Witam !
Dnia 03.03.2014r podjąłem pracę na umowę zlecenie. Do dnia dzisiejszego jestem zarejestrowany w pup, moje pytanie brzmi czy jeżeli pójdę dzisiaj, lub wyrejstruje się drogą elektroniczną to czekają mnie jakieś konsekwencje ?
Witam !
Dnia 03.03.2014r podjąłem pracę na umowę zlecenie. Do dnia dzisiejszego jestem zarejestrowany w pup, moje pytanie brzmi czy jeżeli pójdę dzisiaj, lub wyrejstruje się drogą elektroniczną to czekają mnie jakieś konsekwencje ?
Jak nie chcesz dostac NAPRAWDE duzej kary to lepiej jedz tam natychmiast o ile juz nie jest za pozno. Bo kary dostaniesz kilka/nascie stowek i sie nie odwolasz od tego:)
Bezrobotny jest obowiązany zawiadomić w ciągu 7 dni powiatowy Urząd Pracy o podjęciu zatrudnienia i innej pracy zarobkowej (zlecenie, dzieło) lub pozarolniczej działalności oraz o zaistnieniu innych okoliczności powodujących utratę statusu bezrobotnego albo utratę prawa do zasiłku (art. 74 ustawy). Bezrobotny, który podjął zatrudnienie lub inną pracę zarobkową lub działalność gospodarczą bez powiadomienia o tym właściwego powiatowego urzędu pracy podlega karze grzywny (art.119 ust.2 ustawy).
wytlumacz sie i przepros , napisz cos , ze przepraszasz bo i tak po ZUSIE sie dowiedza a wtedy grzywna pewna , chociaz to juz prawie miesiac wiec mozliwe , ze sprawa jest jzu w sadzie - oni szybko to zalatwiaja
wiesz, powinienes to zrobic w ciagu 7 dni od podjecia zlecenia:)
wiekszych problemow nie powinni jednak robic, najgorzej, jakbys to ukryl, a oni by sie dowiedzieli, 500 zl to minimum, kumpel np. dostal 2500 zł
Witam !