Jeżeli trafiłeś na ten artykuł to zakładam, że próbowałeś już swoich sił nie w jednym ani nie w dwóch grach typu mmorpg. Zastanawiałeś się kiedyś użytkowniku co tak na prawdę zmieniło się w aspekcie tego rodzaju gier od początku ich istnienia?
Otóż moim zdaniem trochę zmian zaszło, ale w większości te zmiany mają związek z ogólnym rozwojem gier i technologii. Ponadto są to zmiany głównie dotyczące otoczki samej gry w postaci grafiki, animacji, różnego rodzaju efektów. Oczywiście nie mam nic przeciwko grom wizualnie ładnym.
Jednak, o czym się zapewne wielu z was przekonało dobra grafika słabej grze niewiele pomoże.
Obecnie prawie wszystkie MMORPG'i polegają na hodowaniu naszego ludzika po przez wykonywanie kolejnych quest'ów i zabijaniu kolejnych mob'ów.
Do tego mamy aspekty jak różnego rodzaju wytwarzania przedmiotów i PvP. To obecnie uznałbym za najsilniejszą cechę rozróżniającą dzisiejsze MMORPG'i. Mam tu na myśli nacisk na PvP i crafting w różnych produkcjach.
Do czego jednak zmierzam? Moim zdaniem gry typu MMORPG nie wykorzystują swojego potencjału oraz nie spełniają swoich podstawowych założeń. Przez te podstawowe założenia mam na myśli to, że w grze tego typu to gracze powinni stanowić społeczność i to zróżnicowaną społeczność. To znaczy, że każdy miałby spełniać w takim "Świecie" określoną rolę, ale także to, iż wszyscy razem moglibyśmy tym "Światem" sterować(polityka,ekonomia). Brakuje tu po prostu szeroko rozumianej wolności, która umożliwiałaby rozwój i karierę naszej postaci na wiele różnych sposobów. Jednocześnie wolności w zakresie oddziaływania na "Świat".
Możecie powiedzieć oczywiście ,że już tego typu rozwiązania w grach MMORPG występują. Jednak gdzie tu wolność? W 99% produkcji jedynym sposobem na rozwój postaci jest zabijanie mobów/graczy.
Praktycznie WSZYSCY podążamy jedną i tą samą drogą przeżywając tą samą historię.
Przecież każdy zna ten schemat : bij moby X -> na lvlu Y idź do dungeon'u V wyfarmić G -> bij moby Z ->...
To powoduje ,że MMORPG stało się cRPG'iem z bardzo słabą i okrojoną fabułą oraz z możliwością eksterminacji mob'ów w kilku osobowej drużynie. Moim zdaniem znakomita większość dzisiejszych MMORPG'ów zasługuje jedynie na miano gier RPG Online.
Gracze są zmuszeni, aby ich wszystkie postacie specjalizowały się w walce pośrednio lub bezpośrednio.
Sytuacje ratują trochę gry z silnym naciskiem na crafting. W takim wypadku mamy już 2 możliwości rozwoju postaci.
To tylko jeden z wielu przykładów na to jak bardzo jesteśmy ograniczeni przez grę.
Tym krótkim artykułem chciałem się jednocześnie ze wszystkimi przywitać - jako nowy redaktor naszego portalu,
YL