.

Jeżeli zdecydujesz się na silnik Unity3D, gra będzie single-player, oraz pokażesz konkretny GDD z opisanymi mechanikami (np. co się stanie po najechaniu na slot, przedmiot na być przesuwany metodą Drag&Drop czy po kliknięciu kursorem jak w Minecraft) , to z chęcią pomogę w ich podstawach jak np. Inventory / Skille / Crafting / Enchant / Furnace.

Dlaczego single-player? bo MMO jest za trudne jak na start, zobacz ten projekt: https://www.youtube.com/watch?v=T0GI4jjr8qM

Ja tylko od siebie dodam, że pisanie questów do gier MMORPG nie polega na wzięciu kartki i ołówka, i napisaniu: "Witaj wielki wojowniku, zbierz dla mnie pięć marchewek". Możesz mieć pomysł na fajną fabułę, ale to nie oznacza, że napiszesz dobry quest (a to jest rzemiosło rządzące się konkretnymi prawami, a nie poezja) i stworzysz interesujące dialogi. Plus musisz wiedzieć wcześniej, jakie rozwiązania mechaniczne posiada gra i czy wymyślony przez Ciebie quest w ogóle będzie możliwy do zrobienia. Jeśli wcześniej nie zdawałeś sobie z tego sprawy, to oznacza, że powinieneś zatrudnić również kogoś, kto ogarnie grę od tej strony, a to dodatkowy wydatek. Nie wspominając już o tym, że aby założyć takie małe studio, musisz mieć ogarniętą księgowość i odprowadzane składki.

Moi przedmówcy mają sporo racji, aczkolwiek niektóre bolączki da się przeskoczyć. Słusznie zwracają uwagę na Twój (bardzo) mocno ograniczony budżet; bez pieniędzy nie wydasz gry, nawet jej nie przygotujesz - ale przy dobrych założeniach, planie i umiejętnościach negocjacji możesz być w stanie zdobyć sponsorów. Platformy crowdfundingowe są dobrym pomysłem, ale wystarczy spojrzeć jaki odsetek projektów, które są tam umieszczone zyskuje realne wsparcie finansowe. W dodatku, jeżeli nie możesz od siebie zaoferować nic (z wyjątkiem drobnego wkładu i zebrania ludzi do jednej ekipy), to musisz być gotowy na to, że w każdej chwili możesz znaleźć się w sytuacji, w której pałeczkę "lidera" będziesz musiał przekazać komuś innemu. Celujesz w grę MMORPG, ale nie wiem czy masz na uwadze to, że Twoja produkcja nie będzie miała wielkiej rzeszy zwolenników, niedzielni gracze na pewno nie zaczerpną z tego tytułu, a to już bardzo duża strata. Grę w małym zespole, który nie otrzymuje wynagrodzenia, oczywiście da się zrobić, ale zajmie to ogrom czasu, w dodatku nieuniknione będą rotacje składu i problemy. W każdym razie trzymam kciuki i mocno kibicuję.

PS: radzę znaleźć osobę biegle posługującą się językiem angielskim, inaczej nie ma o czym mówić.

tylko nie podałeś jednej rzeczy jak duży albo jak mały masz budżet na start i czy był byś w stanie wziąść kredyt na start tak powiedzmy 40 tyś złotych żeby zrobić na początek tech demo tej gry by mieć co pokazać na kick startera albo dla potencialnego wydawcy.

Dorzucę swoje trzy grosze ;)

Nie będę się wypowiadał bezpośrednio o autorze wątku ani o jego pomyśle - bo to kwestia gustu ;)

Napiszę parę słów ogólnych refleksji jako ktoś kto sam próbuję zrobić grę.
Od jakiegoś czasu uczę się programować i próbuję coś sklecić, idzie mi to powoli, ale cały czas do przodu :)
Grę tworzę sam wykorzystując Unity3D, jedyną osobą która mi pomaga jest mój nauczyciel programowania, na którego mogę liczyć gdy pojawia się jakiś nowy problem, do rozwiązania którego brakuje mi wiedzy i umiejętności. To co mogę, robię sam a resztę rzeczy kupuję w Asset Store - są to głównie grafiki i animacje.
Starczy o mnie, teraz kilka refleksji i rzeczy które są najważniejsze według mnie: (są prywatne/subiektywne, więc naturalnie że inne osoby mogą na to inaczej patrzeć)

po pierwsze primo --- CEL
To co chcesz osiągnąć tworząc grę, GŁÓWNY CEL, to może być kasa, sława, satysfakcja, zaimponowanie dziewczynie/chłopakowi itd... itp...
Aby mieć szanse dotrzeć do celu, potrzebne jest paliwo dla motywacji, więc dla przykładu jeśli chcesz zrobić grę aby zaimponować dziewczynie, to dopóki Ci na Niej zależy i Ona jest niedostępna (w większości wypadków wystarczy jakakolwiek forma niedostępności), daje nam to dwie BOOL-eanowe prawdy które uruchamiają dopływ paliwa, tak to mniej więcej działa.
Ale np. jeśli celem jest kasa, to nie wystarczy brak kasy, ponieważ kasę można zdobyć na różne sposoby, więc według mnie to jeden z "najgłupszych" głównych celów w przypadku tworzenia gry i jednocześnie najczęściej spotykany.

po drugie primo --- WSPÓŁPRACA Z INNYMI (ZESPÓŁ)
To jest jazda bez trzymanki, tutaj wszystko się może wydarzyć, ponieważ czynnik ludzki jest nieprzewidywalny, sprawę upraszczają chyba tylko dwie rzeczy:
- kasa (jeśli im płacisz)
- wspólny cel (graniczy z cudem)
Jeśli chcesz być liderem czyli osobą która na każdym etapie decyduje o tym jaka to ma być gra, to albo grę robisz sam, albo płacisz innym żeby tolerowali twoją władzę, albo masz pierścień +1000 do charyzmy i "tylko" się uśmiechasz.

po trzecie primo --- TWOJE UMIEJĘTNOŚCI
Niestety ale musisz coś potrafić, to musi być coś konkretnego, najlepiej jakbyś potrafił programować, chyba że masz w zespole programistę to wtedy Ty np tworzysz grafiki, ostatecznie możesz być najlepszy w załatwianiu najsmaczniejszej pizzy w mieście, wtedy może wystarczy pierścień +500 do charyzmy.

po czwarte primo --- ZAMIŁOWANIE DO GIER typu SANDBOX z OPEN PvP
To bardzo pomaga, ponieważ TWORZENIE gry jest bardzo podobne do GRANIA W DŁUGO TRWAJĄCEGO wymagającego sandboxa z brutalnym systemem PvP, więc jeśli lubisz takie gry - masz przydatny BONUS :)

po piąte primo --- WYTRWAŁOŚĆ + CIERPLIWOŚĆ PAJĄKA + NIEZŁOMNOŚĆ Johny Wicka + kilka innych plusów ;)

To takie "drobiazgi" które mogą zadecydować o przetrwaniu.

Tylko uważajcie z assetami, aby się nie skończyło jak

Na chwilę obecną rozesłałem info do wszystkich zainteresowanych projektem. Grupa około 10 osób - 5 grafików 5 programistów.. Jeśli kogoś pominąłem lub jest zainteresowany proszę o pm.

Na wstępie proszę wybacz mi post jeden pod drugim ale chcę podbić temacik

Witam po dłużej przerwie. Projekt jest w fazie startowej, GDD opracowane. Pracujemy obecnie w cztero-osobowej ekipie. Szkoda, że mimo tak licznego odzewu na początku poszło jak poszło.

Wszystkich zainteresowanych zapraszam na Discorda, nick: Thyrael #2706

Pracujemy na UE4 v4.15.3 poszukiwani w pierwszej kolejności;

graficy 3d / animatorzy,

programiści (UE4),

lvl designer,

dźwiękowiec.

Posiadamy plan długoterminowy, w zależności od osiągniętych rezultatów, możliwość dalszego rozwoju i współpracy w tym kierunku w pełni profesjonalnie. Planujemy w późniejszym czasie zbiórkę na kikstarterze na własne kilkunasto osobowe studio z siedzibą w Tarnowskich Górach na Śląsku ( miejsce już jest ). Oczywiście możliwość współpracy na odległość w późniejszym czasie.

Do projektu podchodzimy nie "profesjonalnie", tylko amatorsko, ale bardzo poważnie. Postaram się tutaj informować na bieżąco o naszych postępach do czasu aż nie powstanie oficjalna strona.

Wszystkich zainteresowanych zapraszam na discorda, przedstawimy GDD oraz ogólny plan rozwoju na początek. Artworki oraz inna pomoc jest również mile widziana.

Pozdrawiam. Thyrael

Siemanko.

Na początek może się przedstawię, na imię mi Daniel, nick od kilku ładnych lat to Tyrael > Thyrael. Na karku mam już prawie 30 lat a około od 15 istnieję online. Wychowałem się na takich pamiętnych tytułach jak Diablo 2, AoE, seria Heroes itd. W świecie mmorpg akurat nigdy jakoś tak nie zaistniałem bardziej poważnie, no może nie licząc niszowego Royal Questa w którego pykam od jakichś 3 lat. Nie mniej jest to gatunek który lubie najbardziej i o nim chciałbym dzisiaj podyskutować, a dokładniej przedstawić wam swój pomysł, a zarazem zasięgnąć rady i pomocy.

Na wstępie zgrubsza napiszę, że chcę stworzyć własną grę mmorpg. Tylko bez śmieszków proszę, doskonale wiem jak to wygląda i jakie są przeciwności.

Inspiracją dla mnie są właśnie te stare dobre czasy gdzie gry były po prostu wciągające i klimatyczne, nie jak obecnie mega produkcje i next-geny robione na jedno kopyto, w większości po to by nachapać się kasy nie bacząc na społeczność graczy czy ich zdanie.

Dokładniej rzecz ujmując inspiracją jest dla mnie chyba mało komu znana gra z 2000r pt Nox. Na jej to właśnie podstawie chciałbym stworzyć mmo-rpg'a. Ale nie tylko, mam masę pomysłów zaczerpniętych z innych perełek ale i chyba o wiele więcej własnych. Skille, lokacje, ekwipunek, itd.

Na początek podam może wstępne cechy charakterystyczne:

- Open world pvp / pk z systemem karmy i % szansy na lot z graczy.

- Widok izometryczny z przyjemną dla oka grafiką ala D2

- Bez limitu lvl'owego

- Hack & Slash z elementami zręcznościowymi, łączeniem bonów skilli i EQ

- Bezklasowość

- System pasywek podobny do tego z Path of Exile.

- Małostkowość w ulepszaniu EQ, nosimy to co wydropimy.

- Podział itemów od zwykłych do Boskich.

Właściwie nie będe się za mocno rozpisywał bo wszystko zostanie jeszcze przedyskutowane jak sądzę, ale teraz może najważniejsze.

Problem polega na tym, że po za pomysłem nie posiadam praktycznie nic, więc będe potrzebował wsparcia grafików i programistów. Nie mówię tutaj o próbie zlepiania czegoś przez Internet tylko małe studio z prawdziwego zdarzenia.

No i rzecz jasna kwestia najważniejsza, czyli finansowa. Mój budżet jest krótko mówiąc śmieszy. wiem, że za parę naście koła nic się nie zrobi. Dlatego proszę o sugestie i rady. Wiem, że są strony zajmujące się crowdfunding'iem. Ale przecież, żeby móc rozpocząć zbiórkę trzeba coś zaprezentować, prawda? Za suchy tekst nie dostanę nawet złamanego centa.

Tak więc rozpocznijmy dyskusję, wszelkie rady od A do Z mile widziane, zwłaszcza na temat moich "problemów".

No i uprzejmie poproszę wszystkich trolli i hejterów o chillout bo i tak będe ignorował, sprawa jest zbyt poważna, przynajmniej dla mnie :)

Nox warrior gameplay: