Przywrócenie ustawień fabrycznych routera, kilka pytań

Siemanko,

od pewnego czasu dziwne rzeczy dzieją się z moim routerem, mianowicie, internet na telefonie mi nie działa, to znaczy, czasem działa tydzień, a czasem nie działa tygodnia (mowa oczywiście o internecie przez WiFi). Kiedy nie działa mi internet na telefonie, to na komputerze mogę spokojnie korzystać z niego, choć nie działa mi wtedy steam i jakiekolwiek gry mmo.

Ostatnio chciałem przeprowadzić jakąś konfigurację routera, która mogłaby mi pomóc w zwalczeniu tego problemu jednak po wpisaniu IP, które jest odpowiedzialne za konfigurację routera, przekierowuje mnie na stronę dostawcy internetu, na tamtej stronie nic nie mogę zrobić.

Przechodząc do sedna, gdy przywrócę ustawienia fabryczne routera, to będę mógł spokojnie przeprowadzić konfigurację, czy cały czas będzie przekierowywało mnie na stronę usługodawcy?

Wspomniane IP to: 192.168.1.1

Router firmy: TP-link, model nie jest istotny

Usługodawca, że tak to ujmę lokalny :)

Sprawdz 192.168.0.1 i wpisz login admin, hasło admin (ew sprawdz jak to jest z Twoim modelem)

No i możesz spokojnie go zresetować. W zasadzie to nic nie zmieni. Trzymasz specjalny guziczek 10sec i tyle. :v

Sprawdz 192.168.0.1 i wpisz login admin, hasło admin (ew sprawdz jak to jest z Twoim modelem)No i możesz spokojnie go zresetować. W zasadzie to nic nie zmieni. Trzymasz specjalny guziczek 10sec i tyle.

Okej, ale jeżeli ta strona konfiguracyjna nie będzie mi działała nawet po przywróceniu ustawień fabrycznych to internet i tak będzie mi działał? Bez przymusu konfiguracji tam czegokolwiek?

To już zależy od twojego usługodawcy. My tego nie będziemy wiedzieć.

Jak sobie zresetujesz swój TP link to nie stanie się zupełnie nic... Jedynie wprowadzone zmiany się zresetują, jak również zmienione hasło/użytkownik. Internet zależy już od rutera, ale powinien normalnie śmigać. A strona konfiguracji rutera zawsze powinna Ci działać. Jak nie, to możesz spróbować odłączyć całkowicie internet od rutera i podłączyć go tylko do kompa

Odpal console wpisz ipconfig i zobacz ip Gateway/ bramka i wbij na to ip.

Siemanko,

od pewnego czasu dziwne rzeczy dzieją się z moim routerem, mianowicie, internet na telefonie mi nie działa, to znaczy, czasem działa tydzień, a czasem nie działa tygodnia (mowa oczywiście o internecie przez WiFi). Kiedy nie działa mi internet na telefonie, to na komputerze mogę spokojnie korzystać z niego, choć nie działa mi wtedy steam i jakiekolwiek gry mmo.

Ostatnio chciałem przeprowadzić jakąś konfigurację routera, która mogłaby mi pomóc w zwalczeniu tego problemu jednak po wpisaniu IP, które jest odpowiedzialne za konfigurację routera, przekierowuje mnie na stronę dostawcy internetu, na tamtej stronie nic nie mogę zrobić.

Przechodząc do sedna, gdy przywrócę ustawienia fabryczne routera, to będę mógł spokojnie przeprowadzić konfigurację, czy cały czas będzie przekierowywało mnie na stronę usługodawcy?

Wspomniane IP to: 192.168.1.1

Router firmy: TP-link, model nie jest istotny

Usługodawca, że tak to ujmę lokalny :)