Przeglądarkowa, żartobliwa gra RPG

Cześć, od około miesiąca uczę się pisania stron internetowych w języku PHP. W tym celu zacząłem tworzyć grę przeglądarkową, którą jednak postanowiłem również upublicznić i bardziej rozwinąć. Chciałbym dowiedzieć się, czy jest grywalna, gdzie popełniłem błędy i dostać pomysły na kolejne funkcje. Z góry dziękuję za poświęcony czas.

ZadywiarzE - gra RPG

image
image
image

Jako dobry człowiek informuję :D. E-mail, o ile dobrze wiem, zalicza się do danych osobowych. Więc jeśli formularz rejestracyjny jest u ciebie czymś więcej niż wydmuszką i w jakiś sposób przechowujesz to, co użytkownik tam wprowadza, to podlega to pod przetwarzanie danych osobowych i polecałbym zgłębić temat, czy twoja aplikacja spełnia wszelkie wymagania w tym zakresie.

• PHP ssie ale to tylko moja prywatna opinia i w 2023 uczybym sie chyba innego jezyka.
  • Nie zarejestrowaem sie bo nie widze nigdzie TOS ani Privacy Policy, nie wiem co robisz z moimi danymi czy je przetrzymujesz jak dlugo? jakie dane telemetryczne oprocz maila zbierasz? Czy masz prawo mojeog maila pozniej sprzedac? Wielkie red flag, szczeglnie o tym co kolega wspomnial wyzej, mozesz po wycieku sie preoblemow nawabic jak nie zabezpieczysz danych
  • Rozumiem ze nie jestes grafikiem ale polecam assety sobie przez AI wygenerowac DALL-E np, bedzie wygladalo o wiele lepiej, bo teraz wiadomo ze jak kodzisz to w kodzie sie wszyskto dzieje ale UI/UX low effort

EDIT:

• Poinspectowalem troche, i jako ze sie uczysz programowania dam Ci kilka tipow, nie nazywaj zmiennych funkcji ani szczegolnie klas w CSS po polsku… I nie dlatego ze Polski ble, tylko sa inne powody, chcesz to powiedz zglebie.
  • Fonty Ci sie laduja niepotrzebnie duzo i za duzo
  • Ogolnie warto sobie rozdzielic Frontend/Backend niz serwowac cala appke z servera PHP, mozesz dorzucic tam jakis prosty front np htmx i weryfikowac przy requescie zasobyz serverem i wtedy appka dziala czesciowo client-side co ci daje wieksze mozliwosci na froncie handlowania formularzy itp
  • BTW. Ux mocno ssie, sprobowalem sie na fake maila zarejestrowac, nie umiem xD zrob normalny formularz a nie takie cudo, zapnij jakas libke i daj mozliwosc logowania np gmailem

EDIT2:

• Widze jak rejestracja dziala, 0 walidacji informajci zwrotnej do usera cyz maila sie nie zgadz,a dlatego taka nieoczywista jets ta rejestracja szczegolnie jak sie pomylisz

Ogolnie duuuuuuuuuuuuuuuuuzo przed Toba, to jest bardoz basic i wiele podstawowych bledow widze, ale nie pooddawaj sie :slight_smile:

3lajki
  • CSS miejscami mocno rozjeżdża. Po zalogowaniu div z klasą “kontent” znalazł się pod elementem “panelProfil” oraz “przenosnyProfil”

• Widzę, że używasz propki float pozycjonując elementy w CSS. Nie rób tego, gdyż jest to po prostu przestarzałe rozwiązanie. W tym momencie CSS oferuje takie rzeczy jak flexbox oraz grid. Zgłęb sobie te tematy. Przy ich użyciu o wiele łatwiej o responsywność na stronach

W kwestii tego co powiedział kolega wyżej. Też uważam, że aktualnie PHP to nie jest najlepszy wybór do rozpoczęcia nauki. Z prostej przyczyny, może i żyje, ale co to za życie. Post sam w sobie tego nie dotyczył, ale PHP jest raczej archaiczną technologią, której zakładam, żadna z firm nie wybierze do nowej aplikacji. W Web Devie, na ten moment króluje JavaScript i zrobisz jak uważasz, ale sugerowałbym raczej zabrać się za jego podstawy. Później zdecydować się na naukę jakiegoś frameworka jak React, Vue lub Angular, lub jeśli bardziej będzie kręcił cię Backend to Express czy inny Nest.js. Ewentualnie spróbować zrobić z siebie Fullstacka. Oczywiście to tylko sugestia.

1lajk

Dziękuję wam wszystkim za opinie. Jestem świeżo po podstawach i szukam kierunku dalszego rozwoju, dzięki wam rozumiem czego powinienem uczyć się w najbliższym czasie, a gdy kurs dobiegł końca to nie bardzo wiedziałem od czego zacząć. Nie spodziewałem się uzyskać tak wyczerpujących odpowiedzi :smiley: :facepunch:

Na wiekszym ekranie sidebar jest fixed i przykrywa content jak juz wejdziesz do gry, ogolnie jako ze robisz gre webowa, to olej RWD i skup sie na 1024px + i pod taka rozdzialke projektuj interface. Plus to co mowilem wyzej, jak rodzielisz backend/frontend na osobne serwisy, wtedy robisz sobie webowy serwis pod 1024px + i orzystasz ze swojego PHP API. I np za rok jak Ci pyknie gra sukcessem to mozesz w jakims React Native prosta mobilke na androida/iosa na raz napisac i consumować ten sam backend, wiec tam mozesz przemyslany lepszu UI zrobic np :slight_smile:

1lajk