Zamierzam zacząć grę w Raiderz i zadam (może banalne) pytanie - gdzie bardziej "opłaca" się grać? Chodzi mi o mniejszą ilość bugów, większość ilość rodaków, przewaga IS itp.
PWE vs GF - większa ludność
- Polaczki to EU, normalnie zatrzęsienie, przyciąga ich strona główna RaiderZ przetłumaczona na język PL. Jest ich więcej niż turków i niestety są głupsi niż oni.
- Na EU ogólnie jest więcej noobów, na PWE nie widziałem takiej głupoty.
- Bugi są takie same tu i tam, obaj wydawcy czekają na łatkę od koreańskiego developera (sami nic nie naprawiają bo nie mogą/nie potrafią tego robić).
- IS na EU ma mniejszą ofertę jednak jestem pewien, że to tylko kwestia czasu by dorównać ofercie PWE ponieważ brakuje FUNDAMENTALNYCH przedmiotów dla gier f2p jak kamyczki do enchantu i zabezpieczenia przed zniszczeniem.
- Na EU po śmierci zawsze mamy karę na minutę, na PWE ten czas rośnie w miarę leveli.
- Na EU czego można było spodziewać się po Gameforge jest dodatkowy "bonus" - servery są niestabilne, będąc w instancjach całe party nagle dostaje freeza i okazuje się, że padł server instancji. Wtedy trzeba ręcznie zamknąć grę i wejść na nowo albo czekać z dobre 10 minut aż wszystko może się odwiesi. Odwiesiło się raz w instancji solo, w party nie miałem czasu by to sprawdzać bo z początku myślałem, że to tylko u mnie, gdy wróciłem do gry połowa party była OFFLINE a pozostali pytali sie czy tylko ich rozłączyło czy wszystkich)
Zdarzyło mi się to na EU już 4 razy do 18 lvla, na PWE ani razu.
@Ponczoszkomen: ale na wersji od PWE bywa też "mądrzejsza" wersja "Polaczków" ? Czy raczej trudno tam znaleźć "w miarę normalnych" rodaków?
Na PWE Chimerze jest gildia AncientS i w niej byłem, polaczków wolnobiegowych (z PL w nicku) było mało albo nie ujawniali się spamowaniem po polsku na globalnym czacie tak jak robią to na EU i wszyscy ich blokują.
Ciężki wybór, ja przeszedłem z PWE na EU tylko dlatego żeby sprawdzić jak się gra z niskim pingiem i naszymi strefami czasowymi. Chyba tutaj zostanę bo gra się znacznie "płynniej" a to dla mnie priorytet ale w razie czego wbicie max levela to żadne wyzwanie i można zrobić postać tu i tam.
Temat jest o ludność, a ta na pewno jest większa na EU ponieważ jest tylko jeden server ENG a nie 4 jak na PWE, gra ruszyła ponad tydzień temu a na początkowych lokacjach wersji EU jest pełno ludzi.
@up: "mniejszy ping" czyli jaki miałeś na PWE?
Serverów PWE nie da się zpingować (zabezpieczenia DDOS) ale pingowałem do miejscowości w której się znajdują i wyszło ~200ms. Musiałem lekko wyprzedzać unikami ruchy przeciwnika co było uciążliwe. Na serverach EU robię unik w ostatniej chwili i się udaje bo tutaj mam tylko 40ms
- Na EU po śmierci zawsze mamy karę na minutę, na PWE ten czas rośnie w miarę leveli.-Zdarzyło mi się to na EU już 4 razy do 18 lvla, na PWE ani razu.
-Nie Prawda...
-No to czyli PWE wersja jest mniej zbugowana. -.-
PS: Ty wogole grałeś w RaiderZ? na byle jakiej wersji 4 serwery na PWE LOL co za bajki.
ja jestem z PWE mam gildie tez polska ArmoredSaint ale normalny to chyba nie jestem ^^
sam gram na PWE i sa 2 serwery a nie 4 lol, a noi nie uzywam PL w nickach bo to brzydko wyglada i jest przestarzale. A co do liczebnosci to nie mam pewnosci gdzie wiecej , raz slsyze ze wiecej na EU a raz ze na US. A na PWE siedze bo widzialem ze duzo ludzi na forum deklarowalo ze beda wlasnie tam.
na PWE sa 4 servery... diago fleetfoot chimera i crawler
ludu jest naprawde duzo polakow w sumie tez i polaczkow piszacych na chatboxie "kto polak" albi siema all PL co tez jest bardzo polskie... bardzo
dziwne ja mam dwa :

Na eu nie moglem kilka razy party znaleźć co chwila jakieś "polaczki" spamia na czacie field/shout a inni po angliszu wyzywają "polaczkow" a na pwe tego nie widziałem a w party wchodziłem od razu milsza atmosfera milsi ludzie a na eu chyba więcej typa gra bo pwe ma więcej serverow niz gf
bo masz 2 na 1brzeg
brzeg West:(zachod)
Clawler
fleetfoot
brzeg East:(wschod)
Chimera
Diago
Przewaga IS tu i tu. Wiadomo, od zawsze PWE drogie. Tak samo GF. Jak lubisz nocne eventy, to bierz PwE. Może się pojawić, większy ping oraz, związane z tym lagi. Nie ma sensu pisania, że na EU "nobby". Wiadomo nie doświadczeni gracze znajdą się, tu i tu. Hejtowanie serwera EU, nie ma sensu bo to od gracza zależy jaką atmosferę wprowadza do gry.
@up dokładnie.
Czyli z rozgrywką jest to samo, różnica tylko w pingach? Przy internecie 2mb/s jaki ping mógłbym wyciągnąć na PWE?
Zależy. Niektórzy na pwe mają mniejszy ping niżeli na EU chociaż w Polsce mieszkamy i dotyczy to głównie światłowodów
A co do pwe przewagi w is nie ma - wszystko na aukcjach leży, kamyczki do enchantu z is są za pare gp czyli kilka minut farmienia lub jeden boss(np fungus), A mając odblokowane wszystkie bossy to po prostu przechodzisz z bossa na bossa(każdego x5 pod rząd farmisz) i czekasz około 30minut albo sobie instancje robisz i powtarzasz znowu ten schemat (2h cd ma item, żeby przywołać bossa na misji powtarzalnej i w full party można robić max 5 razy)
Czyli z rozgrywką jest to samo, różnica tylko w pingach? Przy internecie 2mb/s jaki ping mógłbym wyciągnąć na PWE?
2mb to chyba w Polsce tylko na wsiach mają albo daleko od dużych miast.
Odpuść sobie PWE chyba że chcesz grać w "turówkę" gdzie przeciwnik ma 3 punkty akcji a ty jeden
@Sakret
idź kup sobie mózg albo nic nie pisz w internecie bo siejesz głupotę
@UP
co ty pier**** od kiedy ilosc Mb/s mowi o pingach? to zalezy jakiego ma providera z kumplem co ma 1 mb w Kobie gram i ma taki sam ping jak ja
@UPco ty pier**** od kiedy ilosc Mb/s mowi o pingach? to zalezy jakiego ma providera z kumplem co ma 1 mb w Kobie gram i ma taki sam ping jak ja
oczywiscie że zależy. Co to jest Koba? Jakaś nowa planeta?
Ponczoszkomen:
@Sakretidź kup sobie mózg albo nic nie pisz w internecie bo siejesz głupotę
mozg to ty se kup kretynie i nie wpieralaj sie w nie swoje sprawy. Twardy w necie , leszcz w swiecie.
Ping nie zalezy od Mb?...omg wez se internet 500 kb i 10 Mb to zobaczymy czy nie ma.
@BartekxMasters powiem tak graj gdzie Ci lepiej ludzi i gildi jest duzo wiec problemu ze znalezieniem ludzi nie bedzie.