Pytanie do doświadczonych graczy

Siemka chce zacząć gre w L2 jednak nic o tej grze nie wiem więc mam takie pytania

1. czy na takim sprzęcie

Win XP SP3

4GB ram ( jednak w windowsie pisze że 2.99 )

Intel Core i3 3.10GHz

GeForce 9600GT 512mb

gra będzie się cieła czy będzie płynnie chodzić nawet w miejscach gdzie jest dużo ludzi ?

2. Czy gra jest oparta na IS ? tzn kupujesz itemy z IS jesteś koxem

3. czy idzie kupować itemki z IS za kase w grze a nie za PLN ?

4. czy gra ma jakieś ograniczenia dla graczy nie płacących ?

5. Czy w L2 opłaca sie robić coś po za wbijaniem max lvl ?

jeśli tak to opiszcie coś na temat grindu ( co warto dropić ) czy są jakieś rajdy na bosów itp

6. Czy jest duża różnorodność klasowa ?

7. czy jest tak że np Tanker jest koxem w pvp i np łucznik nie ma z nim szans ? czy jednak klasa postaci w PVP nie ma znaczenia ?

8. są jakieś pety które ułatwiają transport ( np w metinie 2 były konie )

9. czy jest dużo skilli czy kilka na krzyż ?

10. Jaką klasę poradzicie w grze ?

co lubie w postaciach w grach mmo

- gre solo , że nie jest uzależniona od party

- fajny wygląd zbroi broni i skilli

- łuk , miecz + tarcza , miecz + miecz ,

- dobre dmg

- dobry zarówno e PvE jak i w PVP

- nie za droga w utrzymaniu

- buffy ulepszające samego siebie jak i skille ofensywne ( nie żeby był tylko bufem )

11. Jaki serwer polecacie , abym mógł spotkać dużą liczbę polaków i polskie gildie

1. Nie mam pojęcia.

2. Na serwerze od NCSoft'a nie. Nie wiem jak Gameforge.

3. Nie, chociaż istnieje parę odstępstw od tej reguły.

4. NCSoft nie. Gameforge tak.

5. Nie licz, że szybko wbijesz max lvl. (czyt. 99). Gra faktyczna zaczyna się od 85, a dojście do samego 90 trochę ci zajmie, nie mówiąc dalej.

Do 85 lvl'a po prostu siedzisz na lokacjach i bijesz lvl. Rzadko kiedy pada coś ciekawego. Z dungów i RB to chyba tylko Kama, chyba, że złapiesz party. Od 85 jest wszystko - Kartia, Zaken, Freya, SoA itd.

6. Do 85lvl'a jest 30+ klas (nie pamiętam teraz dokładnie), potem wszystkie składają się na 8. Różnice w skillach passywnych zależą od ras.

7. Dobry gracz pokona każdego. Ostatnio na Oly widziałem jak healer gnoił sorca.

8. Są, dostajesz przywanie konia po awakening, dodatkowo w IS są różnego rodzaju. Rzadko się ich używa, do każdego miasta i ważniejszej miejscówki masz GK

9. Skilli jest dużo, ale takich czysto użytkowych na raz raptem pare.

10. L2 nie jest grą solo.

Łuk jest jeden, do expienia najprzyjemniejszy human, z Iss Enchanter na start Blade Dancer (czarne elfy, dual sword) lub Sword Singer (białe elfy, sword i shield), po awakeningu Iss'y używają dual sword. Chociaż do 85lvl'a masz mentor buffy, które są równe najlepszym buffom Iss'a, potem gra opiera się w 100% na party (wyjątek stanowi Nursery i solo Kartia), a Iss i healer są wymagani w party zawsze.

11. Od NCSoft Naia.

1. Powinno ruszyć na medium/low.

2. NCsoftu tak jest Item Shop, kupujesz tam itemki. Sklepik, dopiero na wyższym levelu pod pvp.

3. Tutaj nie wiem, jeśli ci chodzi o zbieranie kaski w grze, i kupno itemów od innych graczy to tak.

4. Ncsoft-nie, Gamefrog tak, ale nie wiem jakie. Grałem tylko na servie amerykańskim.

5. Wojny gildi klanów, areny gdzie wchodzisz i się nawalasz, wogóle linange 2 nastawione jest pod pvp.

6. "6. Do 85lvl'a jest 30+ klas (nie pamiętam teraz dokładnie), potem wszystkie składają się na 8. Różnice w skillach passywnych zależą od ras." tutaj zacytuję kolegę wyżej bo już nie pamiętam.

7. Jak jesteś dobry, to możesz nawer helerem wymiatać, wszystko zależy od ekwipunku orz umiętności i zdolności danej klasy, także od prowadzenia postaci przez gracza.

8. Tak są, nawet jak grałem to na chwilkę były takie darmowe mechaniczne kaczuchy.

9. Skili jest dużo, ale musisz rozsądnie wybrać dla danej postaci.

10. Każda klasa w grze jest dobra, tylko trzeba umieć grać. Ja preferuje tankera albo klasa supportu.

11. Ncsoft wydawca, brak ograniczeń dla graczy grających za darmo. Nie wiem czy są polskie gildie, ja byłem w gildii międzynarodowej - dominował język angielski. Serwer tam musisz wybrać bo są chyba cztery albo pięć.

Na starcie zaznaczę że grałem ok 6lat w L2. Znam zarówno serwery NC jak i Innova.

1. czy na takim sprzęcieWin XP SP34GB ram ( jednak w windowsie pisze że 2.99 )Intel Core i3 3.10GHzGeForce 9600GT 512mbgra będzie się cieła czy będzie płynnie chodzić nawet w miejscach gdzie jest dużo ludzi ?

Płynnie na pewno nie będzie chodziło na full deatalach, na medium z wyłączonymi cieniami spokojnie.

2. Czy gra jest oparta na IS ? tzn kupujesz itemy z IS jesteś koxem

Zależy którą wersje weźmiesz. NCsoft=kox IS, Innova=normal IS.

3. czy idzie kupować itemki z IS za kase w grze a nie za PLN ?

Tak.

4. czy gra ma jakieś ograniczenia dla graczy nie płacących ?

Nie.

5. Czy w L2 opłaca sie robić coś po za wbijaniem max lvl ? jeśli tak to opiszcie coś na temat grindu ( co warto dropić ) czy są jakieś rajdy na bosów itp

Bossy, craftowanie, pvp. Zanim wbijesz max lv (99/99/85/85) to spokojnie z 3 lata. :D

6. Czy jest duża różnorodność klasowa ?

Większej liczby klas nie spotkałem w żadnym mmo.

7. czy jest tak że np Tanker jest koxem w pvp i np łucznik nie ma z nim szans ? czy jednak klasa postaci w PVP nie ma znaczenia ?

Klasa ma znaczenie, tank tankuje, healer leczy, a ddki/nuki biją.

8. są jakieś pety które ułatwiają transport ( np w metinie 2 były konie )

Są pety do bicia, regeneracji hp, regeneracji mp, podróżowania.

9. czy jest dużo skilli czy kilka na krzyż ?

Mnóstwo skillów, po 4prof trochę mniej.

10. Jaką klasę poradzicie w grze ? co lubie w postaciach w grach mmo- gre solo , że nie jest uzależniona od party- fajny wygląd zbroi broni i skilli- łuk , miecz + tarcza , miecz + miecz ,- dobre dmg- dobry zarówno e PvE jak i w PVP- nie za droga w utrzymaniu- buffy ulepszające samego siebie jak i skille ofensywne ( nie żeby był tylko bufem )

Phantom summoner (mroczny elf), chyba jedyna klasa która na większym lv może expić solo.

11. Jaki serwer polecacie , abym mógł spotkać dużą liczbę polaków i polskie gildie

Tutaj jest problem bo albo chcesz grać za free i party musisz szukać (wersja Innova). Albo zaczniesz wydawać $$ i masz w brud graczy (wersja NCsoft).

Ponadto w L2 od Innova godziny eventów dostosowane są do Naszego czasu i jest niższy ping (mniejsze lagi).

PS Jeśli mam być szczery to L2 umarło. Lepiej zainteresuj się Aionem, gra trochę podobna a daje więcej radości. Proponuję wersje EU.

QQi - gram na NCSofcie, tank human set R99, za wyjątkiem hełmu wszystko +6, 99/90/76/63 oraz kamael yul 91/76/0/0, ostatnio byłem blisko zostania hero (14punktów...) jestem w jednym z lepszych klanów (mamy Aden). Nie wydałem ANI złotówki w IS. Proszę zatem o nie pisanie głupot, gdy się nie znasz.

thx za odpowiedzi

miałbym jeszcze taką prośbę

mógłby ktoś tutaj opisać mi postać coś jak ninja która walczy daggerami itp jakie ma podklasy jakie skille jak nim walczyć i jak się ogólnie sprawuje ?

bo szukałem w google jednak nic nie znalazłem tylko były że np tank -> warrior -> palladyn a opisu nigdzie nie znalazłem

Daggery:

-Plainswalker (Elf)

-Abyss Walker (Czarny Elf)

-Treasure Hunter (Człowiek)

-Bounty Hunter (Krasnal)

Zbytnio się nigdy w grę daggerami nie angażowałem, wiem, że na PvE 1 dagger, na PvP duale. Po awakeningu cała czwórka to Othel Rogue.

a mógłbyś coś więcej o nich powiedzieć ? czym sie różnią np ?

Nie, bo nie grałem daggerami. Będzie tutaj różnica w skillach rasowych po awakeningu i różnica w statach. No i przed awakeningiem, Bounty Hunter jako jedyny może spoilować moby (wydobywać z nich dodatkowe surowce).

Stary nie masz co się zastanawiać bo przecież i tak prawdziwa gra w L2 zaczyna się od 80lvl a tam jak pewnie dobrze wiesz wszystko jest sprowadzone do 8 klas. czyli jest jeden dagger, mag itp. Poza tym jak kolega wyżej napisał wydobywanie i zbieranie surowców po dodatku GoD jest poprostu nie opłacalne i "praktycznie" nie użyteczne. Wiec jedynie co musisz sprawdzić to które klasy później po Awekeningu stają się jedną z 8 klas i tyle.

Tylko nie można zapomnieć, że wibicie +_- levela 80 trochę trwa :), a nauczenie się gry jeszcze dłużej. Niech gra jaką chce klasą, byle robił to dobrze :).

ok thx wszystkim za odpowiedzi

mam jeszcze tylko takie pytanie

na czym zarabiać kase na dobre eq itp ?

i jakie eq najlepiej kupować ( jeżeli są jakieś rodzaje [ nie chodzi mi o rodzaje zbroi typu człowiek elf itp ] )

eq będziesz dostawał automatycznie http://truly-free.lineage2.com/path

Grinduj, a kasa sama będzie wpadać. Na Harnaku od 85+ się nie dość, że dobrze expi to jeszcze nieźle kasy idzie zarobić.

85-90 Immortal, zaczynasz zbierać Twilighta

90-95 Twilight, zaczynasz zbierać Serapha

95-99 Seraph

99+ Ethernal

Jak zamierzasz grać na NCSofcie, to do 85lvl masz darmowe sety.

a mam jeszcze ostatnie pytanie ile ten L2 wam zajmuje ? bo u mnie ma już 25GB a sie jeszcze do końca nie zainstalował a jak czytałem wymagania to pisało że 10GB

edit@ a na jakim serwie polecacie grać tak aby było duzo polaków ?

To chyba aiona pobrałeś ;).

skąd ty wziołeś 25 GB ?? :D na pewno mniej jak dobrze pamiętam. Ja grałem w Lineage2 wersje od NCSoftu to na serverze którym grałem tj. Naia, grało dużo polaków i nawet pare gildi polskich było. A jak jest na wersji od Innovy to nie mam zielonego pojęcia

Po zainstalowaniu 16 gb ma u mnie na dysku

to jakim cudem mi sie 25GB zainstalowalo o.O

Na pewno Linange 2, bo może aiona :). Bo aion tyle zajmuje. Tylko ja instalowałem, to dawno, to może coś się zmieniło. Może powiększyli zawartość lianange 2 ;).