Hejka, mam zamiar na dniach kupić BDO, ale chciałbym się upewnić co do kilku rzeczy. Prosiłbym żeby odpowiedziały osoby, które są aktywne w grze, lub swoje już przegrali, a nie kogoś, kto coś tam gdzieś przeczytał i wie wszystko najlepiej, a niestety widziałem że dużo tutaj takich osób, a mi zależy na faktach
Zaczynamy.
1. Czy łatwo jest się zaaklimatyzować w grze? Jakiś czas temu skorzystałem z guest passa(+/- 5 miesięcy temu) i po prostu to wszystko mnie przerosło. Ten ogrom opcji, masa spamu na całym ekranie i w ogóle pierwsze wrażenie miałem negatywne, później trochę pobiegałem do ok. 20 lvla i zakończyłem przygodę, ale to głównie wina sprzętu, a nie niechęci do gry.
2. Skille/buildy. Czy muszę się trzymać sztywno gotowych buildów, bo później będzie problem ze znalezieniem party itp? Czy mogę sobie spokojnie grać "po swojemu"
3. Tempo gry. Mi się nie spieszy, nie mam zamiaru brać udziału w wyścigu szczurów o miano TOP10 na serwerze. Tak jak wyżej, będę grał raczej tak coś pomiędzy casualem, a hardcorem. Kilka godzin dziennie, ale tak na lajcie, bez pośpiechu, bez nerwów. Tu pogrindować, tam połowić ryby czy porobić jeszcze coś innego. Można się tak dobrze bawić? Czy jak kiedyś w grindownikach liczy się tylko lvl i exp, reszta to drugi plan?
4. Jaką klasę najlepiej wybrać do zapoznania się z grą? Musi to być melee, bo nie lubię grać klasami dystansowymi.
5. Poczytałem trochę i wiem, że niemal wymagane jest kupno miejsca w bagu, petów czy mountów. Ile to tak wyjdzie w złotówkach? Chodzi mi o optymalną ilość do swobodnej gry.
6. Gra bardziej robi narzut na GPU czy CPU? Jestem w trakcie wymiany sprzętu i właśnie mam dylemat, czy wziąć lepsze CPU kosztem GPU czy odwrotnie (i7 6700k/RX480 lub i5 6600k/gtx 1070)
7. Ostatnie i najważniejsze, czy gra naprawdę to tylko grind? W sensie ja już mam serdecznie dosyć robienia questów, a szczególnie powtarzania daily, wychodzi mi to bokami. Wiem, że w BD questy są, ale ponoć nie ma ich tak wiele. Zależy mi na grze, gdzie będę sobie grindował, dropił itemy, sprzedawał je na ah itd. A nie robienie jednych a tych samych questów czy dungeonów/instancji tylko po to, żeby cały drop szedł do npc albo na przemiał na materiały do craftingu.