Promocja forum

czyli to, o czym w jednym z tematów już wspomniałem.

Może by tak wystartować z nową serią newsów na głównej, czymś w stylu "co nowego na forum?". Regularnie, na przykład cotygodniowo, z forum wybierane byłyby najciekawsze tematy, a następnie promowane na stronie głównej serwisu. Nie wszyscy czytelnicy serwisu forum przeglądają, a poszczególne, być może pasujące im, tematy zachęciłyby ich do rejestracji, bądź uczęszczania się w dyskusjach.

Poza promocją tematów tzw. dyskusyjnych dochodzi sprawa tekstów w "waszych tekstach", które niejednokrotnie już bywały niezłe, a brak promocji powodował ich śmierć ze 100 wyświetleniami na koncie. Korzyści są chyba jasne, bo użytkownicy dostają promocję dla swoich tekstów, wyświetlenia, komentarze itp., a redakcja dostaje teksty, za które w nieco innym wypadku musiałaby płacić. Poza tym, pielęgnacja (poprzez interakcję z) społeczności powinna być jednym z priorytetów.

#edit, @down,

jutro zrobię jakiś mini-research.

Pomysł bardzo dobry. Może każdy powrzuca tutaj parę ciekawych tematów? Jak wrócę dzisiaj do domu to zrobię jakąś grafikę do slidera i się wrzuci.

Ostatnio najciekawszym tematem stał się bezwarunkowo bardzo sławny wątek wyżej postawionej osoby w dziale "Szukam MMO" ale raczej nie najlepiej promował by wizerunek naszego site'u :D

Teraz już na temat:

Myślę, że warto byłoby gdzieś w bardziej widocznym miejscu podpiąć informację o tym, że do założenia tematu w dziale "Szukam MMO" potrzeba min. 20 postów oraz to, że zwykły użytkownik nie może pisać do poddziałów "Recenzje", "Artykuły" i "Wywiady" lecz tylko do "Wasze teksty". Myślę, że ułatwiło by to wielu, szczególnie nowym, użytkownikom egzystencję na tym forum ;)

Pozdrawiam!

Kiedy był stary wygląd forum to była jeszcze "zakładka" najnowsze artykuły/newsy pisane przez innych redaktorów niż guru. Takie coś też by się przydało.

Kapuje, coś takiego jak na mmosite:) Good idea:_

A jeśli jesteśmy przy pomysłach, to może Artur dało by się wprowadzić opcję "wyłączania" komentarzy do newsa?

@UP wyłączanie komentarzy przy niektórych newsach może wzbudzić mały niesmak. Ludzie czytają newsy też po to żeby młuc podzielić się swoją opinią na temat gry czy co tam jest w newsie. Oczywiście niektórzy pozwolą sobie na wulgaryzmy czy na ktyrykę poniżej poziomu ;) może nie wyłączenie komentarzy tylko limit na 1-2 komentarze na news.

JAk jesteśmy przy mmosite to czy opcja "szukaj" na naszym portalu by się sprawdziła?

@HardCore zwykły użytkownik nie może pisać w dziale "podanie"(czy jak to tam jest). Szkoda, że niektórzy nie mogą pisać w tematach "Podanie o redaktora" bo mogą(zwykli) użytkownicy wyłapać więcej błędów niż BOGOWIE NASZEGO FORUM(czyt. moderatorzy, przyjaciele etc.)

@UP wyłączanie komentarzy przy niektórych newsach może wzbudzić mały niesmak. Ludzie czytają newsy też po to żeby młuc podzielić się swoją opinią na temat gry czy co tam jest w newsie. Oczywiście niektórzy pozwolą sobie na wulgaryzmy czy na ktyrykę poniżej poziomu może nie wyłączenie komentarzy tylko limit na 1-2 komentarze na news.

Jeśli to ma na celu uniknięcie nie przyjemnych, pełnych wulgaryzmów komentarzy to najlepiej wyłączyć je zupełnie tak jak to powiedział Guru. Co z kolei też jest głupim pomysłem bo jednak większość użytkowników forum chciałaby podzielić się z innymi swoimi przemyśleniami na temat danego newsa.

Nie da się uniknąć takich komentarzy. Trzeba się liczyć z tym, że zawsze pojawią się takie komentarze (niestety).

Pomysł na najciekawsze tematy całkiem niezły, pytanie brzmi kto by się tym zajmował i jak to będzie działać.

Do samej opcji wyłączenia komentarzy, nie jestem jakoś specjalnie przekonany, co swoją drogą nie zmienia dość oczywistego faktu Trolowania/Spamowania/"Płomieniowania" części userów na co admini zbytnio nie patrzą (za dużo z tym roboty). Zawsze można dać odnośnik na forum i tam komentować nowinki , przy okazji będzie większa kontrola nad użytkownikami (bo niektórzy muszą poczuć bicz aby się zachowywać).

@guru,

szczerze mówiąc nie wiem czy jak na mmosite, bo nie wiem o co z tego portalu ci dokładnie chodziło.

Ja wzorowałem swój pomysł na: http://www.gram.pl/news_8A3jG,C1_Co_w_gramsajtach_piszczy_24.html , tyle że w wersji forumowej.

Wiadomo, że na początku nie będzie lekko, bo zbyt wielu wartościowych merytorycznie tematów na tym forum nie znajdziemy. Niemniej jednak, jeżeli wypromujemy właściwe, to może uda się "zwabić" ludzi, którzy do powiedzenia coś mają.

Po prostu na mmosite są newsy, a w nich odnośniki tematów do forum np. Blabla

Dobra, narobiło się kilka tematów wartych uwagi. Tematy sortowałem tak, by te, według mnie, najbardziej wartościowe dla podczepienia pod dyskusję znalazły się u góry, a te już popularne, z rozpoczętą dyskusją, na dole.

- recenzja NFS:World, HardCore

- siedem grzechów głównych mmo, Kozak

- recka Champions Online, ja, ofc ;D

- MythCraft, Aeth

- cRPG, co na początek, HardCore

- jakaś dyskusja o PSP, Azrael

- sygnaturki, avatary, itp. - tsukineko88

@down,

jeszcze jak się zabierałem za pisanie powyższego, to pamiętałem, ale w trakcie jakoś mi ten temat umknął :<

Wydaje mi sie, ze dosyc ciekawa byla rozmowa o Skyrim.

Temat napisal ishtar.

oj dzz zupełnie zapomniałem :>

czy aby do promocji forum zalicza się wklejanie sobie w sygnaturę na innych forach?

można by zrobić jakiś "przycisk" mam nadzieje, że wiecie ocb

I?

Na dniach powrzucam trochę do slidera :)

można by zrobić jakiś "przycisk" mam nadzieje, że wiecie ocb

Ja nie wiem ocb ;p Mógł by mi to ktoś wytłumaczyć, albo sam autor ;) jak admin ma mamone(wiemy, że ma ;) ) to by można było się na jakąś stronkę na reklamę załapać.

Ja nie wiem ocb ;p Mógł by mi to ktoś wytłumaczyć, albo sam autor jak admin ma mamone(wiemy, że ma ) to by można było się na jakąś stronkę na reklamę załapać.

Były już eksperymenty z kupnem reklam. Reklama, która mnie wyniosła ok. 400 zł za dwa tygodnie spowodowała zwiększenie dziennej odwiedzalności na poziomie 60-100 użytkowników. Dodatkowo ciężko mi ustalić ile z tych osób "weszło i wyszło". Sprawa reklamy jest otwarta i myślę, że w przyszłym miesiącu spróbuję znowu. Co do "przycisku" to ja to zrozumiałem jako sygnaturkę, którą każdy sobie może wkleić na innym forum. Jest szansa, że źle zrozumiałem. W takim razie prosimy kolegę ishtar o szersze omówienie pomysłu.

chodzi dokładnie o to o czym powiedziałś

ja mam konta na naprawdę dużej ilości forów i taki przycisk ,jakie masz choćby w sygnie, mógłby promować forum za free

czyli to, o czym w jednym z tematów już wspomniałem.

Może by tak wystartować z nową serią newsów na głównej, czymś w stylu "co nowego na forum?". Regularnie, na przykład cotygodniowo, z forum wybierane byłyby najciekawsze tematy, a następnie promowane na stronie głównej serwisu. Nie wszyscy czytelnicy serwisu forum przeglądają, a poszczególne, być może pasujące im, tematy zachęciłyby ich do rejestracji, bądź uczęszczania się w dyskusjach.

Poza promocją tematów tzw. dyskusyjnych dochodzi sprawa tekstów w "waszych tekstach", które niejednokrotnie już bywały niezłe, a brak promocji powodował ich śmierć ze 100 wyświetleniami na koncie. Korzyści są chyba jasne, bo użytkownicy dostają promocję dla swoich tekstów, wyświetlenia, komentarze itp., a redakcja dostaje teksty, za które w nieco innym wypadku musiałaby płacić. Poza tym, pielęgnacja (poprzez interakcję z) społeczności powinna być jednym z priorytetów.

#edit, @down,

jutro zrobię jakiś mini-research.