Pytania starego nooba

@Majki83
Znowu trochę się nie zrozumieliśmy :wink:
Nie pytałem o to co można robić w grze po 80-tym poziomie, bo ja nie narzekam na brak zajęć w grze, ja mogę chodzić po krainach i mi to wystarcza.
Pytałem raczej o rzeczy które są tak jakby oczywiste do zrobienia, czyli najbardziej chyba te mastery i mount.
Inne aktywności to ja sobie stopniowo po drodze odkryje.

Bo np mam teraz taką sytuację że mam 80 poziom ale najwyższą mapę jaką “zrobiłem” to na level 50, więc przed mapami z dodatków mam jeszcze mapy z podstawki od 50 do 80 poziomu.
Z tego co napisałeś - wydaje mi się że najważniejsze na początek są te poziomy mastery i crafting (ten już powoli wbijam)

Zatem jeszcze raz poproszę o ewentualne porady w kwestii poziomów mastery i przy okazji jak już będziesz pisał, to jak tego mounta zdobyć :wink:

Tylko ze wlasnie po wbiciu 80lvl to sa takie mniej wiecej prawie rownoczesne priorytety bo oczywiscie crafting/zakup exotic gearu bedzie number one ale trzeba wiedziec z jakimi statatmi miec ten gear bo… jezeli chcemy build XX to on moze wymagac odblokowanej jakiejs elitarnej specki jezeli tak to musimy isc na mapy dodatkow gdzie taka elitke odblokowuje sie w kilkadziesiat minut no ewentualnie kilka godzin. A jezeli w ogole ktos sie nie chce bawic teraz w craft exoticu i go kupuje na TP to automatycznie zajmuje mu to chwile i pytanie zaraz co potem…
Ale mniejsza…
Pierwszego mounta zdobywasz w pierwszej misji drugiego dodatku Path of Fire -smialo mozesz ja zrobic niechronologicznie bo za duzegos spoilera to tam nie bedziesz mial.
Co do poziomow mastery sprawa wyglada tak ze sa obecnie 4 regiony jego wbijamia. Jak wcisniesz H (hero panel) to po lewej stronie masz mastery i jak wejdziesz tam to masz:
Central Tyria
HoT (wraz z LWS3)
PoF (wraz z LWS4)
Saga
I jak wejdziesz w ktorakolwiek z nich to tam masz umiejetenosci szczegolowe. Ale zeby bvylo ciekawiej np umiejetnosci z regionu central tyrii mozesz rozwijac tylko na mapach central tyrii (i analogicznie reszta).
Ale co do samego levelowania - np jestes na mapie dodatku HoT i chcesz rozwijac gliding - wiec ustawiasz sobie w tych opcjach gliding i jak sam zobaczysz ten gliding ma kilka poziomow rozwoju i kazdy kosztuje inna ilosc tych sloneczek. Wiec ustawiasz sobie ten pierwszy poziom ktory kosztuje 1 sloneczko i wbijasz exp na mapach hot. Jak pasek expa dojdzie do konca to musisz jeszcze zdobyc minimum jedno sloneczko (koloru zielonego dla regionu HoT - dostajesz za achievementy a w tym misje w story z dodatku HoT i LWS3 a takze sa rozrzucone po mapach dodatku HoT i LWS3) i wykupic ta umiejetnosc. Poi wykupieniu ustawiasz kolejna umiejetnosci i znowu zdobywasz exp.
Czyli schemat: Ustawiasz skill do zdobycia dla regionu gdzie bedziesz gral-> wbijasz exp (za misje, zabijanie, eventy…praktycznie za wszystko jest exp)-> w miedzyczasie szukasz sloneczek do wykupienia skilla-> po wbiciu expa wykupujesz skilla-> i kolejny skill

Dobra, ja to jednak jestem noob do kwadratu :slight_smile:
Wszedłem do lokacji “Dry Top” i nie wiem nawet jak przejść przez tą przepaść, inni jakoś skaczą, ale ja nie wiem jak, aż mi normalnie wstyd.

Nie wiem dokladnie o jaka przepasc chodzi ale czy przeszedles juz wszystkie misje z podstawki?
Kolejne pytanie czy widzisz na tej mapie takie male ogniki? Jak sie w nie wejdzie dostaje sie skilla zeby wysoko skakac lub przelatywac przez przeszkody?
Tutaj masz filmik jak wlasnie wyglada taki ognik i jak zmienia skille

Ja ze swojej strony Szeptunie podam Ci te linki pokazane są tam np sposób dojścia do mastery point’ strongboxów (zawieraja mastery point).
Przejrzyj achievmenty za niektóre w nagrodę sąwłasnie mastery pointy,Ja zrobiłem kilkaz z rejonu central Tyria.
Zobaczysz gdzieś Diving googles to odrazu użyj i hop do wody, Za to tez jest mastery point.Niektóre diving googles zrobisz przy okazji jumping puzzles.
Wracając do linków podają tam częssto jaki trzeba mieć poziom mounta aby w ogóle się tam dostać.

http://dulfy.net/category/gw2/

jeszcze wiki gw2 jest pomocne w wielu aspektach.
PS.Wracając do Dry Top to będziesz i tak potrzebował Springiera mounta by jeszcze dalej przejść.
Pozdrawiam i życzę miłej i efektywnej zabawy:)

Dry Top to mapa ktora powstala w Vanili i zaden mount nie jest potrzebny aby sie dostac gdziekolwiek na tej mapie. Tj wspomnialem wczesniej sa te ogniki ktore daja dodatkowe skille i one w zupelnosci wystarczaja zeby miec odkryta cala mape na 100%.

Ja polecam dokończyć fabułę z podstawki, o ile wcześniej się tego nie zrobiło -> obejrzeć jakiś porządny recap LS1 -> kupić i przejść LS2 -> HoT -> kupić i przejść LS3 -> PoF -> kupić i przejść LS4 -> kupić i przejść Icebrood Sagę.

Przepraszam, miałem jakieś zaćmienie i nie zauważyłem że na pasku mam nowe skille od tych ogników, dzięki za pomoc.

Zacząłem wbijam mastery, mam już mounta (całkiem fajnie się jeździ) i zacząłem nawet już solować niektóre world bossy…
ale…
…po raz kolejny dociera do mnie że endgame w grach MMO - nie jest dla mnie. Więc pogram jeszcze może do świąt i przestanę.

WYJAŚNIENIE:
Nie chodzi o to że Guild Wars 2 - jest kiepski. Na tle innych gier MMO - to perełka. problem tkwi we mnie, w moich potrzebach, których żadna gra nie spełnia i tyle.

A to jakiego end game chciałbys miec?

Trudno mi odpowiedzieć na to pytanie bez przynudzania. :slight_smile:
Ale skoro Cię to ciekawi, a byłeś tak bardzo pomocny w tym temacie, to okazałbym sporą niewdzięczność - nie udzielając odpowiedzi.

Powtórzę jeszcze raz, że to mój problem, bo Guild Wars 2 i tak jest lepsze dla mnie od innych znanych mi gier MMO.
Generalnie chodzi o to że lubię ideę gier sandboxowych - które z założenia dają graczom ogromną swobodę. Niestety tak się składa że wszystkie sandboxowe gry jakie znam - polegają na groteskowym PvP gdzie każdy tłucze każdego, jeśli nie dla zysku to profilaktycznie, a jakiekolwiek granie solo - jest odmianą masochizmu.

Guild Wars 2 - jest grą typu “theme park” - za którym nie przepadam, ale na początku gry, liczy się głównie EXP poziomu i jedna waluta, a dzięki skalowaniu, mogę sobie wmawiać że to sandbox i np jeśli mam ochotę to mogę sobie łazić po Queensdale do 80 poziomu. Niestety później przychodzi endgame i gra coraz mocniej zmusza do tego żeby robić coraz bardziej konkretne rzeczy w coraz bardziej sprecyzowanych miejscach i stosunkowo swobodny kaftan, zaczyna uciskać moją grzeszną duszę.

Ale tak poza tym, to gra spoko - chyba dam radę dotrwać do zimowego eventu. :wink:

Eeeeeeee ale zasadniczo w end game w gw2 o to wlasnie chodzi ze gra NIC nie narzuca i to jest po czesci problem z ta gra przez ktory gracze sie odbijaja :]
Tzn ja nie chce Cie naklaniac do grania czy nie grania bo i tak nie gramy razem ale…
W gw2 w end game zasadniczo mozesz robic to co do momentu wbijania lvl (pomijajac samo wbijanie tego lvl). Czyli innymi slowy mozesz grac i open world, i kolekcje i eksploracje i dungi i fraktale i pvp i wvw i raidy i crafting itd itd. I wlasnie przez to ze end game jest stala pula aktywnosci (nie wliczajac masterek czy lws itd) to GW2 daje ta mozliwosc ze mozesz porzucic gre i nie zostajesz w tyle.
Poza tym w gw2 gra absolutnie nie pokazuje co mozna robic - trzeba sobie szukac info poza gra lub u innych. Bo jedyna wzmianka o np jumping puzzlach sa achievementy ale kompletnie nie ma tego zaznaczonego np na mapie. No ale mniejsza w takim razie powodzenia.

Spoko, nie jest tak źle.
A przy okazji, napisz jeśli możesz, jaki jest twój top3 klas najlepszych w obronie dla mało zręcznych, bo ja wiem że wprawny gracz, to może tankować nawet glass cannonami, ale które klasy mają największe predyspozycje do bycia dobrymi defensorami w PvE (bardziej solo ale nie tylko) posiadającymi jak największy margines błędu?
Chodzi o to że np jak gram Guardianem, to mogę solować bossy, bo mój Guardian jest tak dobry w obronie że nawet jak popełniam błędy czy nie zdążę uniknąć silnego ataku, to i tak mam zapas obrony/leczenia (oczywiście kosztem ataku).
A innymi klasami dość szybko padam jak popełnię błąd. Sądzę jednak że nie tylko Guardian ma takie możliwości, więc kto jeszcze według Ciebie?

Zasadniczo to dosc ciezkie pytanie bo o ile tu nie chodzi o klasy to bardziej elitarne specki i raczej nie bede w stanie tu odpowiedziec w 100% wyczerpujaco bo po prostu na pve (tym bardziej open world, bo raidy czy fraktale rzadza sie wlasnymi zasadami) takiego typowego tanka nie ma sensu robic ale jak dla mnie:
Mirage (mesmer)
Firebrand (guardian)
I ogolnie necro (core i reaper przez dwa paski HP a scourge przez bariery)
A nieco bardziej wymagajacy i na pve nie taki trudny to Weaver (elementalista)

Firebrand i Necro - to rozumiem dlaczego. Ale możesz wyjaśnić dlaczego Mirage i Weaver? Co mają takiego co sprawia że są tacy dobrzy w obronie?
I dlaczego Warrior i Revenant się nie załapali? (jako noob mam prawo myśleć że cieżkozbrojne klasy są dobre w defensywie). :wink:

Dlatego bo:

Mirage - ma mechanike dodge podczas ktorej jako jedyna klasa moze uzywac skilli, a ponadto ma mase skilli evadujacych skille przeciwnika, przerywajacych jego skille itd Ogolnie to specka stworzona do bycia nieuchwytna. Kiedys bylo to do tego stopnia upierdliwe ze condi mirage byl najwiekszym rakiem pvp. Teraz go znerfili i na pvp ma tylko 1 dodge. Pamietam jak gralem roaming na wvw i wlasnie takim mirage biegalem - pamietam jak spotkalem (kilka razy) duet thief (deadeye) i chyba ranger i za nic nie mogli mi nawet zbic 50% hp. I tak wracali do mnie tylko po to zeby ginac… zostalem zwyzywany od cheaterow i najwiekszego scierwa tej gry bo …oszukuje bo to niemozliwe ze oni nie moga nic zrobic …No ale to warto sprawdzic mirage w akcji czemu on taki wlasnie jest :]
Weaver - prosta sprawa - mozesz uzywac zywiolow ofensywnie albo mega defensywnie, np w buildzie opartym o water nie dosyc ze masz mase boonow suportujacych itd to jeszcze weaver jest znany z niekonczacych sie barier do tego kilka skilli evade oprocz samego dodge. Swego czasu to mistrz utrzymywania punktow na pvp gdzie z powodzeniem sredniozaawansowany gracz mogl walczys solo vs2+
Revenant nie jest najprostszą postacia do obslugi ale moze byc bardzo tankowy owszem.
Warrior natomiast … wiesz zasadniczo np na pvp teraz uzywa sie warriora jako suporter/healer (wiem to dziwi ale jest w tym dobry) i takiego warriora z powodzeniem mozna przeniesc na grunt pve ale dla mnie wtedy taka postac na pve nie byla by kompleksowa czyli sustain nie szedl by w parze z dps a na pve dobrze byc “czlowiekiem orkiestra” i dlatego moje typy wygladaja tak jak wygladaja - ale pamietaj to sa moje typy i np wystarczy poswiecic troche wiecej czasu i mozna smialo takim revkiem biegac.

Czy jest jakiś discord, gildia gdzie początkujący gracz mógłby dołączyć?

Sa gildie ale szukaj ich na zamknietej grupie guild wars 2 polska. Poza tym na yt szukaj super blimek on robil spis gildi przyjaznych nowym.

Nowy Panteon Cię pewnie przyjmnie:)

@Majki83
Ale wziąłeś pod uwagę fakt że chodziło mi o klasy “dobre w obronie dla mało zręcznych”? Bo wydaje mi się że np jest taki Thief - którym zręczny gracz może wyczyniać cuda nie tylko w ataku, ale też w obronie.
Ale ja jestem za mało zręczny aby wydobyć ten potencjał klasy Thiefa - dlatego obecnie moim absolutnym NAMBERŁAN - jest Guardian, który w defensywie pasywnej i półpasywnej jest mistrzem.

Wbiłem 80 poziom Guardianem i Thiefem, teraz dobijam Rangerem i Revenantem, ale wczoraj złapałem bakcyla na Mesmera…

Wyjaśnienie:

obrona pasywna - to taka która działa samoczynnie, czyli np odnawia HP co sekundę. (z tym sobie każdy raczej radzi)

obrona półpasywna - to taka którą trzeba “włączyć” w odpowiednim momencie .
(tu jeszcze jakoś daję radę)

obrona aktywna - to taka gdzie trzeba bronić się przez skakanie, odbieganie oraz trudne używanie odpowiednich umiejętności w ścisłej reakcji na poczynania przeciwnika. (dla mnie to za trudne, po prostu nie zdążam :wink: )

Tylko zadajesz sobie sprawę, że obrona w combacie GW2 jest głównie aktywna? Również cały combat to przede wszystkim zręczność - i to każą postacią. Jeśli nie potrafisz tego ogarnąć i/lub zrozumieć, to zmień grę, bo inaczej będziesz się tylko męczył.
Sorry, ale z Twoim flegmatyzmem oraz wymówkami żadna klasa nie będzie Ci pasować. Nawet taki Guardian wymaga wciśnięcia klawiszy defensywnych w odpowiednim momencie.

Btw. Wiesz, że Guard to obok Thiefa oraz Ele postać z najmniejszą ilością HP? Ot taka ciekawostka. :slight_smile: