Prywatne Serwery

Witam.

Nie wiem jak zacząć ten temat więc przejdę do sedna sprawy.

Jestem za tym żeby prywatne serwery były dozwolone na forum MMORPG.org.pl!

Dzz zaczął walczyć z prywatnymi serwerami, założył temat i uciekł z forum. Nie fajnie.

Co w tym takiego złego, że jedni gracze chcą sobie pograć na prywatnych serwerach? To aż takie złe? Jakby to było takie straszne to oficjalny serwer (firma, która stworzyła tą grę) zaczął by zamykać te serwery, zaczął by pisać pisma, zapraszać do sądów itp., ale tego nie robi. Dlaczego? Nie wiem, może cieszy się, że ktoś gra dalej w tą grę tylko na innych serwerach, że gra żyje, że ludzie starają ulepszać cały czas jakoś swoimi pomysłami tą grę.

Jednych przecież nie stać na to żeby płacił 60-80zł na prepaida do WoW'a i wolą sobie pograć na jakimś dobrym prywacie. Pewnie też by chcieli złożyć ekipę na ten serwer, a najlepiej przecież na naszym forum.

Podobnie wygląda sprawa z Tibią. Gracze szukają po OTS'ach starszych wersji żeby poczuć prawie tą samą atmosferę jaką kiedyś czuli, też chcieli by pewnie złożyć ekipę, bo samemu w końcu nudno. Druga sprawa jeszcze jedni chcą tylko pograć w Tibie żeby szybko się wyexpić i iść w PvP, jakiś war czy cuś. No i jeszcze są tacy, których po prostu nie stać na PACC'a.

Takich gier jest o wiele wiele wiele więcej, następnym przykładem może być MU Online, później Maple Story, jeszcze Lineage2, może też FlyFF itd.

To tyle, liczę, że administracja zmieni ten pkt w regulaminie.

Pozdrawiam.

A gdzie opcja "Obojętnie" ?

A gdzie opcja "Obojętnie" ?

Nie ma, to jest prosta ankieta.

Jak cię ten temat nie interesuje to po co tutaj zaglądasz?

Kolejny temat, który skończy się na przepychankach słownych dotyczących szkodliwości piractwa i tego, że niektórzy nadal nie są w stanie tego pojąć. Jasne, że lepiej mieć komercyjne rzeczy za darmo, wszystko wygrywać na loteriach albo rozkradać tak, żeby nas nie złapali. Z perspektywy konsumenta nic się przecież nie traci, a tylko zyskuje. Co jednak z wysiłkiem włożonym podczas lat pracy nad tytułami tylko po to, by ktoś znikomym kosztem zawłaszczył sobie tę pracę i wydawał na ustalonych przez siebie, bzdurnych warunkach?

Ja jestem na nie i do końca na nie pozostanę. To konkretne forum nie zatrzyma procesu piractwa w skali globalnej, ale w mikroskali ten krok jest całkiem pokaźny, a od zmieniania rzeczy w swoim otoczeniu należy zaczynać zmiany globalne. Dla darmozjadów i złodziei jest mnóstwo innych for, więc nie widzę problemu, aby gdzie indziej tworzyli swoją cebulacką brać.

#PlainLazy

Przykro mi, że muszę Cię o tym poinformować, ale ludzie grający na prywatnych serwerach szukają ludzi nawet na tym forum, po prostu się nie afiszują, że mowa o serwerze prywatnym. Tylko im życie utrudniasz, więc można powiedzieć że Twoja próba zmiany świata na lepsze zdaje się na nic ;)

Ja jestem jak najbardziej na tak ;)

A co z dobrem forum i portalu? usuwając prywatne servery wiele osób zrezygnuje z zaglądania tutaj, a chyba powinno być inaczej.

A co z dobrem forum i portalu? usuwając prywatne servery wiele osób zrezygnuje z zaglądania tutaj, a chyba powinno być inaczej.

tpb też się cieszy ogromną popularnością. Czemu nie iść dalej w tym kierunku i nie zrobić im konkurencji? Gwarantuję, że frekwencja skoczy jak w realu przed świętami.

@sim,

nadal powstrzymujemy darmową i dosłowną promocję nielegalnych źródeł.

aby gdzie indziej tworzyli swoją cebulacką brać.

Za każdym razem gdy widzę posty nawiązujące do cebulactwa, gimbazy etc przed oczami materializuje mi się 15-letni chłopczyk próbujący zwrócić na siebie uwagę poprzez tego typu frazesy. Mogłeś swoją wypowiedź sformułować inaczej, bo brzmi ona obecnie, zwłaszcza "w ustach" moderatora, żałośnie.

Wracając do tematu: dyskusja dotycząca piractwa już się odbyła i jest ona raczej zamknięta. Nic nie wskóracie ponieważ nie jest to forum publiczne, a należące do prywatnej osoby, która najwyraźniej nie życzy sobie nie tyle co propagowania, a zezwalania na zamieszczanie jakichkolwiek informacji na temat piracenia.

"Jednych przecież nie stać na to żeby płacił 60-80zł na prepaida do WoW'a."

"No i jeszcze są tacy, których po prostu nie stać na PACC'a."

Zawiało komuną. Niestety na tym polega świat w kapitaliźmie. Nie stać cię na telewizor 30 cali? Musisz zadowolić się mniejszym, a nie kraść ze sklepu. Twoje wymówki są... no właśnie.

Jestem przeciwko bezczelnym reklamom prywatnych serwerów na forum. Mieliśmy ich mnóstwo, zazwyczaj był to jeden post jednej osoby, tylko i wyłącznie w celach reklamowych.

Natomiast, jak najbardziej popieram:

-szukanie ekip/gildii/ludzi itd. na prywatne serwery. W końcu, szukamy ludzi do pogrania, co to komu szkodzi?

-polecanie prywatów użytkownikom forum. Nie na zasadzie reklamy, że "O, ten prywat ma takie a takie staty, graj tutaj", tylko, że ktoś prosi o doradzenie, którego wybrać i padają propozycje poparte argumentami.

Ludzie, nawet w momencie pisania przeze mnie tego posta szukają ekip i reklamują prywaty, po prostu tego nie widzimy.

Wracając do tematu: dyskusja dotycząca piractwa już się odbyła i jest ona raczej zamknięta. Nic nie wskóracie ponieważ nie jest to forum publiczne, a należące do prywatnej osoby, która najwyraźniej nie życzy sobie nie tyle co propagowania, a zezwalania na zamieszczanie jakichkolwiek informacji na temat piracenia.

Masz rację, forum jest własnością osoby prywatnej. Zmiany w regulaminie spowodowane były tymczasowymi nastrojami ówczesnej ekipy moderatorów oraz użytkowników forum, a nie osobistymi poglądami. Jako iż od pewnego czasu większość użytkowników - właściwie to od początku nowego regulaminu, po prostu ludzie nie zdawali sobie sprawy o jakichkolwiek zmianach - chce rozmawiać, szukać graczy na serwery prywatne dlatego starają się coś zmienić pisząc tego typu tematy dot. dyskusji, wyrażenia swojego zdania. Chmarusowi zapewne zależy na tym, żeby forum było miało dużo aktywnych użytkowników, więc skoro Ci(My) chcą zmian On zapewne pójdzie Nam na rękę.

"Jednych przecież nie stać na to żeby płacił 60-80zł na prepaida do WoW'a.""No i jeszcze są tacy, których po prostu nie stać na PACC'a." Zawiało komuną. Niestety na tym polega świat w kapitaliźmie. Nie stać cię na telewizor 30 cali? Musisz zadowolić się mniejszym, a nie kraść ze sklepu. Twoje wymówki są... no właśnie.

Mylisz pojęcia. To nie użytkownicy kradną tylko właściciele prywatnych serwerów jak już. Wytłumaczę to na prostym przykładzie:

Polsat zakodował mecze siatkówki, jeśli zapłaciłeś mogłeś oglądać. Ktoś nie zapłacił i udostępnia te mecze za darmo, bądź za dopłatą. Nie można karać widzów(w tym wypadku graczy) że z tego korzystają, skoro sami nie łamią prawa, a mają możliwość za darmo, bądź odpłatnie(znacząco mniej) korzystać z tego samego co ktoś płacący normalnie, oczywiście korzystanie z owych serwerów ma swoje minusy, jeśli chcesz ich uniknąć wybierasz drogę oficjalną.

Tylko, że znacząca różnica polega na tym iż Polsat od razu by się przypierdzielił i złozył sprawę do sądu itp., itd., natomiast większość właścicieli gier oficjalnych ma to w nosie :)

Kiedyś się pisało takie tamaty i nikomu nic nie przeszkadzało... A teraz nagle cos sie odmienilo, tylko nie wiem czemu, skoro duzo ludzi dalej pisze, lub cyzta stare posty... To jest forum o grach czyli bez podzialu czy prywatny czy publiczny... gra to gra... Chociaz jesli bysmy napisali o Sunwellu, na forum blizzarda i nagle dostalibysmy bana, to jeszcze bym zrozumiala inicjatywe, ale tutaj... bez przesady... To tak jak by nie pisac o Doujinshi na portalu mangowym...

Jejku to jest chyba już 4 temat o tym. Weźcie się ogarnijcie. Skoro tamte tematy nic nie wskurały to następny coś zmieni?

Co z tego, że coś kosztuje, co z tego że masa osób gra na piratach, co z tego że nie wszystkich stać na grę? Tutaj jest to zabronione.

Pozwólcie im na szukanie tej ekipy do gry na serwerze. Będzie spokój.

Kolejny temat, który skończy się na przepychankach słownych dotyczących szkodliwości piractwa i tego, że niektórzy nadal nie są w stanie tego pojąć. Jasne, że lepiej mieć komercyjne rzeczy za darmo, wszystko wygrywać na loteriach albo rozkradać tak, żeby nas nie złapali. Z perspektywy konsumenta nic się przecież nie traci, a tylko zyskuje. Co jednak z wysiłkiem włożonym podczas lat pracy nad tytułami tylko po to, by ktoś znikomym kosztem zawłaszczył sobie tę pracę i wydawał na ustalonych przez siebie, bzdurnych warunkach?Ja jestem na nie i do końca na nie pozostanę. To konkretne forum nie zatrzyma procesu piractwa w skali globalnej, ale w mikroskali ten krok jest całkiem pokaźny, a od zmieniania rzeczy w swoim otoczeniu należy zaczynać zmiany globalne. Dla darmozjadów i złodziei jest mnóstwo innych for, więc nie widzę problemu, aby gdzie indziej tworzyli swoją cebulacką brać.

Zacznijmy od tego, że prywatne serwery nie są tym samym co piractwo, nie wiem kto wpadł na tak genialny pomysł.

ta ostanie 4 wary jakie dostałem to za to że reklamowałem prywatne serwery l2 a po 2 godzinach ktoś zrobił temat o L2 i jak byk były tak screeny z prywatnych serwerów. Jak tu żyć jak każdy robi to co chce i z wielkim szacunkiem do Might'a ale dał te ostrzeżenie na prawdę wielu osobom i powinny być usunięte. Jeżeli istnieją prywatne serwery do WoW'a i Blizzard o tym wie i nic z tym nie robi więc sytuacja jest jasna dla każdego. Musieli jednak znaleźć się "obrońcy dziewic" i karać teraz każdego kto reklamuje prywatne serwery nawet prywatne firmy zaczęły reklamować więc Dzz też im wypowie wojnę heheh śmieszne zachowanie dorosłych ludzi. Savl mam nadzieję że zrobisz z tym porządek i btw dobra ankieta

Skrytek, co z tego, że to już któryś temat, a ile było powstań? Ludzie się buntują i tyle. :)

Zacznijmy od tego, że prywatne serwery nie są tym samym co piractwo, nie wiem kto wpadł na tak genialny pomysł.

W ogólnym rozrachunku i tak rozchodzi się o to, że wykorzystywana jest ciężka praca czyichś ludzi, by inni mieli do tej pracy dostęp za darmo lub na przykład na innych warunkach (bez item shopu, jeżeli jest f2p itp.). To bardziej moralny dylemat, aniżeli prawny, chociaż w kwestii regulaminów - wykorzystanie zmodyfikowanych klientów gier samo w sobie łamie chyba regulaminy autorskie tytułów.

Co do poprzednich postów - wszystko tak naprawdę jest w rękach użytkowników. Ta zmiana została wprowadzona ówczesną większością głosów i nie miało to nic wspólnego z decyzją właściciela forum (bo on tu raczej nie bywa :P). Sprawy mogą być zmieniane zarówno w jedną jak i w drugą stronę, a ja po prostu przeciwko tej drugiej stronie wnoszę sprzeciw. Co z tym zrobicie - wasza decyzja, bo to dla was forum przede wszystkim, a nie dla administracji, która i tak się na nim udziela sporadycznie.

@Ajron

Co w tym złego, że ktoś kradnie?

Nie chcemy Was na siłę umoralniać, jednak nie zmienia to faktu, że tak jak powiedział Plain od czegoś trzeba zacząć. W skali mikro jest to dość dużo krok naprzód. Także regulamin zostaję nietknięty na tę chwilę.

Dziękuję, dobranoc.

mod_ico.png
dobranoc:)

Witam.

Nie wiem jak zacząć ten temat więc przejdę do sedna sprawy.

Jestem za tym żeby prywatne serwery były dozwolone na forum MMORPG.org.pl!

Dzz zaczął walczyć z prywatnymi serwerami, założył temat i uciekł z forum. Nie fajnie.

Co w tym takiego złego, że jedni gracze chcą sobie pograć na prywatnych serwerach? To aż takie złe? Jakby to było takie straszne to oficjalny serwer (firma, która stworzyła tą grę) zaczął by zamykać te serwery, zaczął by pisać pisma, zapraszać do sądów itp., ale tego nie robi. Dlaczego? Nie wiem, może cieszy się, że ktoś gra dalej w tą grę tylko na innych serwerach, że gra żyje, że ludzie starają ulepszać cały czas jakoś swoimi pomysłami tą grę.

Jednych przecież nie stać na to żeby płacił 60-80zł na prepaida do WoW'a i wolą sobie pograć na jakimś dobrym prywacie. Pewnie też by chcieli złożyć ekipę na ten serwer, a najlepiej przecież na naszym forum.

Podobnie wygląda sprawa z Tibią. Gracze szukają po OTS'ach starszych wersji żeby poczuć prawie tą samą atmosferę jaką kiedyś czuli, też chcieli by pewnie złożyć ekipę, bo samemu w końcu nudno. Druga sprawa jeszcze jedni chcą tylko pograć w Tibie żeby szybko się wyexpić i iść w PvP, jakiś war czy cuś. No i jeszcze są tacy, których po prostu nie stać na PACC'a.

Takich gier jest o wiele wiele wiele więcej, następnym przykładem może być MU Online, później Maple Story, jeszcze Lineage2, może też FlyFF itd.

To tyle, liczę, że administracja zmieni ten pkt w regulaminie.

Pozdrawiam.