Przyszłość

Panowie, powinniście zacząć od tego, że zazwyczaj coraz więcej osób pracuje w zawodach które mają niewiele wspólnego z kierunkiem studiów jakie się kończyło.

Głupie jest to że coraz więcej ludzi idzie na profile informatyczne, bo ludzie wmawiają im że są dobrzy w tej dziedzinie. Zainstaluje programik lub przyczepi dysk i +40 do lansu. Znajdują się już w szkolę parę miesięcy i kicha. Przepisują się, bo im nie idzie...YanglegendPapier też się liczy, ale umiejętności przede wszystkim.

W grafice liczy się tylko portfolio, zwłaszcza w Polsce gdzie nie ma żadnej szkoły dla grafików z prawdziwego zdarzenia ( wszystkie mają program ogólny zachaczający o animacje 2d, wektor, projektowanie, typografie, animacje, historie sztuki, malarstwo, rysunek, 3d, animacje 3d - ale na chwile obecna jak ktos chce sie w czyms wyspecjalizowac to tylko na wlasna reke )

Też jestem obecnie w technikum informatycznym (2 klasa), na razie wszystko jest w porządku, najbardziej podoba mi się programowanie, lubię matematykę, gorzej z fizyką(może ze względu na nauczycielkę).

Dzisiaj jestem uczniem 2 gim (14 l). Wiem już teraz, że po skończeniu szkoły zamierzam pracować w branży informatycznej. Ale nie w byle jakiej. W jednej szczególnej, otóż... chcę robić gry. Chcę robić gry, w które Wy będziecie kiedyś grali (mam nadzieję:)).

Próbowałem już tworzenia różnych modów do gier (głównie I Gothic) przy pomocy blendera i tworzenia nowych tekstur w gimpie. Na początku wydaje się to skomplikowane, ale... sprawia mi to przyjemność: modelowanie, tworzenie animacji, modyfikowanie tekstur itp.(nie dokończyłem moda, bo wtedy zabrakło czasu:( )

ktoś z was robi w tym interesie i wie, jak się do tego wkręcić? I jakie do tego potrzebne są studia?

Próbowałem już tworzenia różnych modów do gier (głównie I Gothic) przy pomocy blendera i tworzenia nowych tekstur w gimpie. Na początku wydaje się to skomplikowane, ale... sprawia mi to przyjemność: modelowanie, tworzenie animacji, modyfikowanie tekstur itp.(nie dokończyłem moda, bo wtedy zabrakło czasu:( )ktoś z was robi w tym interesie i wie, jak się do tego wkręcić? I jakie do tego potrzebne są studia?

To nie ma nic wspólnego z informatyką. :]

Teraz wszyscy dosłownie "wszyscy"! mają komputery , nawet na wsiach niektóre rodziny mają komputery ! i jak tu nie pójść na informatyka ? ? ;P Ja ogółem nie ide na informatyka bo mnie nie kręci ciągłe 24/7 siedzenie przed kompem jako pracownik !

Cześć. Po rozmowie z rodzicami nt. ,,Co Michał będzie robił w przyszłości" zacząłem się trochę obawiać, jak to będzie w ,,mojej karierze". Ogółem - Chodzę do Technikum Informatycznego. Aktualnie jestem w pierwszej klasie ( nigdy nie kiblowałem ). Lubię tworzenie stron, edycję w html, ale to, trzeba przyznać - jest dziecinada. Nie zajmuję się tym jako pasją, tylko ,,z natchnieniem i słomianym zapałem" zaczynam coś tworzyć, a i tak to upada po góra 2 miesiącach.

Mam kilka pytań do osób, które już skończyły i TI, oraz studia z tym profilem :

- Tak na początek, jak było w szkole, później, tj. jak wyglądały praktyki i ogółem lekcje w klasach 3-4.

- Studia, czyli jaki był próg, czy byliście kujonami, czy po prostu systematycznie się uczyliście, czy uczyliście się tylko na kartkówki, sprawdziany, no i robienie zadań domowych.

- Jak to wyglądało ? Czego ,,ogólnie" się tam uczyliście, czy ktoś dostał się na dziennie, czy też wieczorowe.

- Czy dużo ,,przydatnych" do ,,przetrwania" w dzisiejszych czasach nauk stamtąd wynieśliście, no i jak wyglądał Wasz pierwszy rok ?

- Praca, czyli czy jesteście w stanie teraz ,,wyżyć" bez pomocy rodziców, czy też jesteście na ich utrzymaniu, czy płacicie ,,daninę", czy też wydajcie co macie, lub składacie sobie na coś.

- I ogółem jeżeli możecie, chciałbym znać Wasze plany na przyszłość, które wiążą się z tym kierunkiem, tj. informatyką.

Jeżeli popełniłem jakieś błędy, to przepraszam. Mam nadzieję, iż będziecie w stanie odpowiedzieć na wszystkie moje pytania, za co z góry dziękuję ;). Jeżeli moglibyście, chciałbym wiedzieć, gdzie studiowaliście.

Jeszcze raz dziękuję i proszę o dosyć obszerne wypowiedzi :).