Przez całe życie grałem raptem chyba w 3 gry co tego physixa wykorzystywały ;P
Propozycja zestawów komputerowych - lipiec 2014
Ja widzę tylko różnicę między najnowszym GTX i radeonem, gdzie GTX ma trochę lepszą kulturę pracy i jest trochę bardziej wydajny, ale chyba nie jest to warte dopłaty jaką trzeba zrobić do GTX.
Bardzo ciekawe zestawy na lipiec, zresztą jak zawsze.
Mam trzy pytania:
1. O ile % wzrasta wydajność zestawu bez oc za 2000zł z każdym miesiącem?
2. Czy jeżeli kupiłbym ten zestaw za 2k zł, to po jakimś czasie mógłbym dołożyć drugą kostkę 4gb ramu?
3. Jak wygląda ten montaż za 1zł, jeśli w moim mieście nie ma Morele Netpunkt?
Mam trzy pytania:1. O ile % wzrasta wydajność zestawu bez oc za 2000zł z każdym miesiącem?2. Czy jeżeli kupiłbym ten zestaw za 2k zł, to po jakimś czasie mógłbym dołożyć drugą kostkę 4gb ramu?3. Jak wygląda ten montaż za 1zł, jeśli w moim mieście nie ma Morele Netpunkt?
1. o 0.0001%
Wydajność znacząco wzrasta jedynie wraz z pojawieniem się nowej generacji procesorów bądź kart graficznych.
2 Tak
Ja widzę tylko różnicę między najnowszym GTX i radeonem, gdzie GTX ma trochę lepszą kulturę pracy i jest trochę bardziej wydajny, ale chyba nie jest to warte dopłaty jaką trzeba zrobić do GTX.Bardzo ciekawe zestawy na lipiec, zresztą jak zawsze.
Takie porównanie jest złe. Kulturę pracy można porównywać pomiędzy kartami w referencie. A ktoś takie kupuje ?
Dobra ostatnie pytanie. Czy po dołożeniu 4 gb ramu do tego zes. za 2k, wiesiek 3 działałby płynnie na średnich?
Dobra ostatnie pytanie. Czy po dołożeniu 4 gb ramu do tego zes. za 2k, wiesiek 3 działałby płynnie na średnich?
Nie da się odpowiedzieć na takie pytanie bo nie znamy wymagań gry.
Divium a to ty nie wróżbita Maciej?
Zawiodłem się...
A tak na poważnie serio ludzie ogarnijcie się.
Może jeszcze podac czy Risen 3, GTA V, BF5 i inne takie będą działać?
Gra pierw musi się pojawić by to stwierdzić, bo nawet wymagania nic nie mówią.
Warto tutaj nadmienić iż gry zaraz popremierze chodzą zazwyczaj gorzej przez sterowniki i te sprawy, aczkolwiek ja tu widze drugie dno a konkretnie chęć zarobienia (jak niewiadomo o co chodzi to chodzi o pieniądze). Gry specjalnie są tak robione aby tych bogatszych graczy zmusić do zakupu nowego sprzętu.
Będzie Zdecydowany Skok na kasę bo Brodwelle i GTX 800 już za rogiem.
Zdecydowanie skok
Teraz warto rozgraniczyć także osoby.
Jeden kupi "bo nowe" i nie ma to większego uzasadnienia jak "chce mieć", inny bo producent go zapewniał o zawrotnym skoku wydajności (taaa jasne) a inny odczeka aż będzie brakowało mu faktycznie mocy i wtedy zakupi coś nowego.
Osobiście jestem 3typem, aczkolwiek na TSie gadam z różnymi... nawet pierwszego niebrakuje.
P.S. Pewnie gdybym nie miał co z kasą robić brał bym co nowe tylko dlatego "bo moge"... co było by oczywiście głupotą ale co tam
Trzeba ogarniać temat. Np u zielonych przejście z serii 500 na 600 to był masakryczny skok wydajności. Za to z Serii 600 na 700 to tylko strata kasy.
Trzeba też wiedzieć kiedy co kupić a kiedy co sprzedać. Moim zdaniem nie warto trzymać komputera, tylko sprzedawać go , dokładać kasę i kupować nowy.
Np Puścił bym całego Haswella na allegro na miesiąc przed Brodwellami , przebolał miesiąc czy półtora na lapku a później kupił nową platformę i tak w kółko
Wiem że są tu podane propozycje zestawów "na topie" w tym miesiącu, ale i tak zapytam licząc że odpowiecie.
Czy taki set nada się do gier?
CPU: Intel Core i5 3570 3.4 GHz LGA1155 BOX
Płyta: Gigabyte GA-Z77-DS3H Intel z77 LGA1155
RAM: 2x GOODRAM DDR3 PLAY 8192MB PC1600
Karta: GIGABYTE GeForce GTX 660 2048MB DDR5/192bit
Zasilacz: Be Quiet! PowerZone 750W Modula 80+
Wentylator: Scythe Shuriken Rev.B
Prosił bym o opinie (bez wszechobecnego "hejtu" proszę).
1. zasilacz taki nie jest potrzebny (chyba, ze bedziesz dokladac druga karte graficzna) - w zupelnosci 550 wystarczy
2. procesor bez k wiec ladowanie plyty na chipsecie z77 jest niepotrzebne (chyba, ze w raidzie bedziesz dyski laczyc) wystarczy b75 (roznica w cenie niewielka wiec w sumie kto co lubi)
3. grafika wolalbym dolozyc i wziasc radeona 270x (oszczedzajac na zasilaczu i plycie glownej)
Żeby bardziej obrazowo uwidocznić te konfiguracje to na którym zestawie Battlefield 3 pójdzie na średnich a na którym na max? Mam tu na myśli dolny zakres cenowy. Czy na zestawie 1200-1800zł LoL pójdzie na max ustawieniach? Pytam tak bo nie znam się na sprzęcie na tyle by po samych podzespołach widzieć czy jest dobry czy nie. Na mnie robi wrażenie 4 rdzeniowy komputer na allegro za 1k który okazuje się syfem :s co innego też opisane wymagania gry na kartonie czy stronie a co innego rzeczywistość.
Za odpowiedzi i pomoc z góry dziękuję
Pozdrawiam
Wedro
Wiem że są tu podane propozycje zestawów "na topie" w tym miesiącu, ale i tak zapytam licząc że odpowiecie.Czy taki set nada się do gier?CPU: Intel Core i5 3570 3.4 GHz LGA1155 BOXPłyta: Gigabyte GA-Z77-DS3H Intel z77 LGA1155RAM: 2x GOODRAM DDR3 PLAY 8192MB PC1600Karta: GIGABYTE GeForce GTX 660 2048MB DDR5/192bitZasilacz: Be Quiet! PowerZone 750W Modula 80+Wentylator: Scythe Shuriken Rev.BProsił bym o opinie (bez wszechobecnego "hejtu" proszę).
Pewnie jest to używany zestaw. Całkiem spoko do gier się nada , choć tzw d*py nie urywa .
Żeby bardziej obrazowo uwidocznić te konfiguracje to na którym zestawie Battlefield 3 pójdzie na średnich a na którym na max? Mam tu na myśli dolny zakres cenowy. Czy na zestawie 1200-1800zł LoL pójdzie na max ustawieniach? Pytam tak bo nie znam się na sprzęcie na tyle by po samych podzespołach widzieć czy jest dobry czy nie. Na mnie robi wrażenie 4 rdzeniowy komputer na allegro za 1k który okazuje się syfem :s co innego też opisane wymagania gry na kartonie czy stronie a co innego rzeczywistość.Za odpowiedzi i pomoc z góry dziękujęPozdrawiamWedro
Zestawy z kartami 270 i 270x w górę powinny pociągnąć BF3 na fulla. Nie jestem tylko pewien czy będzie stabilne 60 FPS
Witam.
Mam pytanie: czy do zestawu za 4800 lub 5100 opłaca się zamiast i5 4690k dać i7 4770k/4970k?
Jak duży będzie skok wydajności w grach/streamowaniu/renderingu?
Pozdrawiam
W grach nie koniecznie zauważysz różnicę, ale przy streamowaniu i renderowaniu Only i7
http://www.morele.net/inventory/info/5wtKET/
Co wymienić w tym zestawie? Chłodzenie CPU zmieści się w obudowie?
W grach nie koniecznie zauważysz różnicę, ale przy streamowaniu i renderowaniu Only i7
Dzięki za odpowiedź
Mam jeszcze jedno pytanie: czy zasilacz z tego zestawu za 5100 wytrzyma jak dorzuci się tam jeszcze porządną kartę dźwiękową?
Dzwiękówka to nie problem, od biedy przygarnie nawet drugą karte graficzną
Dzięki za odpowiedź Mam jeszcze jedno pytanie: czy zasilacz z tego zestawu za 5100 wytrzyma jak dorzuci się tam jeszcze porządną kartę dźwiękową?
Jak chcesz dobrą kartę dźwiękową to sobie kup płytę MSI Gaming , całkiem niezłą zintegrowaną tam mają .
Oczywiście jeśli chcesz coś pod full profesjonal Dj itd to będziesz musiał sobie dokupić.