Przydatność profesji

Witam,

Chciałbym w tym temacie poprosić Was (wyjadaczy GW2) o przedstawienie postaci pod względem przydatności na fractalach, dungach, spvp czy wvwvw. Nie obchodzi mnie cięzkość grania daną profasją lub wbijania lvl. Liczy się bytowanie w party i "popyt" na daną klasę :)

Jakbyście nie wiedzieli od czego zacząć to może ja rzucę pierwszą kartę. Otóż doszły mnie słuchy, że ranger na high lvl fractalach/dungach jest nie tyle zbędny co wręcz wytykany palcami a często kickowany z party :( natomiast na wvw całkiem fajnie wbija dmg z aoe. Czy serio ranger jest az tak mało przydatną klasą w party dla reszty zespołu ?

Popyty masz na team 4xBerek Warrior + Mes. Do tego 40lvl'a fraktali tak mniej więcej wyglądają teamy, za wyjątkiem dosłownie kilku pathów.

Co do rangera mogę coś powiedzieć, bo to mój main - większość rangerów nie wie jak grać. Gra albo szablonowym buildem SB/LB lub preferowanym GS/S+W. Nie dość, że nie mają survi, to jeszcze (jak u każdego ranged weapona) dmg leży i kwiczy w porównaniu z melee. Nieumiejętny ranger wkurza bardziej niż słaby elem, dlatego random'y go nie chcą. Inna sprawa to ranger który wie jak grać i jest w tym dobry. Gra z takim duetem broni, jaki mu odpowiada i ma doskonały wskaźnik survi/dmg i vice versa. Jest ich bardzo mało, a posiadanie takiego w teamie frac 40+ to naprawdę coś.

PvP to inna bajka, spirit bunkier i trap conder są unikalni i często bardzo przydatni.

A jak sprawuje się thief na pve czyt. fractale etc. ? czy jedyne sensowne rozwiązanie to short bow?

Halo halo? Nikt tu nie gra w gw2 ? Nikt nie chce się pochwalić swoją postacią jaka to nie jest przydatna i ukazać młodzikowi jej zalet? :P

warn_ico.png
Temat odświeżamy minimum co 72h ~ blaumro

Thief najbardziej przydaje się do robienia mass invisibility, oprócz tego może zadać naprawdę kozacki DMG, ale niestety ma bardzo małe survi. Nie polecam jej nowym graczom, bo jest bardzo trudna do ogarnięcia.

Broń jakiej używa thief zależy od przeciwnika z jakim walczy, ale zawsze dobrze mieć w 2gim slocie short bowa.

A powiedzcie jeszcze jak jest z elką i mesmerem na pve i pvp ? Elka wydaje się robić niezłą siekę ale pewnie jest papierowa natomiast mesmer jest tylko jako support czy potrafi "uderzyć" ? :D

Ja mam thiefa to jest mój main :D wybrałem go tylko dlatego bo w GW I sin był moim mainem :D I co do niego powiem tak... z nim są 2 opcje albo ogromny dps ale mały survi albo dobre survi ale malutki damege.

Dlatego teraz expie sobie guarda bo z tego co widzę to jego także lubią na fractalach i na dungi :D

graj tym co CI odpowiada, dla kazdego w GW2 znajdzie sie cos milego, bo jak ogarniesz swoja klase dobrze to zawsze bedziesz przydatny.

Na WvW wygląda to tak:

T1

Guardian - Worek do bicia, który ma wytrzymać pierwszy atak zerga i przyjąć wszystko na klatę. Jeśli chcesz chronić papier to bierz go.

Elementalista - Leczenie, damage i stun plus buff. Biegasz i ogólnie martwisz się o to by przeciwnicy umarli, sojusznicy przeżyli i jeszcze siostra jeść dostała. Wymasterowanie jej zajmuje trochę czasu, ale warto.

T2

Warrior - Bannery i młotek do stunu. Jest wiele opcji gry nim, ale wspierasz i zadajesz obrażenia. To twoja robota.

Mesmer - Teleportujesz ludzi na mury, maskujesz swoich podczas ataku i generalnie bez ciebie cały zerg słabo działa. Nikt ci tego nie powie, ale 99% graczy cieszy się jak łysy marchewką, że z nimi grasz.

Nekromanta - Lubisz truposzczaki i klątwy. Przydajesz się do osłabiania wrogów i "straszenia" ich. Ogólnie masz wyłączyć jak największą liczbę z nich z walki.

Thief - Zwiad to podstawa. Bez tego nie wiadomo co się dzieje na mapie. Do tego wyskakujesz z zerga, zabijasz kolesia, który wyjdzie z wrogiego zerga i uciekasz. Tai partyzant. Walczysz 1 na 1. Dokładnie wiesz kogo zabić.

T3

Ranger - W czasie walki rozbiegasz się i ostrzeliwujesz uciekających. W większości przypadków powiedzą ci, że w wvw się nie nadajesz. Jednak ogarnięty Ranger może przejąć camp i wytłuc wszystkich uciekinierów z pola bitwy.

Inżynier - Ogólnie to samo co z rangerem, ale bardziej nastawione na zabijanie.

Czytać należy to tak. W T1 wszyscy wiedzą, że jesteś super i będziesz się ciągle przydawał. W T2 masz już określoną rolę i nie zawsze będziesz miał co robić. W T3 masz już bardzo wąskie kompetencje i skupiasz się na 1-2 rolach.

Ja mam thiefa to jest mój main wybrałem go tylko dlatego bo w GW I sin był moim mainem I co do niego powiem tak... z nim są 2 opcje albo ogromny dps ale mały survi albo dobre survi ale malutki damege.Dlatego teraz expie sobie guarda bo z tego co widzę to jego także lubią na fractalach i na dungi

Pierwsze słyszę... ja tam robię spory dmg (nie mega dmg, bo full zerker nie biegam, armor mam valkyrie dla HP ale broń i biżu berserker) i mam mimo to spore survi, bo survi to nie statystyki tylko skill, przy słabym skillu żadna statystyka defensywna nie pomaga a jeszcze robimy tragiczny dmg.

Thief ma bardzo dużo skilli migracyjnych, tylko trzeba go bardzo dobrze ogarnąć i jest się nieśmiertelnym.

Na przykład tak.

Na WvW wygląda to tak:T1Guardian - Worek do bicia, który ma wytrzymać pierwszy atak zerga i przyjąć wszystko na klatę. Jeśli chcesz chronić papier to bierz go.Elementalista - Leczenie, damage i stun plus buff. Biegasz i ogólnie martwisz się o to by przeciwnicy umarli, sojusznicy przeżyli i jeszcze siostra jeść dostała. Wymasterowanie jej zajmuje trochę czasu, ale warto.T2Warrior - Bannery i młotek do stunu. Jest wiele opcji gry nim, ale wspierasz i zadajesz obrażenia. To twoja robota.Mesmer - Teleportujesz ludzi na mury, maskujesz swoich podczas ataku i generalnie bez ciebie cały zerg słabo działa. Nikt ci tego nie powie, ale 99% graczy cieszy się jak łysy marchewką, że z nimi grasz.Nekromanta - Lubisz truposzczaki i klątwy. Przydajesz się do osłabiania wrogów i "straszenia" ich. Ogólnie masz wyłączyć jak największą liczbę z nich z walki.Thief - Zwiad to podstawa. Bez tego nie wiadomo co się dzieje na mapie. Do tego wyskakujesz z zerga, zabijasz kolesia, który wyjdzie z wrogiego zerga i uciekasz. Tai partyzant. Walczysz 1 na 1. Dokładnie wiesz kogo zabić.T3Ranger - W czasie walki rozbiegasz się i ostrzeliwujesz uciekających. W większości przypadków powiedzą ci, że w wvw się nie nadajesz. Jednak ogarnięty Ranger może przejąć camp i wytłuc wszystkich uciekinierów z pola bitwy.Inżynier - Ogólnie to samo co z rangerem, ale bardziej nastawione na zabijanie.Czytać należy to tak. W T1 wszyscy wiedzą, że jesteś super i będziesz się ciągle przydawał. W T2 masz już określoną rolę i nie zawsze będziesz miał co robić. W T3 masz już bardzo wąskie kompetencje i skupiasz się na 1-2 rolach.

Ehh. widac ze wgl nie grasz WvWvW z gildia lecz biegasz randomowo za zergiem.

NECRO- jest to najpotezniejsza postac z light jezeli chodzi o DPS jest on zawsze przydatny i zawsze potrzebny.

Ranger, Engi- totalnie bezuzyteczne klasy pod zgrana grupe WvWvW, poza waterfieldem rangera nic ze soba nie daja

Thief- zwiad zwiadem, ale lepszych blastow w tej grze nikt nie ma.

Mesmer- posiada rowniez feedback itp. ale ty pewnie o tym nie wiesz ( nawet o tym ze rzucajac feedbacka na wroga grupe moga sami siebie zabic )

Ele- elkiem mozesz rowniez grac na D/D (dagger+dagger) i bd pod dps, i bd naprawde przydatnym dps-em :)

aaa i chyba nie wiesz co to jest Melee Train oraz Light'y?

light sa pod dps oraz pomoc trainowi, niestety ale w EU META train gra glowna role w bitwie train lezy przegrana potyczka :/ dlatego guardian nie tylko jest dla obrony lightow :)

Witam,

Chciałbym w tym temacie poprosić Was (wyjadaczy GW2) o przedstawienie postaci pod względem przydatności na fractalach, dungach, spvp czy wvwvw. Nie obchodzi mnie cięzkość grania daną profasją lub wbijania lvl. Liczy się bytowanie w party i "popyt" na daną klasę :)

Jakbyście nie wiedzieli od czego zacząć to może ja rzucę pierwszą kartę. Otóż doszły mnie słuchy, że ranger na high lvl fractalach/dungach jest nie tyle zbędny co wręcz wytykany palcami a często kickowany z party :( natomiast na wvw całkiem fajnie wbija dmg z aoe. Czy serio ranger jest az tak mało przydatną klasą w party dla reszty zespołu ?