Pytanie co do systemu :)

Witam możliwe że pomyliłem kategorie więc za to przepraszam ale przyszedłem tu z pytaniem mianowicie ktoś kupował windows 10 z tej strony ? https://www.kinguin.net/pl/category/22175/windows-10-home-oem-key/
czy raczej wadliwe klucze ?
planuje przejść z win 7 do win 10 dlatego pytam lecz nie wiem czy jest sens
na moim aktualnym sprzęcie Samsung RF511

a nie lepiej po prostu kupić na allegro za 20zł klucz z odzysku? Nawet jak win10 nie ,pójdzie’’ na Twoim sprzęcie to 20zł to nie bolesna strata.

Dokladnie, szukaj na allegro, kupiłem ostatnio za 10zł. System aktualny, pobierają się wszystkie aktualizacje :wink:

hmmm Windows 10 Home OEM… jest to wersja przypisująca do danego sprzętu wiec jesli go przypiszesz a planujesz zakup nowego laptopa to moim zdaniem nie warto. Jak już kupujesz to wersje box polacam bo zawsze można przypisać do kolejnego sprzętu gdy sie zepsuje czy wymieni licecja pozostaje z toba.

Co do propozycji na allegro jestem takze za bo 10 czy 20 zł dużo nie boli a zawsze mozna sprawdzić jak się będzie trzymał laptop

Szkoda kasy oraz nerwów. Płacić za “pirata”? To już lepiej użyć aktywatora, wyjdzie na to samo i za darmo. To, że system się aktywuje, nie oznacza, że licencja jest używana zgodnie z jej przeznaczeniem. Aktywacja nigdy nie była synonimem legalności.
Tak na poważnie, to nie ma co się ładować w tanie klucze niewiadomego pochodzenia. Niejednokrotnie takie klucze po pewnym czasie są blokowane, a policja robi naloty na takie firemki, co je sprzedają. Chyba nie chcesz potem być wzywany na komendę w charakterze świadka.

Zawsze jest sens przejścia z 7 na 10. Na jednym z moich lapków (Asus), który jest z 2009 roku, 10 chodzi o wiele sprawniej od 7.

Ja kupilem pare miesiecy temu oryginal, wiec musialem sie wszystko dowiedziec. Gdybym nie mial budzetu pewnie kupilbym klucz na allegro.

Wszystkie te klucze to wersje OEM, z odzysku. Klucz OEM mozemy przypisac do innego komputera ( plyty glownej ) po interwencji telefonicznej z Microsoftem. W przypadkach allegro itp. zalatwi to pewnie sprzedajacy ( co on tam rozmawia z nimi to nie mam pojecia ).

Klucze nie moga byc wadliwe poniewaz kiedys musialy byc zakupione, czy z czasem nie wychodza jakies mankamenty tego tez nie wiem. Badz co badz strata 20zl to nie duza strata

Czytanie ze zrozumieniem, a raczej jego brak się kłania.

Spróbujmy jeszcze raz: Kupując klucz niewiadomego pochodzenia, to tak jakbyś płacił za pirata, czyli za to, co daje Ci aktywator za darmo. A skoro można mieć coś za darmo, to po co przepłacać? Mam nadzieję, że tym razem wyczułeś sarkazm.

Idźmy dalej, tym razem w link do klucza z Kinguina. OEM oraz

“W celu aktywacji kodu sugerujemy użycie automatycznego systemu telefonicznego.”

To już daje do myślenia, że klucz może się nie aktywować standardową metodą i będzie trzeba przeprowadzić aktywację telefoniczną. Czy ten klucz przeszedł przez wiele komputerów? Czy ten sam klucz jest sprzedawany wielu osobom jednocześnie? No właśnie. Licencja użytkowana niezgodnie z przeznaczeniem to jak pirat, a przez telefoniczny automat prawie wszystko przejdzie, a nikt nie da gwarancji, że te klucze są full legit.

Summa summarum, lepiej jest kupić oryginalną licencję w normalnej cenie w porządnym sklepie lub u certyfikowanego partnera Microsoftu.