Propozycje gry strategicznej

Witam ,poszukuję jakieś gry strategicznej skupiającej się na rozwijaniu swojego państwa, grałem w CIV V i nawet mi się spodobała, więc szukam czegoś podobnego, niekoniecznie turowego.

Gra ma być dosyć nowa, nie lubię kwadratowej grafiki. Jakieś propozycje czego teraz spróbować?

Jeśli strategiczna, niekoniecznie wojenna (a nawet w ogóle nie wojenna) to polecam:

Tropico (najnowszego nie grałem, ale część 4 polecam z całego serca) czyli zostań Presidente bananowej republiki. Buduj bloki, odkładaj na prywatne konto, buduj farmy, odkładaj na prywatne konto, buduj elektrownie, odkładaj na prywatne konto... w imię ludu Tropico ofc. Gra humorystyczna.

Anno (dowolne, albo czasy odkryć nowego świata, albo przyszłość) - zarządzanie potrzebami społeczności i handel, seria z bardzo przyjemną grafiką.

Seria Total War czyli z nowszych to:

Medieval 2 - śtreddniowiecze

Empire - renesans

Napoleon - samodzielny dodatek do Empire skupiający się na Napolenie

Shogun 2 - Japonia w wiekach średnich

Rome 2 - starożytność

Gry są turowe, ale bitwy odbywają się w czasie rzeczywistym. Od Empire dostępne są także bitwy morskie.

Lepszego rozwoju państwa niż w tej serii nie znajdziesz.

Z trochę starszych była też świetna gra pt. Kingdom Knights jeśli dobrze pamiętam. Trochę podobna do serii TW. Warto sprawdzić jeśli nie grałeś. Miała świetną muzykę ;)

Spróbuj też serii Europa Universalis, albo Crusader Kings 2. To gry gdzie cały czas widzisz jedynie mapę i masz mnóstwo możliwości zarządzania państwem.

Dzięki za pomoc, sprawdzę je niedługo. :)

Jackieboyo

nieśmieszny żart w twojej sygnaturze ...

warn_ico.png
Offtop ~ NS

Ja bym polecił Europe Universalis :)

Jezeli chcesz rozwój Państwa to Grand Strategy,EU1,EU2,EU3,EU4 Lub Victoria 2 ew.HoI lub Crusader Kings wszystko ma rozwój państwa tylko w róznych okresach i różnie to wygląda.

rome 1 plus mody wiecej nie trzeba seria total war swietna, tez jestem za anno w najnowsze nie gralem ale stare fajne bylo. Sa tez gry na przegladarke setlersy i anno online. Kiedys gralem w gre co mozna bylo grac robakami amazankami i mrowami swietna gra tylko nie pamietam nazwy stara gra;p. Obczaj warlords 2-4.

Ja polecam sprawdzić serię Warlock (Master of the Arcane i The Exiled) taka Civka tyle, że w klimatach fantasy, również polecam Endless Legends (trochę inna i wciąż w fazie alpha).

Civka, Europa i w sumie tyle... z innych pozycji może nie wiem Age of Empires II, seria Total War może Settlersy?

Kiedys gralem w gre co mozna bylo grac robakami amazankami i mrowami swietna gra tylko nie pamietam nazwy stara gra;p.

Ta gra to Alien Nations 1 i 2 i zgadzam się, jest świetna :)

Polecam jeszcze Sins of Solar Empire. Co prawda państwa się tam nie prowadzi tak jak w Total War czy Europa Universalis, ale gra jest nieźle rozbudowana i jedna partia trwa bardzo długo, a ulepszeń i jednostek jest sporo.

Z RTSów pokroju Age of Empires czy StarCrafta, czyli bez rozbudowanego systemu zarządzania państwem, mogę polecić jeszcze:

Empire Earth 1 i 2 (dość stara)

Age of Mythology (dość stara, ale wyszła niedawno reedycja HD)

Cossacks 1 i 2 (dość stara)

Supreme Commander 1 i 2 (jedynka lepsza)

Anno 1404

Anno 2070 (najnowsza z serii, ale akurat mi nie podchodzi)

Rise of Nations (niedawno wyszła reedycja w HD)

Nikt jeszcze nie wspomniał o Twierdzy? o.o

To dziwne.

edit: fakt, mało tutaj z rozwijania państwa, masz rozwijanie miasta jeśli CIę to interesuje

poleciłbym HoMMa3 ale nie lubisz starej grafiki więc polecam serie Warhammera 40k oprócz Space Marine

Witam ,poszukuję jakieś gry strategicznej skupiającej się na rozwijaniu swojego państwa, grałem w CIV V i nawet mi się spodobała, więc szukam czegoś podobnego, niekoniecznie turowego.

Gra ma być dosyć nowa, nie lubię kwadratowej grafiki. Jakieś propozycje czego teraz spróbować?