Propozycja sprzętu

Siema, ostatnio myślałem, czy by sobie nie sprawić jakiegoś kompa, bo lapek już nie dogorywa co do niektórych gier i pora chyba na zamianę, a co najmniej na zakup czegoś nowego :D

patrząc po tematach, coś takiego skompletowałem, https://www.morele.net/inventory/info/9W7Pyq/

Budżet to koło 4000, ale pewnie i tak na raty wezmę, więc jak cena nieco przekroczy, to nie ma problemu.

Dysk na WD Blue ogólnie jest lepszym wyborem, obudowa na SPC RG2 ze względu na lepszą wentylacje i konstrukcje

Witam . Zmieni zasilacz na https://www.morele.net/zasilacz-silentiumpc-vero-l2-500w-spc164-977142/ , będzie ciszej ( nowe łożyska ) i równie wydajnie . Tidies ma racje obudowa RG2 to dobry wybór jako cena/jakość . Dysk to może to https://www.morele.net/dysk-toshiba-p300-performance-1tb-707444/ równie często stosowany w zestawach . I dokup jakieś chłodzenie na CPU , bo mając tą 1050ti i zasilacz który ci zaproponowałem , wentylator z procesora będzie niszczył ciszę jaką byś miał w tym zestawie ( efekt suszarki ) .

Pozdrawiam.

Maksymalnie Spartan 3 LT za 65zł chyba na morele, więcej nie warto dla samej ciszy. Stockowy cooler nie jest zły, ale po jakimś czasie wiatrak po prostu zaczyna terkotać, więc nie musisz kupować od razu ale za jakieś pół roku dobrze jest zmienić na coś normalnego. No chyba, że masz budżet teraz :P

A jakybm chcial podrzucic jakis lepszy procesor i grafe, poswiecajac dysk ssd?

https://www.morele.net/inventory/info/g5ZubJ/

Obecnie mamy to

Za prawie 1000zl kompletnie się nie opłaca się brać gtx 1050ti. No ale takie czasy nastały że grafiki która były za 1200zl teraz sa po 2000zł i raczej prędko się to nie zmieni. Dyst ssd w tych czasach pozycja obowiązkowa. Ewentualnie możesz pomyśleć o procku i5 7600

http://www.esc.pl/product_info.php?manufacturers_id=&products_id=37883 cena niższa.

A jakis odpowiednik radeonowy? Cos ciekawego ostatnio wyszlo?

RX 570 ktorego nie kupisz :) bo nie ma. Wszystko przez kryptowalute

No dobra tylko rx 570 jest ze dwa razy lepsza, pytałem bardziej z tej polki co gtx 1050ti

Nie ma, RX 560 jest słabszy.

MSI którą wybrałeś jest droższa o 130 zł od dnia kiedy wszystko " powariowało " . Nie brał bym RXów z serii 5xx , są wyżyłowane na maxa ( udnervolting nie wchodzi w grę bo jakakolwiek ingerencja w napięcia na gpu , koniczy się zjazdem karty ) więc też nie zejdziesz z temperatur oraz nie wyciszysz wiatraków . Możesz zapolować na rx 480 8gb o ile ci się uda takową namierzyć w rozsądenj cenie . Na nich można już spokojnie stosować operacje wyżej wymienione . Koledzy mają rację dziś nie jest najlepszy moment na składanie PC ( grafiki fixują cenowo ) . Masz 2 wybory godne zastanowienia ... 1 wszy - poczekać aż się ceny unormują , 2 gie - składać bardzo powoli z rozwagą i często szukać część po różnych sklepach wliczając w to nawet Allegro i Amazon.de .

Pozdrawiam .

Co do RX 580 to nie wszystkie są takie wyżyłowane. MSI RX 580 gaming X owszem to jest kompletna klapa podniesienie taktowania pamięci chociaż o 20Mhz może skończyć się zawieszeniem komputera. Dodatkowo nawet w wersji fabrycznej w trybie OC karta MSI może nie trzymać danego taktowania i spaść do bazowego, trzeba grzebać programem by podnieść trochę napięcia, ogolnie straszna wpadka z strony tej firmy. ALE wersja MSI gaming x+(z plusem) to inna bajka, chociaż ponoć chłodzenie w niej zastosowane jest z GTX 1080 :D . Udanymi modelami są Szafiry szczegolnie w wersji NITRO(to jest wisienka na torcie) oraz... uwaga gigabyte w wersji AUROS(oczywiście są to konstrukcje prawie na 2,5 slota). Ale to nie zmienia faktu że są po prostu ciepłe(dobrze wentylowana buda MUST HAVE). Ogólnie z tego co widzę odświeżone RXy jak i Vega to już chyba maximum możliwość AMD na architekturze GCN. @NDS ten gif... po prostu zabija smiechem :D

Co do cen, one powinny spaść ale jeszcze DLUGO nie beda jak kiedyś.

Proponuje zrobic zakup po wakacjach lub pod koniec roku. Wtedy ceny powinny sie ustabilizowac i zlozysz w tych pieniazkach kompa nawet z gtx1070 ew 580 8gb.

No z tym GTX 1070 to trochę pocisnołeś :) , a RX 580 nigdy nie był i nie będzie rywalem dla GTX 1070 nawet gdyby wyzionoł ducha na PCB :) ( nie ta liga GPU ) . Karty już nie wrócą do starych cen i wiedzą to wszyscy z moje branży , bo skoro ( sklepy i hurtownie ) mogą klienta wydymać na 2-3 stówki więcej to czemu nie ? ... ofc nie będzie już tak debilnych jak dotychczas jednak nie licz na stare ceny . I z 2 strony masz racje że może warto poczekać ten 1-/1,5 micha bo już ceny się z suwają w dół np: MSI GTX1070 GAMING X nie kosztuje 2999 tylko 2499 ( w sumie powinien kosztować około 1950 zł ) ale i tak już coś się ruszyło .

Pozdrawiam .

No z tym GTX 1070 to trochę pocisnołeś  , a RX 580 nigdy nie był i nie będzie rywalem dla GTX 1070 nawet gdyby wyzionoł ducha na PCB   ( nie ta liga GPU ) . Karty już nie wrócą do starych cen i wiedzą to wszyscy z moje branży , bo skoro ( sklepy i hurtownie ) mogą klienta wydymać na 2-3 stówki więcej to czemu nie ? ... ofc nie będzie już tak debilnych jak dotychczas jednak nie licz na stare ceny . I z 2 strony masz racje że może warto poczekać ten 1-/1,5 micha bo już ceny się z suwają w dół np:  MSI GTX1070 GAMING X nie kosztuje 2999 tylko 2600 ( w sumie powinien kosztować około 1950 zł ) ale i tak już coś się ruszyło .

Pozdrawiam .

Trzeba byc dobrej mysli. Kryptowaluty podobno powoli sie wykruszaja wiec popyt na karciochy opadnie, wiec jesli nie aktualna generacja kart nie spadnie z cen to nowsza sie zbalansuje to stanu z wiosny. Nie wiem moze przyszly RX 670 bedzie kosztowac ok 800-900zl o wydajnosci RX 580 i rynek sie ustabilizuje z chorymi cenami. W koncu kazdy Kowalski chcialby złozyc jakas wydajna maszynke do gier, a poki co tylko Rockefelerzy moga sobie pozwolic na taki luksus.

Tylko to działa w obie strony. Popyt opadnie ci którzy na serio nie zajmują kopaniem(znam człowieka który z tego żyje) zaczną sprzedawać swoje grafiki. Jedni za trochę mniejszą cenę inni mega tanio i teraz to znowu uderzy sklepy. Kolejną sprawą są gwarancje. Profesjonalni kopacze potrafią dbać o swój sprzęt, ale ci niedzielni będą sprzedawać karty strasznie zmęczone(widziałem taką koparkę w realu ciepło przy niej jak przy ognisku) pewnie spora część ich padnie przed końcem gwarancji... i znowu ktoś będzie stratny :).

Moje odczucia są takie że GTX 1060 i RX 580 staną na cenie koło 1600zł i od tego momentu to będzie ich NORMALNA cena. Boli? Boli ale takie życie :)

Tylko to działa w obie strony. Popyt opadnie ci którzy na serio nie zajmują kopaniem(znam człowieka który z tego żyje) zaczną sprzedawać swoje grafiki. Jedni za trochę mniejszą cenę inni mega tanio i teraz to znowu uderzy sklepy. Kolejną sprawą są gwarancje. Profesjonalni kopacze potrafią dbać o swój sprzęt, ale ci niedzielni będą sprzedawać karty strasznie zmęczone(widziałem taką koparkę w realu ciepło przy niej jak przy ognisku) pewnie spora część ich padnie przed końcem gwarancji... i znowu ktoś będzie stratny :).

Moje odczucia są takie że GTX 1060 i RX 580 staną na cenie koło 1600zł i od tego momentu to będzie ich NORMALNA cena. Boli? Boli ale takie życie 

Tylko co bedzie z cenami kart gamingowych jak wyjda karty dla kopaczy? Zamieszanie sie zrobi. Ceny zostana i nikt ich nie bedzie kupowal? Juz jest na horyzoncie ten RX470D czy jakos tak pod koparki. Dobrym przykladem tez jej popularny Pentium G4560 ktory kosztowal 249zl, a dzis 350zl.

Nikt nie będzie kupował kart dla " kopaczy " , bo są słabsze od 30 % od normalnych gpu i producenci dają na nie tylko od 3 do 6 miechów gwarancji ( temat sprawdzony w USA przez YTberów i kopaczy ) . Po za tym i Ty i Ja i Wszyscy wiedzą że na zużytym sprzęcie da się jeszcze zarobić ( Janusze biznesu dobrze wiedzieli co robią kiedy je kupowali ) bo można go spuścić na giełdzie i odzyskać jeszcze z 40-60% nominalnej ceny , a jak się jej zdechnie ... to kłopoty zaczną się dla producentów którzy zostaną zasypani "s-kopanymi" kartami i będą musieli albo je naprawić albo dać nowe . Inną sprawą będzie bul w dupskach dla sklepów , bo klient będzie już świadomy że kupił kartę "łopatę" i wliczone ma że se ją wymieni , a sklepy się osrają z deka , bo spadnie popyt na grafiki ( mid/end game - grade ) w ich cenie normalnej :) . I za to im się należy , czego życzę im z całego serca , a do tych życzeń przyłączy się każdy zapalony gracz i " składacz PC " jak Ja .

Pozdrawiam .

I to też powód dla którego ceny kart które byly za 1200zl będą teraz wieksze. Jakos zarobić trzeba. Bo pewnie i tak stracą trochę na wymianie gwarancyjnej. A największy problem mają zwykli gracze. Bo kupowanie gtx 1050ti za prawie 900zł gdzie za 200 złoty wiecej można było mieć kartę o znacznie wiekszej wydajności... Ehhh...

Siema, ostatnio myślałem, czy by sobie nie sprawić jakiegoś kompa, bo lapek już nie dogorywa co do niektórych gier i pora chyba na zamianę, a co najmniej na zakup czegoś nowego :D

patrząc po tematach, coś takiego skompletowałem, https://www.morele.net/inventory/info/9W7Pyq/

Budżet to koło 4000, ale pewnie i tak na raty wezmę, więc jak cena nieco przekroczy, to nie ma problemu.