Aby nasza strona mogła pójść do przodu, potrzebujemy wielkich kroków to przodu- małymi działaniami nie zdobędziemy zbyt wieluużytkowników. Przedstawiam tu propozycje reform, które w przyszłości mogą zaprocentować:
1. Reklamy na forum
Od razu napiszę, aby nie było kontrowersji- NIE chodzi mi o reklamy na stronie głównej forum, a tylko w miejscach, gdzie mogą przynieść webmasterowi większy zysk, co przełoży się na szybszy rozwój witryny, lepszy serwer i tak dalej. Ja też jestem fanem przekonania, że na tym forum nie powinno być reklam, ale jeśli będą w mało znaczących miejscach, to chyba nic się nie stanie.
O jakie miejsce mi dokładnie chodzi? Chodzi mi o reklamę pod teksem pojawiającym się za każdym razem, gdy piszemy nowy post- reklama w takim miejscu nie byłaby zbyt irytująca, a dodatkowe zyski (myślę, że całkiem spore) by przyszły...
2. Projekt EMO
Przede wszystkim ważne, aby był on widoczny na stronie głównej jako mały formularz albo chociaż widoczny link. Co do jakości to wiem, że będzie ona wysoka, a więc wystarczy napisać tylko to.
3. Rozwinięcie pomysłu na podkreślenie najważniejszych wydarzeń
Mamy coś takiego na stronie głównej, ale należy to rozwinąć. Nie wiem dokładnie, w jaki sposób, ale może dodając zakładki w podobny sposób jak na stronie CD-action (1. część dotyczyłaby strony i forum oraz nowości związanych z nimi, 2.- najważniejszych newsów, a za to 3.- najlepszych tekstów (jeśli na przykład ktoś napisałby świetny poradnik lub opis, to tam znalazł by się do niego link, a z boku znajdowałaby się grafika z gry, do której został napisany określony tekst).
4. Reklamowanie witryny
Reklamowanie może przebiegać na wiele sposobów- ja na przykład po napisaniu poradnika umieszczam do niego linki z wyjaśnieniem, że tylko na tej stronie będą wyglądały prawidłowo (przy okazji dobrze, że mamy nieco nietypowy BB-code). Działa to dobrze, ale potrzeba czegoś jeszcze lepszego. Nie mówię od razu o "profesjonalnych" reklamach, ale tu już coś sami wymyślcie, bo kreatywność mi się skończyła.
5. Ankiety na stronie głównej
Nie wymaga wyjaśnienia. Może tylko gadżet, ale większe ankiety na przykład raz na pół roku mogłyby przyciągnąć do nas dodatkowychużytkowników.
Nad samymi pomysłami dosyć długo się zastanawiałem, oceniłem, czy to na pewno pomoże. Mi wyszło, że to są zmiany na lepsze. A jak jest według was?
PS: Pomysły pogrupowałem w kolejności od najlepszego do najgorszego moim zdaniem.