Ps 4 w 2018 roku ?

Witam, rozważam poważnie od jakiegoś czasu kupno playstation 4 i wypisuje sobie plusy jak i minusy danej konsoli. Zastanawiam się nad sensem kupna jak już zaraz ostatni kwartał roku 2018 i do tego wszelkie informacje na temat, że PS4 wchodzi już w ostatnią fazę życia ( info od sony) czyli podejrzewam, że za rok o tej porze możemy być świadkiem premiery nowego PS’a. Chciałbym poznać Wasze zdanie na ten temat - co o tym sądzicie ?
Obecnie posiadam XBOX 360 z kinnectem fakt jest on przerobiony i wydawało mi się, że nie odpędze się od tych tytułów, ale widać, że w “nowszych” gierka na X360 ledwo on zipie. Wydawało mi się, że dzięki przeróbce będę siedział i non stop mucił w stare tytuły, ale chyba brak jak dla mnie konkretnych exów robi swoje ale też jednak czasami byłem sfrustrowany, że graficznie na lapku miałem większe możliwości niż na X360, ale kinect to świetna rzecz i świetnie się przy tym bawię do dziś - nie wiem jak by to było w przypadku PS move. Wcześniej jeszcze byłem posiadaczem PSP i do dziś pamiętam jak siedziałem godzinami grając w god of war albo secret agent clank. Chyba błąd popełniłem, że wziąłem X360 zamiast PS3.

Z plusów, które są ZA tym, abym konsolkę kupił jest m.in. to, że marzy mi się w końcu zagrać w EXY z PS 3 i PS4 zwłaszcza po ostatnim sukcesie GoW jak i opinii znajomych posiadających konsole od sony. Z tego co kojarze to można kupić EXY z PS3 na PS4 odświeżone wersje, więc chyba nic bym nie stracił nie mając wcześniej PS3 ? Kolejna sprawa to jest PS+ który wydaje się być świetną opcją zwłaszcza, że co miesiąc dostajesz kilka gier - na X360 wydawało mi się to nie opłacalne, bo dostawałeś za game-pass tylko 1 tytuł.

Z minusów to na pewno cena, która od długiego czasu oscyluje w granicach 1500 zł , cena gier jak czasami spojrze to również przyprawia mnie o zawrót głowy i zastanawiam się czy wytrzymałbym ekonomicznie. Inna sprawa to jednak boje się, że nie przypadnie mi do gustu i będzie leżeć. Ogólnie chodzi o ceny wszelkich dodatkowych dupereli do PS 4 sam VR z kamerką potrafi kosztować 1000 zł a nie wiem czy w ogóle jest sens kupna tego. No i fakt, że konsola zaczyna swoją ostatnią prostą i już chyba żadnych dużych premier gier jak GoW nie będzie ?

A jeżeli się tyczy modeli to który wg. Was będzie odpowiedni ? Wiadomo marzy mi się PRO, ale czy na 32 calowym TV z fullHD jest sens zaprzątać nim głowę ? Mój kolega na takim właśnie gra i sobie chwali. Widziałem chyba nawet w sprzedaży wersje FAT ( ta pierwsza) i slimke, która jest mniejsza i mniej prądożerna ( ponoć) Chyba grafika w slimkach jakąś szkaradna nie jest prawda ?

Liczę na Wasze komentarze.

Witaj

Jestem posiadaczem PS3 i sam miałem taki dylemat. Jeżeli myślisz o PS4 to tylko i wyłącznie w wersji PRO. Mało osób posiada obecnie TV 4K. Mocniejszą konsolę kupuje się głównie dla zauważalnie lepszej wydajności (już na Full HD)/większej ilości FPS. Niektóre tytuły wręcz niedomagają na starszej wersji PS4 (patrz np. The Last Guardian).

Jeżeli chodzi o moment zakupu, to osobiście poczekałbym na promocje np. na święta (kupno PS4 jest opłacalne ze względu chociażby na Exy).
Aktualna cena jest trochę za wysoka. Musisz jednakże pamiętać o tym, że do gry w multi PS4 wymaga PS PLUS (powód, który odstrasza mnie ciągle, gdyż na PS3 mam to za free).

Dodatkowe duperele są moim zdaniem zbędne, chyba, że tak mocno kręci cię VR. Dlatego najlepiej poczekać na obniżkę tak do około 1200 zł i wtedy kupić. Czytałem wiele opinii na temat premiery PS5 i z tego, co większość prognozuje - nową konsolę zobaczymy około 2020 roku. Z doświadczenia wiem, że zakup konsoli pod koniec okresu jej “żywotności” jest najbardziej opłacalny, ponieważ cena znacznie spada, a gry pojawiać się będę jeszcze przez kilka lat (gdy kupowałem PS2 za 500 zł, gry wychodziły jeszcze przez 2 lata, gdy kupowałem PS3, gry wychodziły jeszcze przez 3-4 lata, np. kultowa Persona 5).

Ja jak miałbym kupić to tylko dla tytułów ekskluzywnych jak The Last Of Us 2 itp. Nowa generacja ma ujrzeć światło dzienne w połowie 2020 jakoś. Osobiście jak już brać to PRO, powinno się potem prościej sprzedać :slight_smile:

Moim zdaniem jak najbardziej warto, dla “Ex’ów” od Sony i nie tylko. Sam ostatnio kupiłem po raz drugi już PS4 (właśnie ze względu na jeszcze nieograne exy poprzednio kupiłem konsole w dniu premiery także trochę się ich nazbierało) tyle, że podstawową wersję, bo skoro nowa generacja konsol ma pojawić się w 2020 roku to nie warto moim zdaniem kupować Prosiaka. Chyba, że również od razu planujesz zakup telewizora 4K w innym wypadku i tak nie skorzystasz z mocy tej konsoli. PS4 wyhaczysz już za 900 zł.

@Barosz

Myślę, że to najlepsze podsumowanie różnic pomiędzy PS4 pro i PS4 (zarówno z trybem boost w pro, jak i bez niego): https://www.resetera.com/threads/all-games-with-ps4-pro-enhancements.3101/

Jak widać wiele gier chodzi stabilniej, a część ma wręcz zauważalny wzrost FPS (dobrze widać to na Monster Hunter World, Shadow of the Colossus lub The Last Guardian, który w wielu scenach zalicza niemiłosierne wręcz spadki FPS). Część tytułów nie jest nawet stworzona do 1080p na zwykłym PS4.

Oczywiście zwracamy uwagę na wskaźniki dla 1080p w porównaniu do zwykłego PS4. Nie daj sobie wcisnąć głupot i dopłać do pro - nie będziesz żałował :wink:

Tak jak mówiłem oczywista oczywistość, że chciałbym mieć wersje pro ale przy obecnych cenach za 1600-1700 z jednym padem to słaby interes. A nie mam zamiaru czekać do grudnia na przeceny, bo wtedy na pewno nie kupię, gdyż szykuje mi się wyjazd marzec-kwiecień, zwłaszcza, że nie będę miał tv 4K. Dodać cene kolejnego pada ~200 zł i do tego gierki to jest kosmos. Fajnie by było jak by wypowiedzieli się posiadacze slimów, bo jak na razie widzę jedną stronę “konfliktu”

Jakiego konfliktu? Jaką jedną stronę? Stać Cię na Pro bierz Pro nie stać Cię? Nie chcesz czekać na jakieś okazję? Kup zwykłą proste. Polecam też wejść na jakiś Discord, albo po prostu skontaktować się z kimś z portalu PPE.pl kiedyś PSX Extreme. A nie słuchać gościa który ma PS3 poza tym on jest znany, że wydaję mu się, że wie wszystko najlepiej. W wypadku który opisuje miliony ludzi na całym świecie byłoby poszkodowanych bo kupili PS4 załóżmy 4 lata temu a teraz jest PS4 Pro i okazuję się, że na zwykłym PS4 gry chodzą gorzej. Oczywiście zdążają się takie przypadki, że gra chrupnie zarówno na Pro jak i na zwykłej wersji, może na zwykłej częściej, ale są wprowadzane Patch’e, ulepszenia itp. Ogólnie to zazwyczaj wygląda tak, że wersja na zwykłą PS4 jest okrajana z jakiś efektów świetlnych, cieni bądź odblasków ot takie smaczki na które raczej podczas rozgrywki i tak aż tak bardzo nie będziesz zwracał uwagi.

1lajk

Źle się wyraziłem, chodziło mi o wypowiedzenie się osób których posiadają wersje slim, bo jak widać wypowiadają się zwolennicy jednej opcji a chciałbym poznać opinie tych drugich. Też mi się wydaje, że z tą wersją pro jest przesadzone, że tylko ją się opłaca bo w końcu to ta sama konsola i gry są takie same.

Sprawa jest prosta:

Stać Cię - warto dorzucić i kupić mocniejszą wersję, gdyż jak wspomniałem posiada znacznie większą moc obliczeniową, co widać przy stabilności FPS w wielu tytułach (a przy limicie 30 i spadku o te 5-7 jest to bardzo zauważalne, ale oczywiście grywalne), jak również przy większej liczbie detali, które można włączyć. Dodatkowo masz zapas na przyszłość, jeżeli będziesz chciał kupić 4k.

Nie chcesz dokładać - weź wersję tańszą - każda gra będzie chodzić, co jest oczywiste, bo Sony nie strzeliłoby sobie w kolano wydając mocniejszą wersję tej samej konsoli, która miałaby tytuły na wyłączność.

Myślę, że właśnie 2018 jest jednym z najlepszych okresów, w jakich PS4 można kupić. Raz, że zapowiedziano sporo ekskluzywnych tytułów na które mają ukazać się w najbliższych latach, to w dodatku już na ten moment biblioteka jest bardzo pokaźna, na nudę w oczekiwaniu na nowe gry nie będziesz musiał narzekać :slight_smile:

Posiadam wersję SLIM, i jak dotąd nie miałem żadnych problemów, nie mam też poczucia, że powinienem przerzucić się na nowszą wersję konsoli. Zwłaszcza, że służy mi tylko do ogrywania gier ekskluzywnych.
W Slimach grafika nie jest szkaradna, przynajmniej jeśli chodzi o ekskluzywy które zazwyczaj są doskonale zoptymalizowane i wyglądające na obu wersjach konsoli. Ot, zobacz sobie jak wygląda God of War czy Horizon:Zero Dawn na jednej i drugiej wersji, jedyna różnica jeśli nie posiadasz sprzętu obsługującego 4K jest taka - że Slimka jest obecnie zawsze ulokowana na tych 30 klatkach, PRO dobija nawet do 60.

Inaczej jednak sprawa ma się z grami od innych wydawców. Niektóre tytuły potrafią lekko zgrzytać i mieć liczne spadki klatek, ale dotyczy to najczęściej tych gier, które mają kiepską optymalizację samą w sobie :slight_smile: Ot, choćby No Man’s Sky czy Kingdom Come Deliverence - zdecydowanie lepiej się w nie gra na wersji PRO.

W przypadku multiplayer sprawa ma się tak, że więksi wydawcy starają się - aby gry działały w takiej samej ilości klatek na wszystkich wersjach konsoli. Toteż sytuacja w której gracze SLIM w 30 klatkach strzelają się z graczami PRO w 60 klatkach jest raczej niespotykana :wink:

Niemniej. Jeśli chcesz zaoszczędzić, albo interesują cię wyłącznie tytuły ekskluzywne, to myślę że wiele nie stracisz, kupując tą tańszą wersję. Jeśli jesteś graczem ,hardkorowym’’ i chcesz spędzać przed konsolą długie godziny, to myślę że nie zaszkodzi zainwestować jednak w lepszy i bardziej komfortowy sprzęt :wink:

2lajki

A jeżeli chodzi o spadki fps to są jakieś tytuły w które gra się wręcz beznadziejnie i jest pokaz slajdów? Nie jestem typem gracza który musi mieć 60fps 4k także te 30 fps jakoś nie wydaje mi się straszne zwłaszcza, że na konsolce za 1500 odpalasz nowe tytuły.

Pokaz slajdów? Raczej nie :slight_smile: A już na pewno nie w żadnej grze wydawanej przez dużego wydawcę. Do tej pory grałem w wiele nowych tytułów, nawet w te uchodzące za beznadziejnie zoptymalizowane, i nie spotkałem się jeszcze z taką sytuacją.
Wiesz, większość współczesnych produkcji AAA powstaje głównie z myślą o konsolach, co nawet na PC’tach widać po konsolowych interfejsach tych gier - dlatego najwięksi producenci dwoją się i troją, żeby to stosunkowo stabilnie działało na każdej wersji :slight_smile: Zbyt duży jest ten rynek, żeby pozwolić sobie na aż takiego technicznego babola.

Tak myślałem, w końcu konsola to nie jest pc. Mam pytanie odnośnie ps move czy coś ciekawego na kamerke znajde oprócz just dance? Pytam, bo z dziewczyną uwielbiamy np. na xboxa kinect sports itp. Czy w ogóla kamerka sama w sobie jest wspierana? Do kamerki te gałki są obowiązkowe?

Nope. PS skupia się obecnie na PS VR, Move to już przeżytek przeszłości, odrzucony przez Sony w kąt :slight_smile:

SZkoda, bo na xbox kinect i te gierki są mega. A co do samej konsoli to jeszcze mam pytanie czy trudno jest ją rozkręcić celem wyczyszczenia ? Są jakieś procedury co do tego czy tradycyjnie odkurzacz ? Na procku zmienia się pastę jak w przypadku pc ?

Edit: jeszcze zostaje ewentualnie kupić używkę, ale obawiam się, że można kupić kota w worku.

Miesiąc temu przeniosłem się z PS3 na PS4 Pro i szczerze polecam. Jest głośniejsza od podstawki, ale mi to nie robi problemu, no i zawsze masz te więcej FPS’ów/lepszą jakość w niektórych grach, wystarczy tv/monitor full hd i obsługa HDCP. Co do PS+ to jest naprawdę fajna rzecz co miesiąc dostajesz 2 gierki, jak kupisz subskrypcje jeszcze teraz(chyba do 3 sierpnia albo 6) to dostaniesz jeszcze darmowe gry z lipca oraz fajne podwójne rabaty na spoko gierki. No i jest teraz lato z playstation i playstation hits, więc można fajne gry i ex’y wyłapać za bardzo niską cenę w porównaniu do pudełkowych wersji.

Kup używaną ale z gwarancją, teraz przeglądam oferty i jest ich całkiem sporo. Ja kupiłem używaną PS4 i chodziła bez problemu :). Po pół roku sprzedałem znajomemu z 4 grami :slight_smile: można powiedzieć że wyszedłem -100zł :slight_smile:

Widziałem używki, ale mają maks 6mscy gwarancji a wydaje mi się, że to dość krótko. W przyszłym tygodniu zamawiam konsolę i muszę podjąć decyzje czy wziąć slima czy pro. Mam kase na obie, ale w przypadku slima podoba mi się to, że jest mniejszy i mniej prądożerny a za kase plus minus 170zł zaoszczedzonej na uboższej wersji mógłbym kupić za to od razu jakieś gierki a w przypadku pro kusi mnie ta lepsza wydajność i więcej fpsów (mniejsze spadki itp.)nie mniej mam tv full hd z 2010 roku także żadnych hdr pewnie nie ma. Po za tym wtedy zostanie mi mało kasiory, aby coś sensownego kupić.

Powiem ci, że na grach na PlayStation bardzo łatwo zaoszczędzić. Bo w przeciwieństwie do PC’ta wchodzi w grę sprzedawanie używek, wymienianie się za pomocą serwisów pokroju gametrade, a wyprzedaże na PS Store też ostatnio trzymają niezły poziom.

Kup sobie jakiś zestaw z grą, przejdź, odsprzedaj (ewentualnie wymień), kup kolejną, albo nawet dwie - jeśli gra stosunkowo nowa - przykładowo, nowego God Of Wara sprzedasz za cenę tylko lekko poniżej sklepowej nówki, i niewielkim kosztem ograsz kilka tytułów :slight_smile:

A używana konsola, szczególnie z gwarancją to nie jest zła rzecz. Weź pod uwagę, że slimki czy PRO z reguły bardzo rzadko się psują.

Dobra kupiłem ps 4 slim z cod ww2 za 1300 chyba obskoczyłem każdy elektromarket w szczecinie i to była najtańsza opcja. Wszystko spoko insttaluje coda i nagle wyskakuje mi aktualizacja do 23 gb i przy moim internecie 250 mb z upc na lapku 30 gb by mi się ściągało w 20 min może? Dlaczego na psie jest to aż 9 godzin i to po kablu???! Można coś z tym zrobić??