Przyszłe mmo

Czy w najbliższym czasie czyli 2025/2026 ma wyjść jakiekolwiek open world mmo które dalej jest mmo? Bo im bliżej premiery każdego ‘‘mmo’’ tym więcej z nich ogłasza że źle zrozumieliśmy i nie jest to gra mmo -_-. Oprócz drakantosa który na aktualnej becie okazał się bardzo słaby ma coś wyjść z open world mmo?

Najlepsze MMO (tak ogółem wszystkie RPGi) powstają z pasji i dla graczy, aktualnie nie widać na horyzoncie żadnych firm które używają takiej strategii, wszyscy chcą natychmiastowych zysków i tylko to ich obchodzi.
Masz jeszcze gry typu Corepunk gdzie pomysł i świat jest fajny, ale wykonanie, dostosowywanie się do feedbacku i budżet firmy leżą 5 metrów pod ziemią.
Podsumowując - NIE - nie wierz że wyjdzie w tym czy przyszłym roku jakiś pełnoprawny, dobry i nowy MMORPG, mogą ci mówić o jakiś cudach jak Ashes of creation czy inne banialuki, ale to może pograsz za 10 lat i pewnie już będzie nieciekawe.

@dzikitaki…Najlepsze MMO (tak ogółem wszystkie RPGi) powstają z pasji i dla graczy, aktualnie nie widać na horyzoncie żadnych firm które używają takiej strategii…
Podoba mi się Twój sposób myślenia o tym jak powinny być robione gry MMO/RPG (chyba każde gry). Nie zawsze tak jest (a raczej rzadko tak jest).
Ale jeśli chcesz to znajdziesz fajne indie MMO, tyle że są to nikomu nieznane, anonimowe tytuły. Sam zrobiłem taką grę (jest to kosmiczne MMO, free-to-play, no-pay-to-win), ale problemem jest marketing, przebijanie się dalej… Duże firmy mają pod tym względem ogromną przewagę (szczególnie jeśli chodzi o ten gatunek), dlatego jest jak jest. Ludziom się wydaje, że nie ma nowych, ciekawych tytułów, ale to nie jest prawda.

Zrób nową wersję Battle of Immortals, to ci nawet abonament zapłacę xD
Taką specyficzną masz tę grę, w życiu może jednego typa znałem co lubi takie kosmiczne strategie.
Klikając odnośnik na youtube nie widzę żadnych prezentacji czystych gameplayów z gry czy nawet video od innych użytkowników z wyszukiwarki, to zły znak dla konsumenta, nikomu nie chce się pobierać jeżeli nie wie co pobiera.
Byś musiał się wziąć się za jakieś si-fi / fantasy MMO z walką i tworzeniem postaci, trafiło by to pewnie na podatniejszy grunt.

Nowe Battle of Immortals - pomysł fajny, ale chyba ponad moje siły… :smiley:

A moja gra to żadna strategia, to typowe space MMO w stylu nieistniejącej już Battlestar Galactica Online - wybierasz frakcję, dostajesz statek i ruszasz po chwałę i nieśmiertelność… :smiley:
BSGO miało kiedyś mnóstwo fanów na całym świecie, także wśród Polaków - gdzie ci ludzie się podziali? Nie mam pojęcia…
Trzeba lubić taki klimat - masz rację, tworzenie postaci, zrobienie takiego “klasycznego” MMO to podatniejszy grunt, ale jak chciałem w innym stylu.
A na YouTube coś tam jest - dwa dłuższe tutoriale, a reszta to króciutkie trailery… Będzie tego więcej, ale póki co brak czasu by dodawać coś na bieżąco.