Przycinanie się komputera podczas grania

Hej

Od pewnego czasu zauważyłem że podczas grania w np. World of Tanks, NFS Carbon, mój komputer co jakiś czas przycina się (na 5-7 sekund) po czym wszystko wraca do normy. Ścinki mają miejsce co jakieś 3-4 minuty na okrągło, bez względu na to czy to gra multiplayer, czy singleplayer. Wymagania sprzętowe gier i ustawienia także nie mają nic wspólnego bo testowałem i na najniższych, jak i na najwyższych detalach, zawsze tak samo.

Mój antyk to:

System: Microsoft Windows XP Professional

Dodatek service pack 3

Płyta główna: Asus M2N-E SLI

Procesor: AMD Athlon 64 X2 Dual Core Processor 4000+

RAM: 2gb

Karta graficzna: NVIDIA GeForce 9400 GT

Karta dźwiękowa oraz sieciowa zintegrowane

Podejrzewam że to wina dysku twardego, chociaż World of Tanks mam na dysku C (Seagate 40gb) a NFS Carbon na dysku D (Seagate 160gb).

Kiedy ostatnio czyściłeś komputer?

Jeśli chodzi Ci i sprzątanie go w środku to wczoraj, przeinstalowywałem także system, zainstalowałem wszystkie sterowniki i wszystko co potrzebne lecz problem nie ustąpił.

czyszczenie komputera z kurzu.

włączenie gry i z minimalizowanie jej i sprawdzenie w procesach co tyle żre ... ( ot jak jakiś wirus to skanujemy )

komputer bez gier nawet się nie zacina etc jak rozumiem ?

Komputer bez gier się nie zacina, z kurzu jest wyczyszczony każdy zakamarek, CCleaner także wysprzątał cały system.

Dla pewności sprawdź temperatury programem SpeedFan. Tak czy inaczej, kontynuując... Spróbuj zdefragmentować ten dysk, na którym nie instalowałeś systemu(bo ten z systemem raczej nie jest pofragmentowany), lecz raczej to nie pomoże, ale spróbować zawsze warto.

Defragmentacja dysku trwa kilka godzin, odpuściłem po 30 minutach gdy wskoczyło 2% :)

Temperatura dysku na którym znajduje się system (Seagate 40gb) to 42 C

Temperatura drugiego dysku (Seagate 160gb) to 37 C

Jeżeli np. chodzisz po necie i nagle ścina na 2-3 sekundy, to problem jest z dyskiem możesz go całkowicie sformatować i próbować, ja niestety tak dobrze nie miałem i musiałem go wymienić.

Problem jest jedynie w grach, na "zewnątrz" nie doświadczyłem żadnych ścinek

Jakbyś mógł to podaj też temperatury reszty podzespołów, co do defragmentacji, spróbuj programem Defraggler.

@down:

Ni w cholerę nie wiem o co chodzi. pierwszy Temp1 to prawdopodobnie CPU, a on hasa normalnie w zakresie 55C-72C, więc raczej nie tu problem leży.

beztytuutec.png

Uploaded with ImageShack.us

Tak mi się działo kiedy mój stary procek się palił. Pozipał w ten sposób przez tydzień i padł na amen, a wraz z nim poszła płyta główna xd

Just saying.

To może być przez monitor lub myszkę. Też tak miałem .

Jeśli po ścince miga ci ekran na czarno to przyczyną może być karta graficzna, zakładając, że software masz czysty.

A jeśli nie, to wejdź do panelu sterowania -> narzędzia administracyjne -> podgląd zdarzeń i poszukaj w System oraz Application błędów w czasie gdy się przycina. Jeśli są tam, to wklep kod błędu do google. Mi kiedyś w podobny sposób przycinał kompa odtwarzacz CD. Niby nieużywany, ale co pewien czas komp robił trytytytytytyty na parę sekund dopóki go nie odłączyłem.

Jeśli nie masz kodu błędu, to odłącz wszystkie zbędne podzespoły (USB, CD-ROM, Drukarki, Klawiatury, słuchawki i tak dalej), odpal coś obciążającego kompa i zobacz czy wtedy coś się dzieje. Przyczyną może być też padający zasilacz. Napięcie się waha i komp się przycina.

Awarii dysku twardego zwykle towarzyszy charakterystyczny dźwięk (padający dysk robi takie Ziuuuuuuuuuu jakby się wyłączał, a potem klika i wraca do formy).

te temperatury to podczas gry sprawdzałeś czy nie? jeśli nie to powinieneś wiedzieć, że podczas gry mogą być sporo większe, a więc zastanowiłbym się nad chłodzeniem na procek.

Zasilacz mam nowiutki. Procesor i inne podzespoły są chłodzone wystarczająco, 1 wentylator na karte graficzną, 1 na procesor, 1 na dyski twarde i jeden w zasilaczu, tak więc chłodzenie mam lepsze niż w lodówce :)

też miałem takie freezy tylko nie na pare sekund, musiałem resetować kompa...pomogła zmiana ramu, zasilacza i karty graficznej. nie wiem co dokładnie pomogło, najprawdopodobniej to wina grafy, lub procka, bo tnie ci się podczas gier i coś nie daje rady : p jakbyś miał możliwość pożyczyć od kogoś np. grafe lub procka i zobaczyć wtedy czy nadal będzie problem..

Możliwe też, że muli przez to, że podzespoły za małą temperaturę mają. :D

@down:

Spróbuj schłodzić w cholerę np. procesor.

@edit:

Tak czy inaczej to było dla jaj, bo wątpię, że ma, aż taki mróz w komputerze(mimo, że napisał, że chłodzenie lepsze, niż w lodówce). Ale jakbyś go wystawił w zimę na parapet to byś miał problemy z działaniem. :D

Możliwe też, że muli przez to, że podzespoły za małą temperaturę mają.

To mnie rozwaliłeś...to na pewno nie to!

Hej

Od pewnego czasu zauważyłem że podczas grania w np. World of Tanks, NFS Carbon, mój komputer co jakiś czas przycina się (na 5-7 sekund) po czym wszystko wraca do normy. Ścinki mają miejsce co jakieś 3-4 minuty na okrągło, bez względu na to czy to gra multiplayer, czy singleplayer. Wymagania sprzętowe gier i ustawienia także nie mają nic wspólnego bo testowałem i na najniższych, jak i na najwyższych detalach, zawsze tak samo.

Mój antyk to:

System: Microsoft Windows XP Professional

Dodatek service pack 3

Płyta główna: Asus M2N-E SLI

Procesor: AMD Athlon 64 X2 Dual Core Processor 4000+

RAM: 2gb

Karta graficzna: NVIDIA GeForce 9400 GT

Karta dźwiękowa oraz sieciowa zintegrowane

Podejrzewam że to wina dysku twardego, chociaż World of Tanks mam na dysku C (Seagate 40gb) a NFS Carbon na dysku D (Seagate 160gb).