Sernik deserowy
• 7 - 8 łodyg rabarbaru**
• 1/2 szklanki cukru
• 1 - 2 łyżeczki pasty waniliowej
• 3 łyżki rumu (opcjonalnie), użyłam Bacardi
• 2 galaretki o smaku malinowym (ok. 70 g każda)
* lub ziarenka wyłuskane z 1/2 lub 1 laski wanilii, ewentualnie 1 łyżka cukru wanilinowego z prawdziwą wanilią, cukru wanilinowego lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
**jeśli nie jesteś wielkim smakoszem rabarbaru, możesz użyć mniejszej jego ilości - około 5 łodyg (do mniejszej ilości rabarbaru dajemy mniej cukru - około 5 łyżek).
Prostokątna forma o wymiarach minimum 20 x 30 cm lub około 21 x 33 cm, ewentualnie okrągła tortownica o średnicy około 26 - 27 cm.