Pytania, pytania, ale nie o P2W

Hejka, mam zamiar na dniach kupić BDO, ale chciałbym się upewnić co do kilku rzeczy. Prosiłbym żeby odpowiedziały osoby, które są aktywne w grze, lub swoje już przegrali, a nie kogoś, kto coś tam gdzieś przeczytał i wie wszystko najlepiej, a niestety widziałem że dużo tutaj takich osób, a mi zależy na faktach :)

Zaczynamy.

1. Czy łatwo jest się zaaklimatyzować w grze? Jakiś czas temu skorzystałem z guest passa(+/- 5 miesięcy temu) i po prostu to wszystko mnie przerosło. Ten ogrom opcji, masa spamu na całym ekranie i w ogóle pierwsze wrażenie miałem negatywne, później trochę pobiegałem do ok. 20 lvla i zakończyłem przygodę, ale to głównie wina sprzętu, a nie niechęci do gry.

2. Skille/buildy. Czy muszę się trzymać sztywno gotowych buildów, bo później będzie problem ze znalezieniem party itp? Czy mogę sobie spokojnie grać "po swojemu"

3. Tempo gry. Mi się nie spieszy, nie mam zamiaru brać udziału w wyścigu szczurów o miano TOP10 na serwerze. Tak jak wyżej, będę grał raczej tak coś pomiędzy casualem, a hardcorem. Kilka godzin dziennie, ale tak na lajcie, bez pośpiechu, bez nerwów. Tu pogrindować, tam połowić ryby czy porobić jeszcze coś innego. Można się tak dobrze bawić? Czy jak kiedyś w grindownikach liczy się tylko lvl i exp, reszta to drugi plan?

4. Jaką klasę najlepiej wybrać do zapoznania się z grą? Musi to być melee, bo nie lubię grać klasami dystansowymi.

5. Poczytałem trochę i wiem, że niemal wymagane jest kupno miejsca w bagu, petów czy mountów. Ile to tak wyjdzie w złotówkach? Chodzi mi o optymalną ilość do swobodnej gry.

6. Gra bardziej robi narzut na GPU czy CPU? Jestem w trakcie wymiany sprzętu i właśnie mam dylemat, czy wziąć lepsze CPU kosztem GPU czy odwrotnie (i7 6700k/RX480 lub i5 6600k/gtx 1070)

7. Ostatnie i najważniejsze, czy gra naprawdę to tylko grind? W sensie ja już mam serdecznie dosyć robienia questów, a szczególnie powtarzania daily, wychodzi mi to bokami. Wiem, że w BD questy są, ale ponoć nie ma ich tak wiele. Zależy mi na grze, gdzie będę sobie grindował, dropił itemy, sprzedawał je na ah itd. A nie robienie jednych a tych samych questów czy dungeonów/instancji tylko po to, żeby cały drop szedł do npc albo na przemiał na materiały do craftingu.

1. Ciężko. Zalecane natychmiastowe znalezienie gildii i siedzenie na ts'ie. Jak gdyby nie mój znajomy, który odpowiedział już na milion moich pytań też pewnie bym quitnął.

2. Nie wiem bo dopiero wbiłem 56 ale zasada mmo jest taka, że zawsze jest jeden build lepszy od innych ale... ale tu jest non target combat więc skill > build

3. Wręcz trzeba. Ja mam włączonego BD 24h/7... idę na trening, moja postać biega kółka wokół miasta z plecakiem, idę zrobić jedzenie, moja postać gotuje piwo dla niewolników :P Idę spać, moja postać łowi ryby. Ogólnie też nie jestem hardocerem i wygląda to tak że dziennie ok. 1h grindze moby a resztę czasu spędzam na ogarnianiu craftu, workerów, gatheringu itd.

4. Głupie pytanie. Każda klasa ma swoje wady i zalety. Gdzieś słyszałem, że tamer jest cienki po czym z drugiego źródła usłyszałem, że top pvp player na servie to tamer... przypadek? Nie sądzę. Popatrz na gameplaye i zobacz sam jaka postać Ci odpowiada :)

5. Optymalna ilość do swobodnej gry według mnie wynosi 0zł. Ja nie wydałem jeszcze nic ale myślę nad petem. Ogólnie 1000 pereł kosztuje 10euro a pet kosztuje od 800 do 1200? Chyba, nie chcę cię okłamać, kostium 2600 albo 2200.

6. Nie mam pojęcia :P ja mam jakiegoś AMD Fx 8120 i gtx 970 i wszystko bangla jak narazie.

7. Długo by opowiadać, ale najkrócej to tak, tu jest grind. Nie przymierzając wszystko się tu grindzi :P Grindzisz ty, grindzą twoi workerzy, grindzi twoja matka i twój dziadek :P A tak serio to za większość questów nie dostajesz nawet expa tylko np contribution points i tu wracamy do punktu pierwszego :P

A to sobie odpuszczam ten tytuł, nie mam tyle czasu na granie. Poszukam czegoś ciekawszego, chociaż z grindowników to już prawie nic nie zostało :/

1 Faktycznie jest tego sporo w grze i na początku może ten ogrom opcji przytłoczyć. Ja zaczynając posiłkowałem się poradnikami jakie znalazłem na YT i najlepsze to poradniki Mako TUTAJ Proponuje poszukać sobie gildii (sporo jest Polskich) ale nastawnej na fan i wzajemną pomoc. Na początku odradzam gildie biorące udział w wyścigu szczurów bo te wymagają od swoich członków codziennej kilkugodzinnej obecności w grze i jest ciągle ciśnienie.

2 Nie ma czegoś takiego jak jeden właściwy build. BDO opiera sie na całych sekwencjach combo i to ty musisz dobrać skille pod swój styl gry. Nie martw się tym że gdzieś źle wydasz punkty bo w każdej chwili możesz zresetować drzewko i punkty rozdać na nowo.

3 Szczerze to nie sztuką jest w tej grze wbić 50 lev bo można to zrobić w 2-3 dni grindu. Ja bawiłem sie tak że odkrywałem kolejne nody (punkty na mapie miasta miasteczka wsie farmy kopalnie itd.) i tam w każdym z tych punktów były rożne misje do zrobienia które wykonywałem. Tak wbiłem 50 lev odkrywając znaczna część świata który jest ogromny. Jedna uwaga za misje nie ma praktycznie expa (te zdobywa sie tylko z bicia mobów) ale otrzymuje się contribution points punkty niezbędne do budowania naszego ekonomicznego imperium w grze.

4 Nie ma lepszej czy gorszej klasy. Klasę musisz dobrać do swoich upodobań i umiejętności (ja nie mogłem opanować Musy coś ala Ninja za szybka postać jak dla mnie). Mówisz że dystansowe klasy odpadają ale w BDO nawet one bardzo dobrze radzą sobie na bliski kontakcie np. Ranger/Łucznik posiada po za łukiem sztylet którym potrafi zrobić niezłe spustoszenie w zwarciu.

5 Mounty czyli osły konie słonie i wielbłądy są dostępne w grze do zdobycia za darmo. Pety są w IS ale to raczej dodatek bez którego można się spokojnie obejść. Za walutę zebrana w grze od innych graczy możesz sobie kupić pełny set na broń i ekwipunek (skórkę) która wygląda kozacko. Plecak możesz powiększać dzięki punktom lojalki które otrzymujesz za darmo codziennie za logowanie sie do gry.

6 Na każdej z podanych konfiguracji gra ci pójdzie bez problemu.

7 Ta gra to sandbox z wieloma możliwościami spędzania czasu a grind to jedna z opcji. Możesz tutaj zając sie gotowaniem alchemią zbieractwem łowieniem ryb hodowaniem własnego ogródka łapaniem i hodowlą koni handlem gdzie kupujesz wóz i jeździsz od handlarza do handlarze kupując u jednego taniej by u drugiego sprzedać drożej do tego jest jeszcze hausing (jeśli lubisz się bawić w simsy) polowania no i cała gama PVP. Zawsze coś znajdziesz dla siebie.

A to sobie odpuszczam ten tytuł, nie mam tyle czasu na granie. Poszukam czegoś ciekawszego, chociaż z grindowników to już prawie nic nie zostało :/

Ta gra wymaga tyle czasu ile go masz. Możesz poświęcić jej godzinkę dziennie a równie dobrze i 10. Nie czuje się w BDO tego ciśnienia jak w wielu tytulach że jak mie masz wysokiego lev czy super eq to jesteś zerem. Mało tego w BDO możesz być afk i zarabić np lowiac rybki. Musisz odrobic lekcje isc na zakupy nie ma problemu zarzucasz wedke gre minimalizujesz wracasz po godzinie dwóch pięciu a tam plecak wypchany rybami czy wartościowymi kamykami które później sprzedajesz.

Jeśli nie masz 2-3h dziennie czasu na granie to w ogóle odpuść sobie mmorpg tylko poszukaj jakiejś moby, która Ci się spodoba :rolleyes: jest spory wybór a sama rozgrywka do niczego nie zobowiązuje :rolleyes:

Dla mnie moby to najnudniejszy gatunek gier jaki powstał. Wypróbowałem wszystkie dostępne na rynku i nigdy nie chciało mi się ich odpalać drugi raz.

Co do czasu gry, planowałem grać 3-4h dziennie ale skoro grze trzeba poświęcić tyle czasu to tak jak powiedziałem, poszukam sobie czegoś innego, nie mam zamiaru mieć włączonego PCta 24/7 :P

No ja i tak mam włączonego :P tak się nauczyłem i kompa wyłącza mi tylko brak prądu :P

A to mi się podoba bo ja właśnie jestem w pracy a moja postać w domu coś robi :P

Dla mnie moby to najnudniejszy gatunek gier jaki powstał. Wypróbowałem wszystkie dostępne na rynku i nigdy nie chciało mi się ich odpalać drugi raz.

Co do czasu gry, planowałem grać 3-4h dziennie ale skoro grze trzeba poświęcić tyle czasu to tak jak powiedziałem, poszukam sobie czegoś innego, nie mam zamiaru mieć włączonego PCta 24/7  

Moim zdaniem 3-4h to sporo. Nikt nie karzę walczyć nikomu o topkę. W każdej grze czas przekłada się na sukces. Natomiast tutaj przy odrobinie szczęścia możesz być lepszy niż ludzie grający po 8h.

Siege i walki o node trwają akurat do 3h czyli najciekawszy aspekt gry znajduje się w twoim przedziale czasowym. Na tych walkach jeżeli masz czas (czyt. możesz się na nich pojawić) biorą każdego (nie trzeba gearu czy lvla) ponieważ jest dużo funkcji, które tego nie wymagają np. strzelanie z armat, obsługa maszyn oblężniczych.

Hejka, mam zamiar na dniach kupić BDO, ale chciałbym się upewnić co do kilku rzeczy. Prosiłbym żeby odpowiedziały osoby, które są aktywne w grze, lub swoje już przegrali, a nie kogoś, kto coś tam gdzieś przeczytał i wie wszystko najlepiej, a niestety widziałem że dużo tutaj takich osób, a mi zależy na faktach :)

Zaczynamy.

1. Czy łatwo jest się zaaklimatyzować w grze? Jakiś czas temu skorzystałem z guest passa(+/- 5 miesięcy temu) i po prostu to wszystko mnie przerosło. Ten ogrom opcji, masa spamu na całym ekranie i w ogóle pierwsze wrażenie miałem negatywne, później trochę pobiegałem do ok. 20 lvla i zakończyłem przygodę, ale to głównie wina sprzętu, a nie niechęci do gry.

2. Skille/buildy. Czy muszę się trzymać sztywno gotowych buildów, bo później będzie problem ze znalezieniem party itp? Czy mogę sobie spokojnie grać "po swojemu"

3. Tempo gry. Mi się nie spieszy, nie mam zamiaru brać udziału w wyścigu szczurów o miano TOP10 na serwerze. Tak jak wyżej, będę grał raczej tak coś pomiędzy casualem, a hardcorem. Kilka godzin dziennie, ale tak na lajcie, bez pośpiechu, bez nerwów. Tu pogrindować, tam połowić ryby czy porobić jeszcze coś innego. Można się tak dobrze bawić? Czy jak kiedyś w grindownikach liczy się tylko lvl i exp, reszta to drugi plan?

4. Jaką klasę najlepiej wybrać do zapoznania się z grą? Musi to być melee, bo nie lubię grać klasami dystansowymi.

5. Poczytałem trochę i wiem, że niemal wymagane jest kupno miejsca w bagu, petów czy mountów. Ile to tak wyjdzie w złotówkach? Chodzi mi o optymalną ilość do swobodnej gry.

6. Gra bardziej robi narzut na GPU czy CPU? Jestem w trakcie wymiany sprzętu i właśnie mam dylemat, czy wziąć lepsze CPU kosztem GPU czy odwrotnie (i7 6700k/RX480 lub i5 6600k/gtx 1070)

7. Ostatnie i najważniejsze, czy gra naprawdę to tylko grind? W sensie ja już mam serdecznie dosyć robienia questów, a szczególnie powtarzania daily, wychodzi mi to bokami. Wiem, że w BD questy są, ale ponoć nie ma ich tak wiele. Zależy mi na grze, gdzie będę sobie grindował, dropił itemy, sprzedawał je na ah itd. A nie robienie jednych a tych samych questów czy dungeonów/instancji tylko po to, żeby cały drop szedł do npc albo na przemiał na materiały do craftingu.