Przydała by się wasza rada

Witam. :)

Z powodu ostatnio wychodzących pięknych gierek postanowiłem na zakup całkowicie nowego blaszaka, lecz nie jestem zbytnio ogarnięty w dzisiejszej technologii komputerowej to pytam was towarzysze o radę. Napiszę krótko... Dobry PC. Monitor i inny hardware mam już i mi wystarcza.

Procesor to najważniejsza dla mnie rzecz. Koniecznie MUSI to być cztero-rdzeniowy AMD!.

Mobo jest do waszej dyspozycji. Musi obsługiwać ten procesor i podany niżej sprzęt. Miły by było gdyby była ATX.

Grafika: Mam aktualnie Zotac Geforce9800gt 512mb. Występują artefakty to czemu nie zmienić ? Nvidia Geforce 260GTX :D

Ram: Jeśli jest taka możliwość to przełożę z starego zestawu. Mam aktualnie 2x DDR2 2GB Good RAM. 800Mhz CL6 DIMM (tak jest napisane na opakowaniu).

Zasilacz rzeczą najważniejszą bowiem to jest podstawa stabilnej pracy komputera. Musi być dobry. Cichy, stabilny, i jak najtańszy :D. Dobrze by było gdyby miał lekką nadwyżkę mocy na jakieś fany. (do 20W)

Dysk. Najlepiej 1TB z gniazdem SATA, bez taśm które latają po obudowie, zajmują dużo miejsca przez co też się nagrzewają.

Jeśli temperatury będą wysokie to wszystko zanurzę w oleju (Mam kupiony)

Obudowę też mam.

Hmmm... To chyba wszystko. Jeśli będziecie mieć pytania to pytajcie. Staram się jak najbardziej zaoszczędzić na sprzęcie. Kable SATA, wentylatory i inne rzeczy wezmę z starego blaszaka. Koszt kupna komputera musi być najniższy. Ponieważ nie jestem pełnoletni to nie mam zbytnio stałego zarobku. Gdzieś znajdę pracę dorywczą, czasem urodziny albo jakieś inne święto. Rodzice też odpadają, ponieważ prawie całe życie jestem oszczędny i staram się ich nie pytać o pomoc finansową

A teraz wam dowale challenga :D Próg maksymalny, którego nie można pod żadnym pozorem przejść to... 1300 Złotych Polskich :D

@Edit: Dobrze by było gdyby komputer miał chociaż jedno wejście MIDI na jakieś klawisze czy gitarę:) A co do ceny to jak już mówiłem. Jak najniższa. Proszę abyście się postarali złożyć jak najtańszy zestaw.

napisz ile dokładnie chcesz wydać

"którego nie można pod żadnym pozorem przejść to... 1300 Złotych Polskich"

Tutaj właśnie Was się pytam. Wybierzcie najlepszy sprzęt do 1300 zł...

napisz ile dokładnie chcesz wydać

Podał cenę, do 1300zł.

Co do sprzętu:

CPU:AMD Phenom II Quad Core X4 945-309zł,

HDD:Seagate 500GB SATA3-221zł,

GPU: Vertex3D ATI Radeon HD4850 1GB DDR5/256bit-259zł,

MOBO:Asrock 970 Pro3-248zł,

PSU: Thermaltake Smart 430W-169zł

RAM:GoodRAM 8GB(2x4GB) 1333Mhz CL9-131zł,

Wyszła epicka cena - 1337zł. Poza budżetem. Można zmienić RAMY na:

RAM: Goodram DDR3 4GB 1333MHz CL9 -67zł

=Wychodzi 1273zł

EDIT. Zapomiałem o karcie graficzne, dodaje, a także zmieniam dysk z 1TB na 500GB

grafika za 250, 4850 na DDR5

co do tej płyty ona ma w opisie że obsługuje: Typ obsługiwanej pamięci: DDR3 2100(OC)/1866(OC)/1800(OC)/1600(OC)/1333/1066/800

a on mówi że ma DDR2

Zasilacz rzeczą najważniejszą bowiem to jest podstawa stabilnej pracy komputera. Musi być dobry. Cichy, stabilny, i jak najtańszy . Dobrze by było gdyby miał lekką nadwyżkę mocy na jakieś fany. (do 20W)

Chcesz dobry zasilacz, ale tani tak. Albo kupujesz tani, i masz dupny, albo płacisz więcej i masz coś lepszego ;).

Napewno 430W ? Mój obecny komputer amd 2x athlon 4000+ z moją grafiką zżera dużo prądu i 400w ledwo co starcza.

@up. miałem na myśli o złotym środku między ceną a jakością ;)

co do tej płyty ona ma w opisie że obsługuje: Typ obsługiwanej pamięci: DDR3 2100(OC)/1866(OC)/1800(OC)/1600(OC)/1333/1066/800a on mówi że ma DDR2

Dlatego dopisałem także ramy. Edytuje poprzedni post bo zapomiałem o karcie.

Napewno 430W ? Mój obecny komputer amd 2x athlon 4000+ z moją grafiką zżera dużo prądu i 400w ledwo co starcza.

Nie masz się czego bać.

No i dziękuję wam bardzo :) Uzyskałem to co chciałem. Temat jest do zamknięcia :)

No i dziękuję wam bardzo Uzyskałem to co chciałem. Temat jest do zamknięcia

Edytowałem spójrz teraz, wychodziło poza cenę.

no Kristal zapodał bardzo fajny zestaw, a mało tego za jakiś czas będziesz mógł go nieźle rozbudować, np. karta graficzna czy procesor, nawet 8 rdzeniowy, jest tanio, dobrze i z przyszłością

Wątpię. Czasy gier komputerowych dla mnie się skończyły inne rzeczy zaczęły się liczyć. Nie mam już zbytnio czasu. Ten komputer będzie do grania i pracy (rysunki w autocadzie i inne projektowe sprawy) a za kilka lat oddam go bratu ;) Akurat zacznie się interesować grami :D (ma 5 lat).

AMD Athlon II x4 750k

Asrock FM2A75 Pro4-M

Patriot DDR3 8GB Viper3

XFX ProSeries 450W

Sapphire ATI Radeon HD 7770 GHz Edition (dobra cena w tym momencie)

Dysku żadnego nie wliczałem najlepiej zachować stary jeśli jest ze złączem SATA ew. kupić coś z sata III i koniecznie puścić procka na 4.5GHz nawet na spartanie.

Witam. :)

Z powodu ostatnio wychodzących pięknych gierek postanowiłem na zakup całkowicie nowego blaszaka, lecz nie jestem zbytnio ogarnięty w dzisiejszej technologii komputerowej to pytam was towarzysze o radę. Napiszę krótko... Dobry PC. Monitor i inny hardware mam już i mi wystarcza.

Procesor to najważniejsza dla mnie rzecz. Koniecznie MUSI to być cztero-rdzeniowy AMD!.

Mobo jest do waszej dyspozycji. Musi obsługiwać ten procesor i podany niżej sprzęt. Miły by było gdyby była ATX.

Grafika: Mam aktualnie Zotac Geforce9800gt 512mb. Występują artefakty to czemu nie zmienić ? Nvidia Geforce 260GTX :D

Ram: Jeśli jest taka możliwość to przełożę z starego zestawu. Mam aktualnie 2x DDR2 2GB Good RAM. 800Mhz CL6 DIMM (tak jest napisane na opakowaniu).

Zasilacz rzeczą najważniejszą bowiem to jest podstawa stabilnej pracy komputera. Musi być dobry. Cichy, stabilny, i jak najtańszy :D. Dobrze by było gdyby miał lekką nadwyżkę mocy na jakieś fany. (do 20W)

Dysk. Najlepiej 1TB z gniazdem SATA, bez taśm które latają po obudowie, zajmują dużo miejsca przez co też się nagrzewają.

Jeśli temperatury będą wysokie to wszystko zanurzę w oleju (Mam kupiony)

Obudowę też mam.

Hmmm... To chyba wszystko. Jeśli będziecie mieć pytania to pytajcie. Staram się jak najbardziej zaoszczędzić na sprzęcie. Kable SATA, wentylatory i inne rzeczy wezmę z starego blaszaka. Koszt kupna komputera musi być najniższy. Ponieważ nie jestem pełnoletni to nie mam zbytnio stałego zarobku. Gdzieś znajdę pracę dorywczą, czasem urodziny albo jakieś inne święto. Rodzice też odpadają, ponieważ prawie całe życie jestem oszczędny i staram się ich nie pytać o pomoc finansową

A teraz wam dowale challenga :D Próg maksymalny, którego nie można pod żadnym pozorem przejść to... 1300 Złotych Polskich :D

@Edit: Dobrze by było gdyby komputer miał chociaż jedno wejście MIDI na jakieś klawisze czy gitarę:) A co do ceny to jak już mówiłem. Jak najniższa. Proszę abyście się postarali złożyć jak najtańszy zestaw.