Przegrzany laptop

Witam wszystkich . Od dłuższego czasu zauważyłem że mój laptop się przegrzewa. gry mało wymagające wyłączają się co kilka minut (zazwyczaj powietrze wychodzi wtedy mocniejsze i bardzo ciepłe). Dodam że w te same gry grałem kilka lat temu na tym samym sprzęcie i nie było mowy o czymś takim, mogłem grać w nie godzinami i nic się nie działo. Dziwi mnie to tym bardziej że jakiś miesiąc temu byłem już naprawdę zły i oddałem go do gościa który pracuje w jakimś tam serwisie. Po tygodniu oddał laptopa i powiedział że wymienił pastę i wyczyścił go. za całość zapłąciłęm koło 30 zł. Od razu postanowiłem go włączyć i okazało się że nic kompletnie się nie zmieniło, o ile nie jest gorzej.Dodam że laptop był formatowany około rok temu. Pomocy :(

Jaki laptop?

Dodam że w te same gry grałem kilka lat temu na tym samym sprzęcie i nie było mowy o czymś takim, mogłem grać w nie godzinami i nic się nie działo.

Tutaj jest pies pogrzebany. Laptopy nie służą do gier. Nawet wyczesane gejmingowe cuda zaczynają padać po 2-3 latach intensywnego używania. Laptop to narzędzie do pracy w delegacji/podróży.

Możesz czarować z podkładkami chłodzącymi, reinstalacją windowsa, czyszczeniem, ale za wiele nie zdziałasz.

Nawet wyczesane gejmingowe cuda zaczynają padać po 2-3 latach intensywnego używania.

Zaraz po gwarancji należy zmienić pastę termo przewodzącą ;)

Laptopy nie służą do gier. Nawet wyczesane gejmingowe cuda zaczynają padać po 2-3 latach intensywnego używania. Laptop to narzędzie do pracy w delegacji/podróży.

Poproszę źródło na poparcie takich tez.

Tutaj jest pies pogrzebany. Laptopy nie służą do gier. Nawet wyczesane gejmingowe cuda zaczynają padać po 2-3 latach intensywnego używania. Laptop to narzędzie do pracy w delegacji/podróży.

Możesz czarować z podkładkami chłodzącymi, reinstalacją windowsa, czyszczeniem, ale za wiele nie zdziałasz.

zdejmujesz obudowe z dołu czyścisz wiatrak i przedmuchujesz z kurzu i odrazu ci fps wraca i mniej sie grzeje ... wiem bo mi spadały fps i się sprzęt grzał ale zdjełem dolną klapke na stałe czyszcze lapka co miesiąc dokładnie i już nie mam problemu z wydajnością ani przegrzewaniem dodam tylko że mój laptop to shit od lenovo który od nowości miał problemy z "zuzyciem dysku" xD wszystko sie da zrobić jeżeli sie chce i prosze nie słuchac tej pani bo jak widać pojęcia niema o czym mówi ;] Pozdrawiam

Posiadam laptopa od ponad 3lat intensywnie używane w grach nie było wymiany pasty na procu ani na GPU dalej działa ok Tylko że mój ma podzespoły aluminiowe i ma temperatura mniejszą niż zwykłe lapki :P

Witam wszystkich . Od dłuższego czasu zauważyłem że mój laptop się przegrzewa. gry mało wymagające wyłączają się co kilka minut (zazwyczaj powietrze wychodzi wtedy mocniejsze i bardzo ciepłe). Dodam że w te same gry grałem kilka lat temu na tym samym sprzęcie i nie było mowy o czymś takim, mogłem grać w nie godzinami i nic się nie działo. Dziwi mnie to tym bardziej że jakiś miesiąc temu byłem już naprawdę zły i oddałem go do gościa który pracuje w jakimś tam serwisie. Po tygodniu oddał laptopa i powiedział że wymienił pastę i wyczyścił go. za całość zapłąciłęm koło 30 zł. Od razu postanowiłem go włączyć i okazało się że nic kompletnie się nie zmieniło, o ile nie jest gorzej.Dodam że laptop był formatowany około rok temu. Pomocy :(

co xD

Sam miałem lapka, który grzał się niesamowicie. Lenovo y50-70 - jakiś debil zamontował wywietrzniki na spodzie laptopa, a z tyłu jedynie dwa małe lufty, które fabrycznie są zamknięte. Innymi słowy - ten laptop nie miał żadnego chłodzenia czy wentylacji. Mimo to przez długi czas, bo ok. roku, półtora, nie było większych problemów. Potem jednak pojawiły się spadki fps, dziwne ściny. Sprawę rozwiązało wykręcenie blokad dopływu powietrza z tyłu, podkładka chłodząca, która nie tyle miała chłodzić, co sprawiać, że laptop nie stoi na blacie i ma nieblokowane wyloty z dołu, nałożenie pasty i wewnętrzne czyszczenie. I od tej pory czyszczenie co miesiąc-dwa. Aktualnie laptop ma ponad trzy lata, korzysta z niego teraz moja siostra i działa na nim choćby GTA V na średnich mieszanych z wysokimi.