Witam możliwe że pomyliłem kategorie więc za to przepraszam ale przyszedłem tu z pytaniem mianowicie ktoś kupował windows 10 z tej strony ? https://www.kinguin.net/pl/category/22175/windows-10-home-oem-key/
czy raczej wadliwe klucze ?
planuje przejść z win 7 do win 10 dlatego pytam lecz nie wiem czy jest sens
na moim aktualnym sprzęcie Samsung RF511
Pytanie co do systemu :)
a nie lepiej po prostu kupić na allegro za 20zł klucz z odzysku? Nawet jak win10 nie ,pójdzie’’ na Twoim sprzęcie to 20zł to nie bolesna strata.
Dokladnie, szukaj na allegro, kupiłem ostatnio za 10zł. System aktualny, pobierają się wszystkie aktualizacje
hmmm Windows 10 Home OEM… jest to wersja przypisująca do danego sprzętu wiec jesli go przypiszesz a planujesz zakup nowego laptopa to moim zdaniem nie warto. Jak już kupujesz to wersje box polacam bo zawsze można przypisać do kolejnego sprzętu gdy sie zepsuje czy wymieni licecja pozostaje z toba.
Co do propozycji na allegro jestem takze za bo 10 czy 20 zł dużo nie boli a zawsze mozna sprawdzić jak się będzie trzymał laptop
Szkoda kasy oraz nerwów. Płacić za “pirata”? To już lepiej użyć aktywatora, wyjdzie na to samo i za darmo. To, że system się aktywuje, nie oznacza, że licencja jest używana zgodnie z jej przeznaczeniem. Aktywacja nigdy nie była synonimem legalności.
Tak na poważnie, to nie ma co się ładować w tanie klucze niewiadomego pochodzenia. Niejednokrotnie takie klucze po pewnym czasie są blokowane, a policja robi naloty na takie firemki, co je sprzedają. Chyba nie chcesz potem być wzywany na komendę w charakterze świadka.
Zawsze jest sens przejścia z 7 na 10. Na jednym z moich lapków (Asus), który jest z 2009 roku, 10 chodzi o wiele sprawniej od 7.
Ja kupilem pare miesiecy temu oryginal, wiec musialem sie wszystko dowiedziec. Gdybym nie mial budzetu pewnie kupilbym klucz na allegro.
Wszystkie te klucze to wersje OEM, z odzysku. Klucz OEM mozemy przypisac do innego komputera ( plyty glownej ) po interwencji telefonicznej z Microsoftem. W przypadkach allegro itp. zalatwi to pewnie sprzedajacy ( co on tam rozmawia z nimi to nie mam pojecia ).
Klucze nie moga byc wadliwe poniewaz kiedys musialy byc zakupione, czy z czasem nie wychodza jakies mankamenty tego tez nie wiem. Badz co badz strata 20zl to nie duza strata
Czytanie ze zrozumieniem, a raczej jego brak się kłania.
Spróbujmy jeszcze raz: Kupując klucz niewiadomego pochodzenia, to tak jakbyś płacił za pirata, czyli za to, co daje Ci aktywator za darmo. A skoro można mieć coś za darmo, to po co przepłacać? Mam nadzieję, że tym razem wyczułeś sarkazm.
Idźmy dalej, tym razem w link do klucza z Kinguina. OEM oraz
“W celu aktywacji kodu sugerujemy użycie automatycznego systemu telefonicznego.”
To już daje do myślenia, że klucz może się nie aktywować standardową metodą i będzie trzeba przeprowadzić aktywację telefoniczną. Czy ten klucz przeszedł przez wiele komputerów? Czy ten sam klucz jest sprzedawany wielu osobom jednocześnie? No właśnie. Licencja użytkowana niezgodnie z przeznaczeniem to jak pirat, a przez telefoniczny automat prawie wszystko przejdzie, a nikt nie da gwarancji, że te klucze są full legit.
Summa summarum, lepiej jest kupić oryginalną licencję w normalnej cenie w porządnym sklepie lub u certyfikowanego partnera Microsoftu.