Pytania nowicjusza dotyczące L2

Witam panowie po latach przegranych w Wowa Rifta i tego typu produkcjach i oczekiwaniu na GW2 poszukuję gry w jaką bedę mógł pograć. Nastawiłem się na Terę ale endgame jest bardzo słaby w tej grze dlatego mam pytanie dotyczące L2. Pełno słyszę o tej grze dlatego mam pytania

Jak to wygląda (granie) -aka wow czy inaczej?

Dużo ludzi gra? grają na privach czy globalu (gdzie warto grać na jakim serwerze czy na globalu itp itd)

czy system f2p nie jest przesadny tj. is zbyt przesadzony albo ewentualnie jest jakaś opcja wykupu premium ?

czy warto zaczynać teraz grać w tą grę czy już nie warto ?

jak wygląda endgame PVE czy jest satysfakcjonujący i czy znajdą się jakieś polskie gildie które ciągle robią content i nowych graczy przyjmują ?

Będe bardzo wdzięczny za informację.

Nie wiem, nie grałem za długo w wowa.

Dużo ludzi gra? grają na privach czy globalu (gdzie warto grać na jakim serwerze czy na globalu itp itd)

Bardzo dużo, chociaż pomału to spada. Najlepiej grać na globalu [innova or NCsoft] wtedy konto jest warte więcej na alledrogo. :P

czy system f2p nie jest przesadny tj. is zbyt przesadzony albo ewentualnie jest jakaś opcja wykupu premium ?

Innova jest f2p+premka/zbalansowany is, natomiast NC pay2win.

Jak najbardziej warto, oficjalne wersje [globale] mają jeszcze w planach support tytułu i pomysł aktualizacji na przynajmniej 4 duże dodatki.

jak wygląda endgame PVE czy jest satysfakcjonujący i czy znajdą się jakieś polskie gildie które ciągle robią content i nowych graczy przyjmują ?

End game w L2 jest bardzo długi, po wbiciu pierwszej klasy na 99lv [co nie jest takie łatwe - ponad 1 rok] ma drugą klasę która działa na tej samej zasadzie, dodatkowo masz jeszcze 2 poboczne klasy które wbija się na 85lv [chyba]. Co do ciekawszych elementów rozgrywki - raid bossy a przed nimi sama walka o nie z innymi gildiami/sojuszami. Gra jak mała która oferuje na rynku mmo tak wiele, w dodatku za darmo [w przypadku serwera dla eu]

Przydatne linki:

L2 Innova EU

L2 NCsoft NA

Dziękuję Ci za odpowiedzi wszelkie kolejne mile widziane. W takim razie zdecydowanie polecasz wersję EU gdzie gra jest całkiem przyjemna wynika z tego. A jak to wygląda z premium będę płacił i już nie muszę martwić się o is czy samo płacenie premium i tak nie da mi wszystkiego i is tak czy siak będzie potrzebny ? Płacenie samej ustalonej kwoty ( nie mogę znaleźć ile to premium kosztuje) nie jest dla mnie problemem natomist każdy IS mnie odrzuca..

a i czy wiadomo coś o polskiej wersji ? Wejdzie nie wejdzie albo kiedy się pojawi ?

Samo premium daje CI mozliwosc odpalania dualboxa i x2 exp. W is mozna jeszcze dadatkowo kupic runy na expa i potiony na vita, ktore przyspieszaja expa. MOzna tez kupic agathiony(cos ala pety) na kilka dni.

Tak jak napisał Weandil, premka i item shop dodaje ci tylko boosty do szybszego expa w czasie farmienia, nie działa to na questy.

jasne ze inaczej...

dla kazdego liczy sie PVP wiec nie ma lepszego niz w L2... WoW mial BG w L2 masz otwarty swiat i WSZEDZIE i do tego KAZDEGO mozesz zaatakowac (za wyjatkiem miast i niektorych miajsc o ktorych moge nie wiedziec. Nie masz podzialu na 2 frakcje tak jak to bylo w WoW-ie. Brak instancji. ze wzgledu na otwarty swiat kazdy moze ci wleciec w parade gdy klepiecie w 20 chlopa bossa. ot wybija was i po zabawie. wy wracacie i sie mscicie ^^ o castle siege nie bede wspominal. to trzeba przezyc zeby pojac.

na globie jeszcze mnie nie bylo. privow w tej chwili nie polecam ze wzgledu na korupcje GM. wiadomo kazdy wklepie kilka linijek zeby zarobic te kilkaset $$ za majestica.

to sadze ze koledzy wyjasnili.

wg mnie w kazdym momencie jest warto zaczac. otworzyli nowe servery w zwiazku z przejsciem na f2p. nawet jak nie bedziesz super-ultra-wypas-koxem to i tak poznasz mase ciekawych ludzi (brak dzieci neo ze wzgledu na rozbudowany system gry oraz j. angielski chociaz zdaza sie tekst "pls adena"). ja grajac na dawnym greckim servie ROXY spedzilem mile chwile z klanem w ktorym srednia wieku byla 40+ wiec znajdziesz ekipe dojzalych fun playerow jak i nolifow ;p

tak jak kolega to ujal. wbijasz max lvl robisz questa na subklasse i masz dodatkowe 3... z czago druga musisz wyexpic do konkretnego lvlu zeby miec trzecia... nie jest to rozwiazanie z RoM-a ze klasy w pewnym sesie sie lacza... za kazdym razem gdy chcesz zmienic klase musisz isc do mastera i wtedy ja zmienic. oczywiscie sa zbieznosci. czyli elf. nie moze zrobic subklasy z dark elfa.

w sumie ujmujac wbic max lvl wszystkimi klasami+epic sprzet+epic bizu+zrobienie hero+lider klanu ktory posiada zamek Aden = okolo 4-5 lat gry ^^ i to bez wydania nawet 1 PLN

L2 jest na tyle rozbudowane ze caly czas bedziesz odkrywac coraz to nowe mozliwosci tej gry. zanim znajdziesz postac dogodna dla twojego stylu gry zajmiesz wszystkie sloty na koncie.

odnosnie ver PL nic mi nie wiadomo ale gdzies w necie krazyla spolszczona mapka do L2... tak czy inaczej wszyscy posluguja sie skrotami z j. anglielskiego tak wiec nic ci nie da spolszczenie. chyba ze jedynie opis questow i skilli

Ooo czyli gra ładnie się zapowiada, sam mam zamiar grać jak kupię nowego kompa. Ja dodam pytanie od siebie,czy na sprzęcie 2x 3ghz 4gb ram i 9600 gt gra będzie dosyć komfortowa? Aha i jakim łucznikiem najbardziej polecacie grać? Chodzi o klasycznego łucznika dobrego na pvp.

Już dodając zachęcił mnie L2 ale mam pytanko czy jest to sam grind czy questówka słyszałem o grindowaniu ale ostatnio podobno doszedł patch z questami.

L2 to gra nastawiona bardziej na grind chociarz teraz na officjalu Goddes of Destruction dali sporo questów.To co jes tmoim zdaniem najmocniesza strona tej gry to PvP.Dużo klas postaci ,duzo skili i zwiazana z tym "afera".Każda klasa ma jakiegos haka na inną w sensie skili, oczywiście lvl i ekwipunek liczy sie bardzo w pvp[wiadomo] ale tez umiejetność odpowiedniego wykorzystania skili.Moim zdaniem dużym plusem jest grafika ,znaczy to już jest dość stary silnik ale mimo to grafa daje rade i świat gry jest klimatyczny naprawde epickie lokacje i fajne moby widać że na niektórych lokacjach moby wyglądają jakby je projektował gośc od Sillent Hill takie moje skojarzenie ;p

Obecnie pogrywam troche w ForsakenWorld ale zaczyna mnie nuda dopadać i monotonia w grze.Dlatego wbiłem znowu do L2 na GoD server shilen i znowu bakcyla złapałem ,trudno się uwolnić od tej gry.Ale co tu dużo gadać wbij do gry i sprawdż sam ,nie chcem za bardzo przereklamować bo potem zalogujesz sie i powiesz łee ale badziew xD.A tak na serio nie zniechęcaj sie na początkowych llevelach jako nowicjusz masz lipny ekwip i praktycznie 0 skili .Dobij do20 lvl i wybierz klase postaci a na 40 druga klase i wtedy masz konkretne skile.

Wnukson ,najbardziej uniwersalny i dobry w pvp zarazem jest hawkeye -rasa ludzie.Na początku wybierasz rasa człowiek na 20 lvl pierwsza klasa rouge a na 40 już hawkeye.Ma dość dużo hp jako ludz ,średni p.atack i krytyk dla porównania dark elf łucznik ma największy p.atack słaby krytyk ale cholernie mało hp natomiast łucznik białych elfów ma największy krytyk średni hp i mały p.atack.Hawkeye najdłużej wytrzyma w PvP.

Ooo czyli gra ładnie się zapowiada, sam mam zamiar grać jak kupię nowego kompa. Ja dodam pytanie od siebie,czy na sprzęcie 2x 3ghz 4gb ram i 9600 gt gra będzie dosyć komfortowa? Aha i jakim łucznikiem najbardziej polecacie grać? Chodzi o klasycznego łucznika dobrego na pvp.

Bierz HE [ludzki łucznik], łatwy i przyjemny w grze. Do innych łuczników wypadałoby już mieć jakieś pojęcie o grze, ponieważ mają swoje duże plusy jak i minusy. HE jest w miarę z balansowany. Co do tych Q, o których pisał Valgour, są ale do ~42lv. Od ~42 do 85 są jako takie dzienne Q [codziennie robimy to samo]. Na 85-99lv zaczyna się czysty grind, w formie takiej że nawet przez dobę nie wbijesz 50% lvla. :D

tak żeby nie zakładać nowego tematu, również mam pytanie co do wyboru klasy. Jaka klase najabrdziej polecacie melee dobrą do solowego grindu. Chodzi mi o wytrzymałą postać, która zada spore obrazenia. Cos czym mozna probowac solo z elitami (o ile co takiego jest) ;p

Do solowego grindu z postaci melee to najlepszy jest Destroyer orkowy wojownik.Zero zmartwienia o hp znaczy pasek życia,t oznaczy mówie o sytuacji kiedy expisz na lokacjach mniej więcej dla twojego levelu.Teraz koksam Destro i na przykład w Cruma Tower [taka lokacja typowa do expa w party 40-56 lvl ] wchodze w środek grupki mobów i na luzie wybijam całą ekipke ,tylko jak sie ze skilli bije to mana spada wiadomo to jedynie odpoczynek na mana regeneration co jakis czas ,ale można bić czystymi hitami .Naprawde nie będziesz miał problemów z grindem tą postacią duży dps ,dużo hp ,dobry p.def .Jest opcja że możesz biegać w heavy i w light armor tą postacią Destro ma skill pasywny na jedno i drugie.

Aha..jeśli chodzi o broń to Destroyer używa 2h sword ,pole[znaczy taka halabarda] i dwuręczny młot ,ale młot głównie do pvp bo używając go ma skille stunujące .Przeważnie biega sie z 2h swordem [miecz dwuręczny].

warn_ico.png
Double post. - Cree

Witam panowie po latach przegranych w Wowa Rifta i tego typu produkcjach i oczekiwaniu na GW2 poszukuję gry w jaką bedę mógł pograć. Nastawiłem się na Terę ale endgame jest bardzo słaby w tej grze dlatego mam pytanie dotyczące L2. Pełno słyszę o tej grze dlatego mam pytania

Będe bardzo wdzięczny za informację.