Pytania początkującego

Witam :)

Ostatnio naszło mnie coś żeby zacząć grać w WoW'a (na globalu).

Póki co grałem tylko na wersji trialowej i dobiłem jakoś 10 poziom :P

Nie znam się za bardzo na grze, stąd moje pytania:

1. Czy jest taka możliwość, że wybiorę sobie profesje, które nie będą mi się opłacały? Po przeczytaniu paru informacji na temat craftingu spodobały mi się inżynieria i archeologia. Nie wiem jednak czy jest to dobre połączenie, jeśli nie to prosiłbym o napisanie jakie będzie lepsze (zamierzam grać szamanem).

2. Czy jeśli kupię sobie teraz battlechesta, to dostanę też wtedy dodatek cataclysm? Wiem, że osoby które kupiły battlechest wcześniej, dostały klucz do cata. Czy kupił ktoś BC w tym tygodniu i mógłby napisać czy otrzymał dodatek?

3. Zastanawiam się między trollem i orkiem. Czy wybór rasy ma jakiś wpływ na jej przydatność w end-game?

Z góry dzięki za odpowiedzi :)

Pozdrawiam, Gherit.

1. Inżynieria się przydaję, zwłaszcza do pvp. Archeologia jest to jeden z czterech craftów podstawowych(fishing, cooking,first aid, archeologia) których możesz się nauczyć bez względu jakie dwie profesje wybierzesz. Do inżynierii polecałbym mining.

2. Co do tego nie jestem pewien, na pewno na battlenecie możesz kupić battlechesta z catem.

3. Każda rasa ma swoje skille tzw. raciale. Jednakże nie wpływają one na przebieg gry w większym stopniu.

Jakbyś chciał pograć, to mogę ci pomóc i wysłać ci rafa(razem grając zyskujemy 300% expa więcej). Gram na serwerze Defias Brotherhood po stronie alliantów, posiadam trzy postacie na 90 lvl i z 6 na ponad 80 lvl(nie posiadam jeszcze tylko rogue, pala i huntera). W razie czego pisz a pomogę.

Pozdrawiam Rolf

1. Inżynieria do PvP i Battlegroundów, dla każdej klasy coś wartościowego będzie z tej profki. Jednak na pierwszą postać, zwłaszcza szamana polecam ci coś na czym możesz zarobić i wykorzystać: herbalism/alchemy, a jeśli naprawdę chcesz inżynierie to bierz ją z mining'iem. http://www.wowwiki.com/Profession Polecam poczytać o profkach przed wyborem, ale w każdej chwili możesz się oduczyć profki i zacząć inną ( nie polecam tego bo to strata czasu na levelowanie profek ), Profek głownych możesz mieć tylko 2, a pobocznych (secondary) możesz mieć 4, czyli wszystkie jakie są: rybołówstwo, pierwsza pomoc, gotowanie i archeologia, więc śmiało bierz wszystkie z tych.

2. Nie orientuje się czy na battlenecie jest ten battlechest (ale pewnie jest), ale polecam ci kupić chesta z innych stron (bo przeważnie wychodzi taniej) np. keye czy allegro, ale to porównaj sobie już sam.

3. Raciale mają małe znaczenie, ja radziłbym ci wybrać rasę, która po prostu ci się podoba. Orki mają zwiększony atak albo spell power co jest mocne, ale trolle za to zwiększone mają szybkość ataku albo rzucania czarów + regeneracje + 15% zmniejszoną długość spowolnienia (mega na pvp). Według mnie orc-pve troll-pvp, ale mówię ci, że bardziej będziesz się później przejmować wyglądem niż różnicami w racialach

*racial=umiejętność rasowa

Dzięki wielkie za pomoc :)

Mam jeszcze jedno pytanie.

Czy to prawda, że jeśli zakładając konto jako np. Niemiec będę miał z tego jakieś dodatkowe korzyści, których nie otrzymałbym zakładając je jako Polak?

Tak, lecz będzie to nielegalne i grozi usunięciem konta (więc nie polecam). Cała sprawa polega na systemie raf (recruit a friend) przez co możemy zdobyć dodatkowy czas gry za mniejszą kwotę niż normalnie, dokładnie ci nie powiem o co chodzi, bo nigdy się w to nie bawiłem. Nie wiem także czy ciągle to działa, ale w polsce nie można było skorzystać z tego sytemu, ale zakładając konto na inny kraj (liste znajdziesz gdzieś w necie) można było się załapać na RAFa, lecz jak już to mówiłem, że jest szansa, że dostaniesz bana (na całe konto battlenet)

Dzięki za ostrzeżenie :)

Ja mieszkam w Austrii więc spokojnie mogę ci założyć tutaj konto(ip austriackie to nie będzie problemu). Parę kont już tak założyłem znajomym i nigdy nie mieli żadnego problemu. Korzyści z tego są takie, iż możesz wysyłać rafy (http://eu.battle.net/wow/en/shop/recruit-a-friend/

Witam :)

Ostatnio naszło mnie coś żeby zacząć grać w WoW'a (na globalu).

Póki co grałem tylko na wersji trialowej i dobiłem jakoś 10 poziom :P

Nie znam się za bardzo na grze, stąd moje pytania:

1. Czy jest taka możliwość, że wybiorę sobie profesje, które nie będą mi się opłacały? Po przeczytaniu paru informacji na temat craftingu spodobały mi się inżynieria i archeologia. Nie wiem jednak czy jest to dobre połączenie, jeśli nie to prosiłbym o napisanie jakie będzie lepsze (zamierzam grać szamanem).

2. Czy jeśli kupię sobie teraz battlechesta, to dostanę też wtedy dodatek cataclysm? Wiem, że osoby które kupiły battlechest wcześniej, dostały klucz do cata. Czy kupił ktoś BC w tym tygodniu i mógłby napisać czy otrzymał dodatek?

3. Zastanawiam się między trollem i orkiem. Czy wybór rasy ma jakiś wpływ na jej przydatność w end-game?

Z góry dzięki za odpowiedzi :)

Pozdrawiam, Gherit.