W naszych czasach żeby znaleźć neta gorszego niż 1-2Mb/s trzeba naprawdę bardzo uważnie szukać. W miejscach publicznych chyba tylko coś takiego znajdziemy (miejsca z ogólnodostępnym Wi-Fi). A powyżej 2Mb/s - o ile nie zaśmiecisz łącza - ping nie powinien się zmieniać (to zależy też od gry, ale jeszcze nie spotkałem się z tym żeby jakaś wymagała więcej niż 1Mb/s łącza - może słabo szukałem). RaiderZ chyba też taką grą nie jest, więc ping jest mniej więcej taki sam i różnić się będzie głównie w zależności od lokalizacji*. Dlatego też przy serwerach EU średnia prędkość będzie wynosić około 40ms, a przy NA - od 130 (na wschodzie kontynentu) do nawet 200 (na zachodzie). Możesz mieć neta nawet 200Mb/s, a i tak lepiej działać nie będzie (ograniczenia fizyczne). Dość powiedziałem, czy jeszcze chcecie drążyć temat pingu?
* - jest jeszcze mnóstwo innych czynników, jak np. jakość połączenia Wi-Fi w mieszkaniu jeśli nie mamy bezpośredniego dostępu do neta czy pogody w przypadku radiówek czy też innych takich, ale osoba z moich okolic nie powinna mieć pingu 70+ jeśli mój krąży w granicach 35.
I jeszcze jedna prośba... nie mylmy ani jednostek (B i b to nie to samo), ani przedrostków (M i m), bo jak później czyta się że ktoś ma neta prędkości 4 milibitów na sekundę (nie chcę nawet wiedzieć ile pobierałbym jakąś mp3-kę) albo 15MB/s (czyli około 120 megabitów - czaad) to człowiek trochę się uśmiecha pod nosem (takie małe zboczenie "zawodowe") ![:)]()