Proste mmo

Witam, poszukuje mmo dla siebie, które nie jest przeladowane milionami mechanik. Easy to Play hard to master. F2p b2p abo nie stanowi problemu. Grałem
Metin 2
Shaiya

Z tytułów próbowałem gw2 eso, bdo, ale nie potrafiły mnie wciągnąć na dłużej
Albion online zagościł u mnie na dłużej bo ponad 200h lecz trochę przytłacza mnie tam przymus grania gildia (praca itd częściej mam czas samemu pobiegać niż ugadywac się z kimś)

Jak ktoś ma jakieś propozycje będę wdzięczny za pomoc :blush:

FF XIV ist gut

1lajk

Jak coś zaczyna przygodę w Final Fantasy możesz dołączyć gram już kilka godzin i faktycznie gra nie jest trudna no ale mam już 12 lvl a co robię to idź zabij pozbieraj ale klimat jest mega

Do 35 lvl jest darmowy trial a 1 postacią możesz pograć wszystkimi klasami
potem jest jakiś tam abonament

Jak coś priv

black desert jest bylejakie więc pasuje pod zwrot “proste” - wystarczy ci karta kredytowa :slight_smile:

1lajk

Metin2.pl

Jeszcze możesz obczaić Eternal Magic, wyszło akurat na Steam - gierka w swoich założeniach bardzo prosta, mocno WoWowata. Oczywiście jest p2w, ale “tak o” sobie można poklikać jak nie zależy ci na byciu w topce.

Tibia jest bardzo prosta. Chodzisz nam polowania ciułasz kasę na eq, robisz dostępy do lepszych miejsc, wypełniasz bestiary i tyle. WoW podobnie dobijasz do endgame, zbierasz eq robisz questy i farmisz.

1lajk

Jeżeli nie wykluczasz starszych gier (kilkuletnich) to polecam Tree of Savior.

plusy (według mnie):

• klasy, 5 głównych (wojownik, kleryk, wizard, strzelec i scout) i każda składa się z trzech podklas (wybieranych z kilkunastu danej klasy) spora różnorodność w ramach każdej klasy. Dodatkowo jest “święta trójca” i to całkiem dobrze działająca. Np strzelca możesz rozwijać pod kątem 4 rodzajów broni:
    • łuki
    • kusze (jednoręczne, więc w drugiej możesz mieć tarczę lub sztylet)
    • muszkiety
    • ręczne działa (jak lubisz totalną rozwałkę)
      możesz np sobie zrobić totalnego DPS pod łuki, ale możesz np dodać podklasę falkonera, który da Ci pomagającego w walce sokoła, możesz też zrobić sobie defensywnego kusznika, możliwości jest sporo.
  • przyjemna walka, czy to przy questach czy grindowaniu.
    (z jednej strony masz klasyczne zaznacz i atakuj, ale z drugiej strony - w związku z tym że większość skilli jest albo AoE albo trzeba nimi celować itp, powoduje że walka bywa bardzo dynamiczna i potrafi wciągnąć.
  • grafika niektórych lokacji jest bardzo klimatyczna, np:
    https://www.dropbox.com/s/4957k32tewnv9h1/20191213072443_1.jpg?dl=0
  • można sobie popykać casualowo po pracy, lewelując postać do 420 poziomu (ja gram sobie dwa tygodnie i mam 340 poziom
  • w przyszłym roku wychodzi update który wprowadzi 5 nowych podklas:
    • Arbalista (podklasa strzelca pod kusze)
    • Rangda (debufferowa podklasa scouta)
    • Crusader (podklasa kleryka)
    • Terramancer (podklasa wizarda)
    • Blossom Blader (podklasa warriora)
      Doda kilka nowych map, bossów, przedmiotów i podniesie level cap do 450.

wady (według mnie)

• średnie P2W
  • mapy są trochę klaustrofobiczne (wąskie korytarze)
  • brak klasycznego craftingu pełną gębą (jest tylko taki na dokładkę, bez wymagań rozwijania)
  • na serwerze europejskim jest wyraźnie mniej graczy (dlatego ja gram na serwerze SEA)

Nie wiem jak jest w endgame i na PvP.
edit//
Do przyjemnego grania potrzeba konta premium, ja dostałem jako powracający - premium na 28 dni, minęło dwa tygodnie a ja już zdążyłem zarobić kasę na następny miesiąc premium (można kupić za kasę z gry na AH) i dodatkowo jeszcze kupiłem sobie całkiem niezły młot unikatowy na AH - dla mojego mnicho/druida na 400 poziom.

1lajk

Do 35 lvla jeszcze nic się nie dzieje. Zabawa w używaniu skilli jak i samej fabule zaczyna się dopiero od pierwszego dodatku. Kupując grę, masz miesiąc grania w pakiecie ale tylko raz, bez względu na to czy kupisz wszystkie dodatki razem czy oddzielnie.
Najważniejsze to nauczyć się odczytywać mechaniki bossów bo addonów tu nie ma, z drugiej strony nie jest to też bajecznie trudne.

Eternal Magic nie jest prosta ma milion gówno systemów jak gierki mobilne bo nawet wygląda jak gra mobilna :stuck_out_tongue:

A może Eso? Parę skili grasz solo a na dungi się zapisujesz i lecisz z random ami do tego fajna rozgrywka ja pykalem po pracy i każdy Q dawał mi sporo frajdy, non targecik to i poszczelasz skilami heheh
Wiem że b2p ale teraz masz promo na Steam do 2 stycznia i możesz kupić tanio :blush:
Ja teraz gram w riders of icarus ale tam jest bardziej złożona gra, też popatrz np na gtav online, może to nie mmo ale frajdy będziesz miał sporo :grin: