1. Nie.
2. Jeśli nie używasz, to rozbijaj je basic salvage kit (do kupienia u merchanta). Jeśli dojdziesz do rare na wyższych poziomach (nie wiem, 60 - 80 poziom), to sprawdzaj ich cenę na TP. To samo rób z itemkami exotic. Czasami ulepszenie na itemku jest droższe niż sam itemek. Jeśli cena jest mniejsza nić 1-1,5 ecto = rozwalam Master's Salvage Kit (rare) lub Black Lion Salvage Kit (exotic).
3. Jeśli masz do wyboru męczenie serduszek a event (będzie napisane w UI, prawy górny róg), to rób event, bo daje więcej expa.
4. Wyłącz dodge'a przy podwójnym kliknięciu WSAD-a. Opcje > pierwsza zakładka > Combat / Movement > odhacz Double-Tap to Evade. Dzięki temu np. po wciśnięciu klawisza S nie wykonasz uniku. Wykonasz go tylko i wyłączenie klawiszem od uniku, który domyślnie jest klawiszem V.
Buildy
http://metabattle.com/wiki/MetaBattle_Wiki
Z tym że nie martw się o nie na niskich poziomach, bo te buildy to dopiero od wyższych poziomów ![:P]()
Dagger/Dagger to czysty dps, ale możesz mieć problemy z przeżywaniem, dlatego polecam sword/pistol. Obrażenia nie imponują, ale dają ci dostęp do wielu uników i obszarowego oślepienia. Polecam sygnety jako utility (to te skille na prawo od skilla leczącego pod klawiszem 6). Na heal polecam wziąć signet of malice.
Ostatnio pistolety dostały buffa, ale nie grałem i nie mam ogólnie thiefa, więc się nie wypowiem.
Pamiętaj też, że thief, to przede wszystkim stealth.
Co do punktów, to nie ma czegoś takiego jak zepsucie postaci. Co ileś poziomów (albo co każdy) dostajesz punkty, które używasz na skille, a później na specjalizacje. Samo wbicie 80 poziomu na postaci daje ci wystarczającą ilość punktów na odblokowanie wszystkich skilli i specjalizacji. Do tego dochodzi jeszcze eksploracja; hero points, to taka ikonka:
, którą będziesz widział na mapie i na kompasie. Podejdź tam i podejmij wyzwanie, które nagrodzi cię takim punkcikiem. Jeśli "źle" wybierzesz skilla/specjalizację, to po prostu ten wymarzony dostaniesz później.
@Engelsstaub
To najprawdopodobniej gracz F2P, więc nie może sobie na wszystko zerkać na TP. Nawet jeśli chce tylko cenę sprawdzić. W pytaniu o armory najpewniej chodziło o te białe od merchanta. Nie wydaje mi się, żeby na takim poziomie był na WvW (jeśli to gracz F2P) albo robił dungeony. Do tego momentu sam dojdzie, że tak. Tak więc na 80 poziomie może kupić sobie exotici za medale honoru na WvW. Zaoszczędzi. To samo z dungeonami. Ale to dopiero na 80. Wcześniej może chodzić w tym, co mu wypadnie.
Crafting w tej grze nie jest ważny. Przed siłowym wepchnięciem ascended eq był tylko stratą czasu i pieniędzy. Polecam mu sprzedawać wszystkie surowce, bo kasa mu się przyda. Po tym jak kupi sobie pierwszego exotica i ogarnie grę, będzie latał z gildią po dungeonach i robił explo dla kasy. Wtedy sobie otworzy jakiś poradnik od craftingu, kupi potrzebne surowce i wbije 500, żeby robić ascended eq. Zabawa w crafting przed taką kolejnością, to tylko strata pieniędzy i czasu.