Przałączenie grafiki w Laptopie

Witam Wszystkich.

Zakupiłem ostatnio laptop http://allegro.pl/laptop-lenovo-gamer-g50-a6-quad-12gb-r5-m330-1tb-i5742913714.html .

Poniżej podam krótką specyfikacje:

Procesor (rodzaj): AMD Quad-Core A6-Series

Procesor (taktowanie): 4 x 1.8 GHz Turbo 2.4GHz

Procesor (opis): AMD® A6-6310 4 x 1800MHz (2MB Cache, Turbo 2400MHz)

Pamięć zainstalowana (pojemność):12 GB (4GB + 8GB rozszerzenie)

Pamięć (technologia): DDR3 1600 MHz

Dysk twardy (pojemność):1000GB (1TB)

Karta graficzna (producent):AMD Radeon

Karta graficzna (model):Graphics R4 + Radeon R5 M330

Karta graficzna (pamięć karty):1024 MB (DDR3)

AMD A4 jest to karta zintegrowana z procesorem. Natomiast AMD R5 M330 jest to karta dedykowana.

Te dwie karty powinny działać tak że przy większej wydajności powinna się odpalać ta AMD Radeon R5 M330 a przy mniejszej wydajności ta R4. Problem żely w tym że ta dedykowana R5 nie chce mi się wogóle przełączyć. System widzi obydwie karty graficzne jednak nie moge jej w żaden spdób zmusić do uruchomienia w żadnej grze czy programie. Próbowałem ustawiać w Catalyst Control Center na wysoką wydajność przy grach jednak to nic nie pomogło. Aktualizacja sterowników również nic nie pomogło.

Jeżeli miałby ktoś jakikolwiek pomysł na zmuszenie karty dedykowanej do pracy to niech wyrazi swoją opinie. Czekam na waszą pomoc. Gry owszem może i chodzą na tej zintegrowanej ale to jeszcze nie jest to co powinno dlatego POMÓŻCIE!!!

Ta karta i procesor to nie demony szybkości i ich wydajność w grach nigdy nie będzie spektakularna. Jesteś pewny, że karta nie działa? Może zwyczajnie jest słaba, a tobie się wydaje że powinno działać lepiej...

Jeżeli jednak chcesz się upewnić to odpal biosa i tam zwyczajnie zintegrowaną całkowicie wyłącz.

Jest jaki jest, ale jestem pewny że dedykowana na 100% sie nie przełancza. A w BIOSIE moge wyłaczyć ale tylko dedykowaną karte :unsure:

u mnie w momencie przełączania grafiki od razu włącza się chłodzenie, i dzięki temu wiem kiedy na 100% się włącza a kiedy nie.

ściągnij stery pod swoją kartę (aha i uważaj, bo sporo osób głupio ściąga do stacjonarnej wersji zamiast do mobilnej)

Sterowniki ściągałem bezpośrednio ze strony producenta w moim wypadku ze strony lenovo. Bez skutku :(

Jak klikniesz prawym np na ikonie gierki masz coś takiego jak "Uruchom z procesorem graficznym"?

a to nie jest tylko z nvidia optimus ? amd pewnie ma własną technologię i nie musi mieć wcale " uruchom z procesorem graficznym..."

Nie jak klikne prawym to nie mam czegoś takiego. Ktoś ma jeszcze jakieś pomysły?

trzeba byc idiota by majac 1 grafike wbudowana na cpu wylaczyc w biosie o ile sie da bo ta zintegrowana trzyma np aero pulpit itd a 2gpu daje fps-y w grach. W kartach gforce klikasz prawym myszy na pulpicie panel sterowania nvidia tam ustawienia 3d inne programy szukasz albo podajesz lokalizacje i wybierasz procesor graficzny w ukladach ati nie pamietam.

W przypadku kart Nvidii nie ma większego problemu ze sprawdzaniem lub zmienianiem domyślnych ustawień dla kart graficznych - istnieje program Nvidia Inspector. Jeśli chodzi o AMD - istnieje ekwiwalent Nvidia Inspectora dla kart AMD tzw. RadeonPro, jednakże chyba nie jest już wspierany i update'owany przez producenta. Niemniej polecam spróbować, podobno dalej działa bez problemu.

Ogólnie laptopy z dedykiem od AMD są okropnie problematyczne. Sam męczę się z moim Lenovo i już nigdy nie kupie laptopa z Radeonem bo nie dość że czasami sterownik przestaje działać bez powodu to przy podłączeniu drugiego monitora połowa ekranu jest czarna :/ Tylko nVidia :)

Próbowałem kombinować wczoraj z tym programikiem RadeonPRo jednak nic nieuzyskałem. Ktoś ma jeszcze jakiś pomysł?

https://www.youtube.com/watch?v=PE3tECYUkBM
Może to pomoże:)

Dzięki. Ale przecież ja nie mam zaintegrowanej Intela.

A może przejdziesz się do jakiegoś serwisu komputerowego jeśli masz takowy w swojej okolicy i po prostu zapytasz się ludzi którzy powinni wiedzieć jak ci pomóc.No chyba, że jednak odnajdziesz przyczynę na własną ręką.

Jest ich wiele w mojej okolicy :P Jednak znawcy twierdzili że nie mam dobrych sterowników i na tym kończyła się zawsze rozmowa.

Wiesz i tutaj może jednak coś w tym jest.Miałem identyczną sytuację do twojej gdy nie mogłem odpalić gier na moim gtx 860m tylko cały czas odpalało mi na karcie zintegrowanej.Zupełnie jakby padła mi dedykowana karta a takie zjawisko miałem po aktualizacji sterów na najnowsze.Gdy przywróciłem poprzednią wersję moja karta zaczęła ponownie chodzić jak trzeba.

Jak przyszedł do mnie klient z MSI, który miał podobny problem to wystarczyło zaktualizować BIOS.

Znajomy tego gościa wgrał mu jakiś program i powiedział, że kartę graficzną trzeba, uwaga: WZBUDZAĆ. Potem jak już "wzbudzanie" przestało działać stwierdził, że karta jest uszkodzona. Właściciel MSI wychodząc z mojego sklepu był niezwykle uradowany, że jego laptop nie skończył w śmieciach i zdecydował się nawet na czyszczenie chłodzenia.

Generalnie są serwisy i "serwisy" tak samo jak dobrzy znajomi informatycy i pseudo znawcy, którym lepiej swojego komputera nie oddawać. Jak już kiedyś mówiłem, kiedy oddajesz komputer do serwisu to ten serwis powinien dać Ci potwierdzenie przyjęcia do naprawy wraz z notką w jakim stanie komputer przyjął. Jeśli coś popsuje to odpowiada za to, w przeciwieństwie do dobrych znajomych.

Przyczyn problemów z przełączaniem grafiki może być pierdyliard. Zaczynając na jakimś programie blokującym tę możliwość/windowsie i kończąc na fizycznej usterce w laptopie. Często bywa tak, że dany problem się powiela w konkretnym modelu, dlatego zachęcam do googlowania w języku angielskim, może coś znajdziesz. Jeśli to nie odniesie skutku oddajesz lapka na gwarancję dokumentując problem zdjęciem lub filmikiem z opisem. Jak nie ma gwarancji to idziesz do serwisu komputerowego i niech się męczą.

Witam Wszystkich.

Zakupiłem ostatnio laptop http://allegro.pl/laptop-lenovo-gamer-g50-a6-quad-12gb-r5-m330-1tb-i5742913714.html .

Poniżej podam krótką specyfikacje:

Procesor (rodzaj): AMD Quad-Core A6-Series

Procesor (taktowanie): 4 x 1.8 GHz Turbo 2.4GHz

Procesor (opis): AMD® A6-6310 4 x 1800MHz (2MB Cache, Turbo 2400MHz)

Pamięć zainstalowana (pojemność):12 GB (4GB + 8GB rozszerzenie)

Pamięć (technologia): DDR3 1600 MHz

Dysk twardy (pojemność):1000GB (1TB)

Karta graficzna (producent):AMD Radeon

Karta graficzna (model):Graphics R4 + Radeon R5 M330

Karta graficzna (pamięć karty):1024 MB (DDR3)

AMD A4 jest to karta zintegrowana z procesorem. Natomiast AMD R5 M330 jest to karta dedykowana.

Te dwie karty powinny działać tak że przy większej wydajności powinna się odpalać ta AMD Radeon R5 M330 a przy mniejszej wydajności ta R4. Problem żely w tym że ta dedykowana R5 nie chce mi się wogóle przełączyć. System widzi obydwie karty graficzne jednak nie moge jej w żaden spdób zmusić do uruchomienia w żadnej grze czy programie. Próbowałem ustawiać w Catalyst Control Center na wysoką wydajność przy grach jednak to nic nie pomogło. Aktualizacja sterowników również nic nie pomogło.

Jeżeli miałby ktoś jakikolwiek pomysł na zmuszenie karty dedykowanej do pracy to niech wyrazi swoją opinie. Czekam na waszą pomoc. Gry owszem może i chodzą na tej zintegrowanej ale to jeszcze nie jest to co powinno dlatego POMÓŻCIE!!!