Propozycja zestawów komputerowych - luty 2014
1szy zestaw mnie zastanawia bo dajesz 1TB dajesz drogi ram dajesz dobry GPU ale CPU jest po prostu slabe -.-
Po za tym wsio jest na Intelach które w niektórych przedziałach sa mniej wydajne od AMD i czuć w tym rękę fanboya
jak dla mnie -1 nie widze tu obiektywizmu
Dodałbym w alternatywach do XFX'a550,OCZ ZT 550
EDIT:Coś słabo z dostępnością,a jak już jest to w dupnej cenie.
Pokiełbasiły ci się niektóre spojlery, w tym za 2600 wkleiłeś całą resztę zestawów.
Dzięki za info, już powinno być OK.
Literówka a tyle psuje...
Obudowy do tańszych zestawów mogles zaproponować Brutusa m23, ma jednak ciut lepsze możliwości typu można dołożyć więcej wentylatorów . Zasilacz z zestawem r9 270x to nie za wiele? Na innym forum dają 450'tki, sam juz nie wiem jaki brać
Na pclabie nie polecają płyt g43, ponoć wiele osób ma z nimi jakieś problemy, szczerze nie czytałem skąd te problemy.
Co do obudowy to i tak i nie.. Bo Zalman Z1 to nowość dlatego ma taka cenę niebawem powinna oscylować w granicach proponowanej ceny czyli ~100zł.
Zasilacz to i na upartego do GTX 770 i i5 starczy dobre 450W... ale moim zdaniem lepiej mieć solidny zasilacz i spać spokojnie przez najbliższe kilka lat (nawet przy modernizacji sprzętu).
Płyty B85 G43 są ponoć awaryjne.. z jednego głównego powodu.
Są wszędzie polecane i schodzi ich naprawdę DUŻO, wiec jeśli czegoś dajmy na to zejdzie 100sztuk a innej płyty tylko 10sztuk... to wiadomo gdzie większa szansa awarii.
P.S. Siedziałem przy tych zestawach (i jeszcze drugą propozycją na inne forum) spory kawał czasu... więc mam nadzieje że z przemęczenie niczego nie przekręciłem.
@Xirion
Brutus M23 pod względem jakości wykonania odstaje od chociażby takich obudów jak Zalman Z1 czy Z3.
Dobry 450W to wystarczy nawet do zestawu z niepodkręconym gtx 780 i powiedzmy takim i5-4570 ale ludzi zawsze wolą brać coś z zapasem. W kwestii zasilacza nie musisz trzymać się kurczowo tego co jest w tych zestawach.
Płyt G43 nie polecają z chipsetem Z87 które są dość awaryjne. Wersja B85-G43 jest ok.
@Magar
Podaj mi inny procesor w tej cenie lepszy od tego pentiuma.
Witam. Juz jeden zastaw kupilem tutaj teraz znajomy ma zamiar rownierz kupic i zbytnio nie potrafie mu odpowiedziec. Poniewaz zastanawia sie nad zastawem z podkreceniem tym za 3,2k zl oraz bez tym za 3,1k. Jak to wychodzi w praktyce, mam na mysli podkrcanie komputera. Czy po tej czynnosci komputer bedzie bardziej wydajny ale narazony na to ze sie spali? Moze lepiej kupic wersje bez OC ale wiedziec ze zaraz nic nie strzeli w kosmos. Prosilbym o lopatologiczne wytlumaczenie z gory dziekuje
Jeśli ma łeb na karku to nie ma się o co martwić.
Nić się nie spali, nie strzeli w kosmos.
Co do samych zestawów, kwestia w jakie gry gra.
Jeśli takie które mocno korzystają z CPU (głównie gry MMO) lepiej brać zestaw do OC natomiast jeśli w tego typu gry gra sporadycznie to lepszym wyborem będzie ten bez OC.
Czemu? Bo posiada znacznie mocniejszą kartę, a to ona gwarantuje FPSy w grach single.
P.S. Pamiętaj że jest możliwość złożenia innego (nowego) zestawu w wyznaczonym budżecie i złożonym specjalnie pod tego znajomego.
Wystarczy napisać na PW.
Ma duży sens kupowanie dysków SSHD(1TBHDD+8GB"SSD") zamiast zwykłego HDD? Różnica w cenie to tylko ok.100zł, nie wiem jak z jakością, awaryjnością i wzrostem wydajności. Czy jest to warte swojej ceny? Może poczekać, bo to stosunkowo nowe rozwiązanie. Z tego co czytałem, oglądałem to widoczna różnica jest przy rozruchu systemu(8s zamiast 18s w danym przypadku). Oczywiście nie ma się co rozpisywać o dyskach i systemach, nie w tym miejscu.
Szczerze, to wg mnie nie ma sensu. Wydaje mi się, że lepiej odłożyć te 100 zł i uzbierać kolejne 200 zł i mamy już dobry dysk SSD 120/128 GB. 300 zł to nie jest tak dużo a wzrost komfortu pracy jest bardzo zauważalny.
Hybryda... niby poprawa w testach widoczna, ale ja bym nie próbował.
Co innego gdyby to było połączenie 1TB HDD + 30GB SSD (minimum) i można by było zainstalować system własnie na tym SSDku... to by miało sens.
Aktualnie tylko WD (z tego co mi wiadomo) ma takie coś zastosowane w jednym z dysków.
1TB HDD + 120GB SSD... natomiast cena jest taka że lepiej kupić te dwie rzeczy osobno (~1100zł).
SIemka w zestawie za 3,1k nie byly dost juz te pamieci ale pewien gosci mi zaproponowal takie: Kingston HyperX 2x4GB 1600MHz DDR3 Non-ECC CL9 DIMM Plug n Play.
Powinno byc wszystko ok ?
Temat Zaktualizowany.
Wprowadzone co prawda tylko drobne poprawki + zmiana cen.